Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Idén már 76 ittas vezető ellen indult eljárás

Az állandó figyelmeztetések, felhívások ellenére sem csökken az ittas vezetők száma Mosonmagyaróváron és környékén. Idén már hetvenhatszor színeződött el a szonda. Akadt 2,84 ezrelékes véralkoholszint is.
A mosonmagyaróvári rendőrök tavaly is kiemelt figyelmet fordítottak az ittas vezetők kiszűrésére, illetve az általuk okozott balesetek elemzésére. Úgy tűnik azonban, hogy számos figyelmeztetés és felhívás ellenére is egyre többen ülnek úgy a volán mögé, hogy előtte „lelöknek” egy pohár bort, sört vagy felest.
Gergó Gábor alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta: az idei év eltelt ötven napja alatt összesen hetvenhat ittas vezetővel szemben indítottak eljárást. Közülük tizenkilenc esetben a sofőr véralkoholszintje olyan mértékű volt, ami már bűncselekménynek minősül. Ezekben az esetekben az elkövetéstől számított tizenöt napon belül a bíróság hoz ítéletet, ami szinte minden esetben pénzbüntetéssel és a jogosítvány hosszabb-rövidebb ideig történő bevonásával jár. Az ittasság fokát tekintve az idei évben ez idáig első helyen áll az a sofőr, aki 2,84 ezrelékes véralkoholszinttel ült a volán mögé. Ez a mérték súlyos fokú alkoholos befolyásoltságnak felel meg.
Azok ellen, akiknél az ellenőrzés során a szonda a bűncselekménynek minősülő határérték alatti alkoholszintet mutat ki, szabálysértési eljárást indítanak. E könnyelmű vezetők 100 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre számíthatnak, illetve egy hónaptól egy évig terjedő időszakra elbúcsúzhatnak a jogosítványuktól. Az ittas vezetőknek a pénzbírság mellett eltiltással is számolniuk kell. Első ízben általában legfeljebb öt hónapra vonják be a jogosítványt, mivel féléves eltiltástól már utánképzésre kötelezik a járművezetőt. Ez amellett, hogy időigényes, jelentős többletkiadással is jár. A „visszaesőknek” azonban már nincs kegyelem, ők szinte biztos, hogy fél évnél hosszabb időre szögre akaszthatják a slusszkulcsot. Az ittas vezetés szankcionálása azért ilyen súlyos, mert itt minden esetben szándékos szabálysértésről van szó.
Az alezredes szerint az egyre sűrűbb rendőri ellenőrzések eredménye a közlekedési balesetek okozóinál megmutatkozik. Ebben az évben ugyanis egyetlen súlyos sérüléses balesetet sem okozott ittas vezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszony, akiben négy nő lakik

A nő annyi arcát mutatja, ahány tekintetben megfürdik. De az élet értelmét vagy a megismerés útját… Tovább olvasom