Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Idén havi 400 és 1400 forint lehet a telefonadó

Kevesebb lesz a második félévtől fizetendő távközlési adó maximális mértéke havonta a parlament hétfői döntésével.
Az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és  megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről; a július  1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a  szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - sms és mms - után is.  

A távközlési adó erre az évre érvényes szabályait most, kevesebb  mint három hét elteltével megváltoztatta a Ház: az adó összege  havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél  ezernégyszáz forint lehet. Az eredeti kormányjavaslat hétszáz,  illetve kétezer-ötszáz forintos maximumot írt elő, ezeket azonban  végül csak a jövő évtől, az ágazatot terhelő különadó megszűnése  után alkalmazzák majd.  

Erről az adózást érintő törvénymódosítások között döntött a Ház  a gazdasági bizottság előterjesztésére. A testület a változtatást a  távközlési szolgáltatók javaslatainak figyelembevételével indokolta.  

A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone korábban csakugyan azt  kezdeményezte, hogy a magánszemélyek előfizetését hétszáz helyett  havonta legfeljebb négyszáz forint telefonadó terhelje, a vállalati  előfizetőkét pedig maximum ezernégyszáz. Érvelésük szerint a  tervezett adóbevétel így is biztosítható. Álláspontjuk ugyanakkor  változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja az ország érdekeit,  és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.  

Újdonság az is, hogy a bevallás és az adófizetés időpontja a  hívás, üzenetküldés utáni hónapról az azt követőre módosul azért,  hogy a szolgáltatók adófizetési kötelezettségüket a befolyt díjakból  teljesíthessék.  

Magánszemélyeknél havonta az első tízpercnyi beszélgetés  változatlanul adómentes lesz, és szintén mentesül az adó alól a  segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

Olvasóink írták

 • 20. mir 2012. június 05. 19:24
  „Egymilliárd forintot csoportosít át a kormány a nemzeti konzultációra

  Ez a legfontosabb ugye és vannak akik még tapsikolnak nekik”
 • 19. mir 2012. június 05. 19:22
  „Lobbo71

  Te mint a magaskeresetűek védőszentje szerint normális dolog hogy az ország nagy része minimálbérből él? Ja szerinted biztos adót csalnak. Én meg azoktól venném el a szavazati jogot akik minimálbérre jelentik be a munkásaikat mert ők az igazi adócsalók nem az aki fizetést kap. A többkulcsost meg eddig is elviselte az a szűk réteg eztán is el tudná viselni.”
 • 18. pubigyereide 2012. június 05. 14:19
  „Az bizonyos, hogy ez a rendszer hosszú távon nem tartható fenn. (de gyanús, hogy középtávon sem) Amikor pedig akkora lesz a szakadék a kenyéren és vízen élők illetve a homáron és kaviáron élők között, akkor robban a bomba.
  A szakképzett vagy legalábbis szorgalmas és többre, jobbra vágyó emberfajta pedig egy "kihalt" őshonos faj lesz csupán Magyarországon. Innen mindenki menekül, szó szerint. A szélsőséges és elvakult jobbosok kivételével. Ja! Még a nyuggerek maradnak.
  Széééép jövő!”
 • 17. Mankapunka 2012. június 05. 14:15
  „Ezért kell mindent szétverni,és elzavarni mindenkit,és akkor lehet egy újat építeni.

  magyar----------------óhhh,nevetés van csak rajta.”
 • 16. Lobbo71 2012. június 05. 11:46
  „Pano: 2014-ben sem lesz kire szavazni, ahogy 2010-ben sem volt. De ha visszajön az mszp, akkor én csomagolok aztán oldják meg az én pénzem nélkül. Nem fogom megint a fizetésem 70%-ával az adócsalókat támogatni.”
 • 15. Pano 2012. június 05. 10:37
  „Arra kíváncsi leszek, hogy 2014-ben, amikor itt lesz az ideje a tömeges véleménynyilvánításnak a zembereknél mennyire fog beütni az IQ csökkenés és esünk -a politikai vezetőinkhez hűen- amnéziába. Eltelt 2 év, de már most nem tudnám felsorolni a sok sz***, amit ezek csináltak (jó, ha megerőltetném magam, akkor persze). S én azért követem is a híreket, jobban, mint az átlag. Egyik "oldalnál" se foglalok politikailag állást, mert egyiket se a jobbot, se a bal által képviselt dolgokat nem látom járható útnak, de a fidesz 2 éve alatt többet öregedtem, mint az mszp 8 éve alatt!
  S még hátra van ugyan annyi, Istenem segíts!”
 • 14. Primax 2012. június 05. 10:35
  „11. kisember1 !
  Nincsenek "ingyenes" telefonok...azoknak is van havi díjuk.
  Amúgy : valóban olcsóak...pl. a T-Mobile-nál havi cca. 1.000,- forintért 100 órát lehet - zárt körben - beszélgetni. ( Családbarát szerződés )
  Gyakorlatilag nem lehet lebeszélni...”
 • 13. öröksoproni 2012. június 05. 09:32
  „Hát, valahogy elvoltunk 20-25 évvel ezelőtt is kevesebb telefonálgatással, megoldjuk ezt is. Ha jól belegondolunk, minden apróságért hívogatjuk egymást, pedig csak egy kicsit várni kellene a személyes találkozásig. Így legalább többet beszélgetnek az emberek egymással személyesen:)
  Mindez persze nem érvényes az üzleti életre, de ott is lehet racionalizálni. De ha ezt az adóterhet igazságosan akarták volna kivetni, forgalom alapján kellett volna. De nem ez a cél. Barátainkat nem hagyjuk fizetni.”
 • 12. piros60 2012. június 05. 09:31
  „A napokban 1 órámba telt, mire a hárombetűs internet-tv szolgáltatónál sikerült telefonon időpontot egyeztetni. A telebank felhívásánál percekig tart mire a legújabb ajánlataik után egyáltalán a menüben léphetek tovább. Ezen idők alatt is szépen ketyeg a percenkénti adó. Jó lenne a szolgáltatók ezen változtatnának.”
 • 11. kisember1 2012. június 05. 09:02
  „Nesze ingyenes flottás telefonok cégeken és családokon belül.”
 • 10. KissG22 2012. június 05. 07:03
  „Az adók torzítják a gazdaságot...
  Minél több van belőle annál torzabb a gazdaság ---> Mo.

  Még nem késő elkezdeni nyelvet tanulni...”
 • 9. Lobbo71 2012. június 05. 06:38
  „Dwatson: az áfát az unió nem engedi emelni. SZJA-t a magyar ember nem fizet. Nem marad más, mint az ilyen kis adók, amik a fogyasztást adóztatják. Ezt fizeti a nyugdíjas és a minimálbérre bejelentett, többit zsebbe kapó adócsaló is. Ma Magyarországon a dolgozók 14%-a keres bruttó 250ezer Ft felett, ők adják össze az szja bevétel 70(!) %-át. Az alsó 30% (a minimálbéresek) az adóbevétel 1,8%-át adják. Ennyiért én még szavazati jogot se adnék nekik. Elég ebből.
  És azt is érdemes megjegyezni, hogy az igazán gazdagok sosem fizetésből élnek. Őket nem lehet megadóztatni többkulcsos adóval. Többkulcsos adóval ezt a 600.000 embert lehet szívatni, akik már most az adó háromnegyedét összedobják. Csak nem szabad elfelejteni, hogy ennek a 600.000 embernek olyan szakmája van, amivel bármikor talál állást külföldön. És ha tovább szívatják őket, elmennek. Akkor aztán megehetik egymást a nyugdíjasok meg a minimálbéresek, mert kajára nem fog jutni.”
 • 8. Dwatson 2012. június 04. 20:38
  „Nem lett volna egyszerűbb a 26-féle új adó bevezetése helyett az ÁFA további emelése 30%-ra,úgyis nálunk a legmagasabb? A havi 20 forint engedményt úgy sem tudom mire elkölteni,mert nem kapni érte még egy kiflit sem.”
 • 7. kenderice 2012. június 04. 20:28
  „A kiflitolvaj szöke fideszes (moderálom magam) azt mondta, hogy nem fogják az emerekre terhelni.
  Persze ez a (moderálom magam) hazudott már nagyobbat is, de jön még kutyára teherautó, de akkor nem lennék a börükben!”
 • 6. buszsofőr 2012. június 04. 19:23
  „Ez az első tíz perc ingyenes dolog (20 forint, ha-ha-ha) egy hülyeség, egy csomó pénz, mire az informatikusok leprogramozzák az új számlázási rendszert.”
 • 5. Primax 2012. június 04. 18:52
  „Nem ezt ígérték.
  Hazudtak.
  Hazudnak ma is.
  Csak hazudoznak.”
 • 4. gjozsi88 2012. június 04. 18:48
  „Dr Lang!
  A spanyolok túlzott deficit eljárása a világ válság alatt 2008 után kezdődött!
  Tudod, amikor mindenki a Viktor által is megoldásnak tartott válság kezelést ,az ország adóssága terhére próbált növekedést ösztönözni!
  mi 2004 óta vagyunk túlzott deficit eljárás alatt!
  Azóta a hiány folyamatosan csökkent!
  Aztán jött a Viktor és újra nőni kezdett!
  Azaz megfordult a trend, mert elhibázott volt a Fidesz politikája!
  A spanyoloknál nincs trendváltozás!!!!
  Hát ennyit az általatok elhallgatott lényeges különbségről!!!!”
 • 3. Dr.Lang 2012. június 04. 18:18
  „A brusszeli elvtarsakat nem erdekli, hogy mennyit fizetsz. A lenyeg, hogy a hiany 3% alatt legyen. Hogy a spanyoloknal 12%, az nem gond, de a keleti "ujak" me pattogjanak.”
 • 2. Mankapunka 2012. június 04. 18:02
  „Van eladó telefonom. Eladom,hogy ne kelljen adózni ezután sem.”
 • 1. kolopeti 2012. június 04. 17:38
  „a jo édes <moderálva>tok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különadószabályok, kedvezményes áfa a fesztiválbelépőkre

A kormány és a bankszövetség megállapodásának megfelelően módosította a pénzügyi szervezetek… Tovább olvasom