Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Idén is belenéztünk a páncélszekrénybe

Eltérő vagyoni helyzetűek a soproni képviselők – derül ki a vagyonnyilatkozatokból. Van, akinek sok rublika marad üresen a formanyomtatványon, többeknek viszont pótlapokra is szükségük volt. A Kisalföld idén is belenézett a páncélszekrényben őrzött borítékokba.
A vármegyeházán páncélszekrényben őrzik a képviselők vagyonnyilatkozatait. Nem könnyű belenézni a dokumentumokba, főként hivatali időn túl. De a Vagyonnyilatkozatot Kezelő és Ellenőrző Bizottság két társelnöke, dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) és Rádonyi László (Polgári Összefogás) minden akadályt legyőzött. Megnyíltak az ajtók és feltárult a két kulccsal záródó páncélszekrény ajtaja, amelyben a soproni városatyák vagyonnyilatkozatait őrzik. A képviselők törvényi kötelezettségüknek tesznek eleget a formanyomtatványok kitöltésével.
Nyilatkozataikat bárki megtekintheti, ha azt előre, írásban jelzi a jegyzői hivatalban. Eddig még nem éltek ezzel a joggal a soproniak, ám ennek valószínűleg az is oka, hogy a Kisalföld minden évben „belenéz a képviselők zsebébe”, és közli az adatokat.
A korábbi években lehetőség volt az előző esztendők vagyonnyilatkozatainak összehasonlítására. Ám túl az önkormányzati választásokon ezt most csak azokkal a városatyákkal tehettük, akik az előző ciklusban is tagjai voltak a testületnek. A vagyonnyilatkozatokat abban a sorrendben vetettük papírra, ahogy azok a páncélszekrényből előkerültek.

Hitelek és megtakarítások

Dr. Fodor Tamás (Polgári Összefogás) polgármester borítékja volt legfelül, így először az ő vagyoni helyzete került górcső alá. Sopron új vezetője fele részben birtokol egy 61 négyzetméteres lakóházat és a hozzá tartozó garázst, valamint tulajdonosa egy hatvan négyzetméteres lakásnak is, amihez öröklés címén jutott. Volkswagennel és Skoda Octaviával jár, egymillió forintos életbiztosítása és hárommilliós hiteltartozása van.
A második boríték a szocialista Hruby Józsefé volt. Az előző ciklus alpolgármestere egy 101 négyzetméteres soproni lakóház és garázs tulajdonosa fele részben, ugyancsak egyketted részben birtokol egy 32 négyzetméteres lakást. Volkswagen Golffal jár, közel kétmillió forint értékű életbiztosítása, 410 ezer forintos lakáskassza-megtakarítása, 110.400 forintos tőkemegtakarításos biztosítása, valamivel több mint ötmillió forintos pénzintézeti számlakövetelése és 7,7 milliós tartozása van. A 2005. évi bevallásához képest főleg a tartozása nőtt, nagyobb lakásba költözött, és nem szerepel nyilatkozatában két korábbi, brennbergi ingatlanja.

Van, akinek pótlap is kellett

Abdai Géza (Polgári Összefogás) jelenlegi alpolgármesternek pótlapokra is szüksége volt, ugyanis több ingatlant örökölt. A városatya fele részben tulajdonosa egy 118 négyzetméteres soproni lakóháznak, s egy negyven négyzetméteres garázsnak. Egyketted arányban birtokol egy 44 négyzetméteres és egészben egy 25 négyzetméteres üzlethelyiséget. Babóton házat és hozzá 2.604 négyzetméteres udvart örökölt, valamint két szántót, Szárföldön szántót, gyepet, Osliban ugyancsak szántót. Autója Honda Accord, két életbiztosítása egymilliót, illetve 1,2 millió forintot ér. Takarékban ugyancsak 1,2 millió forintot tart, más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése egymillió. Hiteltartozása 800 ezer forint. Az alpolgármester főállásban alkalmazott, 68.800 forintos fizetéssel. Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme havi százezer forint. Gazdasági érdekeltsége van az Abdai Ingatlanhasznosító Egyéni Cégben, amelynek száz százalékban t ulajdonosa. A korábbi vagyonnyilatkozatához képest nem történt jelentős változás az életében.
Hasonló mondható el Havas András (Polgári Összefogás) vagyoni helyzetéről is, bár korábban életbiztosításról is beszámolt, s ezt most nem tette. Az alpolgármester egy soproni 91 négyzetméteres sorház és egy budapesti 60 négyzetméteres lakás felének tulajdonosa. Pénzintézettel szembeni tartozása 4,8 millió forint. A Sopron és Vidéke Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatójaként 540 ezer forint a havi keresete. Ezenkívül a Duna Armatúra Kft. Felügyelőbizottságának tagjaként havonta 40 ezer forintot kap. Gazdasági érdekeltsége van a Havas és Teszárs Bt. kültagjaként.
Dr. Simon István (Polgári Összefogás) két soproni telek (1.479 és 1.401 négyzetméteresek) tulajdonosa. Készpénzben 28 millió forintja van, ezenkívül osztalékfizetés címén 9,4 millió forint fölött rendelkezik. Az Arcus Kereskedelmi Kft.-nek 77,8 százalékban, a Regioturizmus Kft.-nek 50 százalékban tulajdonosa. Az alpolgármester a Dr. Molnár Ágnes és Társa Tanácsadó Bt.-ben kültag.
Dr. Arszin Miklósnak (Polgári Összefogás) ugyancsak szüksége volt pótlapokra. Sopronban közel 300 négyzetméteres lakóháznak 3/48-ad részben, egy 57 négyzetméteres lakásnak pedig 100 százalékban tulajdonosa. Precízen feltüntetett vagyonnyilatkozatában négy négyzetméteres kamrát és egy négyzetméteres egyéb helyiséget is. Ingatlana van még Sopronban, ahol szántókban, gyepekben, szőlőkben és rétekben is van tulajdonrésze. Kisfaludon három bányatelek részbeni birtokosa, Balatonedericsen pedig egy 387 négyzetméteres telken álló 90 négyzetméteres ház fele az övé. Autója Alfa Romeo, készpénze 600 ezer forint. Pénzintézeti számlakövetelése 1,4 millió. A képviselő ügyvédként dolgozik, ahol 125 ezer forintos fizetése mellett eseti jövedelem is megilleti: tavaly összesen 339 ezer forint osztalékot kapott. Gazdasági érdekeltsége van a Kiskavics 2001 Bányászati Bt.-ben, ahol kültagként tulajdonosi érdekeltségének aránya két százalék.

Nyugdíjasok Suzukival

Balogh Judit (Polgári Összefogás) egyedüli tulajdonosa egy 32 négyzetméteres soproni lakásnak. Hiteltartozása 1,4 millió forint. Általános iskolai tanárként 162.880 forint a havi keresete, ezenkívül lakás bérbeadásából havonta 20 ezer forint bevételt könyvelhet el.
Dr. Varga Mária (Polgári Összefogás) 1104/4000 részben birtokosa egy soproni, 1.088 négyzetméteres ingatlanon álló lakóháznak és fele részben tulajdonosa az 1.016 négyzetméteres beépítetlen területének. Suzuki Ignissel közlekedik, hiteltartozása pedig 2,9 millió forint. Nyugdíjasként 91.259 forint a havi jövedelme, emellett mezőgazdasági, vadgazdálkodási, erdőgazdálkodási szakmai tervezés és szakértés címén tesz szert bevételre; tavaly ez az összeg 488 ezer forint volt.
Az ugyancsak nyugdíjas dr. Zombori István (Polgári Összefogás) fele részben tulajdonosa egy 107 négyzetméteres soproni lakásnak, egy 1.665 négyzetméteres szántónak, Balatonudvaron 728 négyzetméteres kertben álló 22 négyzetméteres nyaralónak. Ezenkívül övé Sopronban egy 69 négyzetméteres lakás 1/8 része. Autója Suzuki Sedan, nyugdíja pedig havi 152.126 forint.
Németh Imre (MSZP) 27/100 részben tulajdonosa egy 76,73 négyzetméteres soproni lakásnak. Tartozása 2,7 millió forint. A képviselő informatikai vezető a Sopron Holdingnál, havi bruttó 290 ezer forintos fizetéssel. Ezenkívül ügyvezetője a Sopron Rendszerház Kft.-nek, havi száz-

ezerért. Gazdasági érdekeltsége van a Proper IT Informatikai és Szolgáltató Bt.-ben, amelynek beltagja s egyben cégvezetője is. Előző vagyonnyilatkozataihoz képest csak munkahelye változott – és a fizetése nőtt.

Tervező, jogász, pedagógus

Rádonyi László (Polgári Összefogás) fele részben tulajdonol Fertőhomokon egy 828 négyzetméteres szőlőt, Pinnyén, illetve Fertőhomokon szántója, Szadán művelés alól kivett területe van. Két életbiztosítást jegyez, 1,6, illetve 4,4 millió forint értékben. Takarékban 2,4 millió forintot tart. A Fidesz frakcióvezetője vezető tervező a Lénia-Sopron Kft.-nél, 180 ezer forintos havi fizetésért. A társaságnak fele részben tulajdonosa.
Dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) 444 négyzetméteres lakóház és udvar megnevezésű soproni ingatlanának 145/1440-ed részben tulajdonosa. Egy másik, 1.450 négyzetméteres soproni ingatlannak fele az övé, egy 105 négyzetméteres lakásnak harmadrészben birtokosa, egy 79 négyzetméteres lakásnak pedig ötödrészben tulajdonosa. Autója Volvo típusú, hitele pedig 19,1 millió forint. A Civil Összefogás frakcióvezetője egyéni irodában ügyvédként dolgozik, árbevételének várható összege 11,8 millió forint. Vagyonnyilatkozata minimális eltérést mutat az előzőhöz képest.
Varga Gyula (MSZP) 737 négyzetméteres telkén álló 101 négyzetméteres lakóházának fele részben tulajdonosa. Garázsa 18 négyzetméteres, autói Peugeot és VW (Bogár) típusúak. Garázsában hat veterán motorkerékpár is áll. Hiteltartozása 700 ezer forint, nyugdíja pedig 99.770 forint. Műszaki tervezésért 89 ezer forintot is elkönyvelhet. Előző vagyonnyilatkozatával összehasonlítva az ideit, kiderült, hogy motorgyűjteménye két darabbal bővült.
Sass László (Polgári Összefogás) Fertődön 579 négyzetméteres lakóház és udvar besorolású ingatlan harmadrésze fölött rendelkezik. Fertőszéplakon a 3.964 négyzetméteres beépítetlen területnek 991/3964-ed részben tulajdonosa. Személygépkocsija Peugeot, életbiztosítása 1,28 milliót ér. A képviselő a VasVilla igazgatóhelyettese, havi jövedelme 253.300 forint. Gazdasági érdekeltsége van az Edutech Bt.-ben, amelynek kültagja. Nyilatkozata alapján változás nem történt anyagi helyzetében.

Új képviselők

Varga Szabolcs (Polgári Összefogás) először került a testületbe, így nincs összehasonlítási alapunk. A képviselő fele részben tulajdonosa egy 770 négyzetméteres telken álló 64, illetve 72 négyzetméteres lakóingatlannak. (A bevallásból kiderül, egy házról van szó, de két helyrajzi számon van nyilvántartva a két lakószint.) Varga Szabolcs hitele 15 milliós. Amikor nem a képviselői munkáját végzi, a Victeam 2002 Bt.-ben dolgozik üzletvezetőként, havi bruttó 62.500 forintért. Gazdasági érdekeltsége van a Virtual Records Kft.-ben, amelynek ügyvezető igazgatója és 51 százalékban tulajdonosa.
Osváth András (Polgári Összefogás) Opel Zafira típusú személygépkocsit, 400 ezer forintos hiteltartozást tüntetett fel vagyonaként. A Nyugdíjas Pedagógusok Otthonának vezetőjeként 311 ezer forint a havi jövedelme, emellett az Országos Mentőszolgálatnál is dolgozik mentőtisztként, havi 120 ezerért. P szintén első ciklusát tölti képviselőként.
Új képviselő Pongrácz Attila (Polgári Összefogás) is, aki fele részben tulajdonosa Sopronban a 833 négyzetméteres lakóház és udvar besorolású ingatlanának. Birtokosa egy 37 négyzetméteres üzlethelyiségnek, és egy 1.510 négyzetméteres soproni szántó fele felett is rendelkezik. Autója Fiat Brava. Divatáru-kereskedőként havi negyvenezer forint után adózik, biztosítási ügynöki tevékenységével pedig havonta átlagosan 230 ezer forint jövedelemre tesz szert.
Németh Árpád ugyancsak most kóstol bele először a helyi politikába. Vagyonnyilatkozatában feltüntette, hogy fele részben tulajdonosa egy 134,97 négyzetméteres, illetve egy 45 négyzetméteres soproni lakásnak. Az ugyancsak soproni, 439 négyzetméteres családi házat negyedrészben birtokolja. Ugyancsak negyedrészben tulajdonosa 2.036, illetve 1.278 négyzetméteres kertjeinek, valamint 1/12 részben egy útnak. BMW-vel jár, nyugdíjpénztári megtakarítása 1,2 millió forint. Két életbiztosítást is jegyez, melyek értéke 5,6, illetve 5,7 millió forint. Üdülési jogot is birtokol, 1,3 millió forint értékben. Takarékban 36 milliója van, pénzintézeti számlakövetelése forintban 200 ezer, devizában 500 ezer forint. Más szerződés alapján fennálló pénzkövetelése 5 millió forint. Nyugdíjas, ám ennek összegét még nem tüntette fel nyilatkozatában. A Brau Union Sörgyárak Felügyelőbizottsági tagjaként havi 40 ezer forintot kap. Gazdasági érdekeltsége van a Hedident Fogászati Szaküzlet és Szolgáltató Kft.-ben, amelynek 53,7 százalékban tulajdonosa is.

Vállalkozók, oktatók

Nagy Tamás (MDF) szintén először töltött ki vagyonnyilatkozatot. A képviselő Ágfalván fele részben tulajdonosa 140 négyzetméteres házának. Sopronban 96 négyzetméteres lakást, 38 négyzetméteres lakóházat és 14 négyzetméteres üzletet is magáénak tudhat. Skoda Super B az autója típusa, ezenkívül Volvo személygépkocsija és Opel Combo teherautója is van. Életbiztosításának értéke 5 millió forint, készpénze 2,5 millió. Hiteltartozása 3 millió forint. Nagy Tamás a József Attila Gyermekvédelmi Központ igazgatójaként havi 196.790 forintot keres, emellett esetenként az egyetemen is oktat, ebből származó jövedelme 70 ezer forint. Gazdasági érdekeltsége van a Lumierek Kft.-ben, ahol 45 százalék a tulajdonrésze, a Korona-Sopron Bt.-ben, ahol 50 százalékos tulajdoni aránnyal kültag, valamint a Corso Étterem Kft.-ben van 40 százalékos tulajdoni hányada.
Mágel Ágost már ciklusokon átívelő tapasztalatokkal rendelkezik a testületben – és a vagyonnyilatkozatok kitöltésében is. A Polgári Összefogás képviselőjének Sopronban van 1.300 négyzetméteres telke, melyen 100 négyzetméteres háza áll. Otthonának fele részben tulajdonosa. Ugyancsak Sopronban birtokosa egy 2.160 négyzetméteres szőlőnek és szántónak, 900 négyzetméteres gyepnek és 550 négyzetméteres szántónak. Volkswagen Golf típusú személyautója van, kötvényben 1,8 milliója, takarékban 3,5 millió forintja van. Számlakövetelése 3,8 millió és további 2,5 millió forint devizában. Hitele 1,72 millió forint. Mágel Ágost a Handler-szakközépiskola igazgatóhelyettese, havi 240 ezer forint fizetéssel. Ezenkívül tanít a főiskolán is, évi 45 ezer forintért. Vagyoni helyzetében a korábbi évekhez képest nem történt változás.
Kocsis János (Polgári Összefogás) először tagja a testületnek. Fele részben tulajdonosa egy 1.248 négyzetméteres telken álló 181 négyzetméteres háznak. Egy 66 négyzetméteres lakóház 50/100 hányada is az övé, ezenkívül birtokosa 2.826, valamint 3.099 négyzetméteres szőlőknek. Nagycenken 2,4 hektár szőlőnek 340/4411-ed részben tulajdonosa, Sopronban pedig 17 hektár 1.706 négyzetméteres szőlő 6.208/155932-ed része az övé. Autója Audi 80-as, életbiztosításának értéke 12,4 millió forint, hitele pedig 6,4 millió. A képviselő üzletvezető a Víz-Art Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nél havi 125 ezer forintért. A társaságnak beltagként 50 százalékban tulajdonosa.
Kóczán Zoltán (SZDSZ) egy soproni, 500 négyzetméteres telek és lakóház, valamint egy budapesti 61 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Ágfalván öt hektár szántónak fele részben birtokosa. Volkswagen Turan személygépkocsival jár az okleveles építészmérnök, aki száz százalékban tulajdonosa a Kóczán és Társa Mérnöki Irodának, ahol ügyvezetőként havi 125 ezer forintot keres. A képviselő korábbi vagyonnyilatkozatával összehasonlítva az ideit kiderül: lecserélte az autóját, nincs meg a bala-

tonedericsi szőlője és kertje, viszont míg korábban fele részben, most száz százalékban birtokolja ingatlanjait. Korábban feltüntetett takarékbetétjéről és más kereseti forrásról ezúttal nem adott számot.

Seat és Skoda

Az előző ciklus alpolgármestere, Kalmár István (MSZP) fele részben tulajdonosa a 414 négyzetméteres ingatlanon álló 120 négyzetméteres házának és fele részben haszonélvezője és tulajdonosa egy 188 négyzetméteres ingatlannak. Seat Ibizát és VW Turant is magáénak mondhat, valamint kétmilliót érő életbiztosítást és kétmillió forint készpénzt. Számlakövetelése 11,9 millió forint, hitele 5,8 millió. A képviselő „civilben” vállalkozó, a Classic-Film Bt.-nél havonta 100 ezer forint a jövedelme. Előző nyilatkozatához képest ötmillió forinttal csökkent a hiteltartozása.
Dr. Horváth Béla (MSZP) precízen töltötte ki vagyonnyilatkozatát. Számot adott soproni 92 négyzetméteres lakásáról, 18 négyzetméteres garázsáról és 12 négyzetméteres kamrájáról, melyeknek fele részben tulajdonosa. Ugyancsak ötven százalékban van a nevén egy budapesti 51 négyzetméteres lakás és a hozzá tartozó 12,6 négyzetméteres gépkocsibeálló. Sopronban háromezer négyzetméteres szőlőt, Völcsejen egy hektár szántót és erdőt tudhat magénak. Autója Seat Toledo. Életbiztosítása 2,23 milliót ér, önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása 3,4 millió forint. Takarékban ötmilliója van. Számot adott ezenkívül öt darab festményéről, komplett lakásberendezéséről és egy számítógépről is. Van hiteltartozása is, 5,1 forint. A Nyugat-Magyarországi Egyetem tanáraként havi 725 ezer forint a jövedelme, amit műszaki szakértőként tavaly évi 1,2 millió forinttal egészített ki. Korábbi vagyonnyilatkozatával összehasonlítva az ideit k iderül, ingatlanvagyoni helyzetében nem történt változás. Megtakarításai és hitele kismértékben nőtt, illetve csökkent, egyetemi tanári fizetése azonban jelentősen emelkedett.
Boros László (MSZP) 198 négyszögöles telkén álló 120 négyzetméteres családi házának fele részben tulajdonosa. Skoda Fabiával autózik, számlakövetelése 400 ezer forint, hiteltartozása pedig 300 ezer forint. A képviselő vagyonnyilatkozatában egyetlen változás van: munkahelyet váltott. Létesítményfelelősként havi 272 ezer forint a jövedelme.
Biczi László (MSZP) első vagyonnyilatkozatából kiolvasható, hogy fele részben tulajdonosa soproni, 112 négyzetméteres lakásának. Autója Seat Altea, pénzintézeti számlakövetelése 3 millió, hiteltartozása kétmillió forint. Gazdasági érdekeltsége van a Biczi és Társa Bt.-ben, amelynek üzletvezetője és 50 százalékban tulajdonosa is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad szájú gyerekek?

Mi, felnőttek sokszor morgunk: „Már megint mit mondott, hogy beszélt ez a gyerek?"… Tovább olvasom