Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Ideje átgondolni

a lakáshiteleket

A 2002-ben fellendült állami kamattámogatású lakáshiteleknél az idén jár le az első ötéves kamatperiódus, így érdemes megvizsgálni azt, hogy nem előnyösebb-e másik hitelre átváltani a meglévőt – hívja fel a figyelmet elemzésében a BG Hitel és Lízing (BG H&L).
A fennálló lakáshitelek négy csoportba sorolhatók a felvétel időpontjától függően. Az elsőbe tartoznak a 2001 előtt felvettek, ezeknél a kamat – új és használt lakásra egyaránt – 16–22 százalék közötti. A második csoport időtartama 2001 elejétől 2003. június 14-ig terjed. Erre az időszakra – az első 5 éves kamatperiódusban – az új lakásnál 6 százalék, míg használtnál 8 százalék volt a kamat felső határa.
A harmadik időintervallum az előbbi záró időponttól – 2003. június 14-től – tart 2003. december 22-ig. Ekkor a kamat az új lakásra 5, míg a használtra 6 százalék volt.
Végül a negyedik periódus 2003. december 22-től napjainkig tart. Ekkor az állam már nem vállalt fix kamatplafont, hanem a támogatást az állampapírhozamhoz kötötte. Így jön ki az új lakásra felvett hitelnél a 6–8 százalékos, míg a használtnál a 6,5–9 százalékos kamatláb.
Miután 2002-ben 93 ezer támogatott lakáshitelt vettek fel az ügyfelek, ennyiüknél jár le idén az első 5 éves kamatperiódus. Náluk már felvetődik a kérdés, hogy nincs-e olcsóbb – alacsonyabb kamatozású – hitel a piacon annál, amit törlesztenek. Ha találnak ilyet, akkor a következőket kell megvizsgálni: mekkora a lecserélendő szerződés előtörlesztési költsége, mennyire rúg az új szerződés megkötésének díja, végül pedig a hátralévő futamidőre kompenzálja-e a díjakat az új hitel alacsonyabb kamatlába?
Egy példát is hoz a BG H&L elemzése, amelyben a meglévő támogatott forinthitelét svájci frank alapú – piaci kamatozású – hitelre cseréli valaki. A példában 1,78 százalék kamatú és 3 százalékos kezelési költségű devizahitel áll szemben a 8 százalékos állami kamattámogatott hitellel. Ha valaki például 2002 második felében használt lakás vásárlására állami kamattámogatásos, 6 millió forint összegű hitelt vett fel 20 évre, a hátralévő 15 éves futamidő során a hitelcserével csaknem havi 16.000 forintos megtakarítást érhet el. A megtérülési pont 19 hónap, azaz a cserétől számított kevesebb mint két éven belül az alacsonyabb törlesztőrészletek fizetésével megtérülnek a csere költségei. Természetesen a cserénél „be kell kalkulálni” azt is, hogy az új devizaalapú hitelnek változhat a kamata, valamint a svájci frank és a forint árfolyama is módosulhat (főleg ez utóbbi jelenti a rizikót). (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszonyatos áron a szegedi építési telkek

Horribilis összegért juthat saját portához az, aki Szegeden szeretne építkezni. Egy ezer… Tovább olvasom