Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Idén eddig 4 milliárd forint kárt okoztak az erdőtüzek

Az idén eddig 2400 hektár erdő égett le Magyarországon, kétszer akkora terület mint az elmúlt évek átlagos 1000-1500 hektáros vesztesége - tájékoztatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Központi Erdészeti Igazgatósága.
Az erdőkben, illetve erdőfelújításokban a szélsőséges időjárás, a szárazság és a hőségnapok is kiugróan nagy károkat okoznak. Az Erdészeti Igazgatóság gyorsfelmérése alapján a szárazság miatt mintegy 15 ezer hektár - csaknem 10 milliárd forint értékű - erdősítés semmisült meg ezidáig.

A magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi tevékenység miatt keletkezik, túlnyomó részben gondatlanság miatt. A klímaváltozás következtében, a korábbinál forróbb nyarakon nem a tüzek száma nő meg jelentősen, hanem a terjedési sebessége és intenzitása - mutat rá a közlemény.

Az Erdészeti Igazgatóságnál jelenleg is több erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos projekt van folyamatban. Még a Phare program keretében kezdődött meg az erdőtűz információs rendszer kiépítése, amely az Erdészeti Hatóság és a Katasztrófavédelem által gyűjtött erdészeti-, tűzoltási- és tűzmegelőzési adatokat egyaránt tartalmazza.

Egy másik projekt keretében átdolgozták az erdőtüzek megelőzésére vonatkozó jogszabályokat, új erdőtűz-kockázati besorolás készült, valamint elkészült az országos erdőtűzvédelmi terv, amely az egyes szervek feladatait pontosítja, és 2007. végéig elkészülnek a veszélyeztetett megyékre vonatkozó erdőtűzvédelmi tervek is.

Magyarország erdőterülete mintegy kétmillió hektár, az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.

A 2007-2013 közötti időszakban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv is támogatja az új erdők telepítését. Ezekben az években évente mintegy 10-15 ezer hektár erdőt telepítenek majd Magyarországon. Az erdősítésre várhatóan 40-60 milliárd forint fordítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három héttel korábban szüretelnek

A szőlészek és a méhészek szeretik, ha nyaranta sok a napsütéses órák száma, de az idei rendkívüli… Tovább olvasom