Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Ideér a gáz? Molnár Csaba hivatalosan nem erősítette meg

Nem tudta hivatalosan megerősíteni Molnár Csaba energiaügyi miniszter azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint kedden reggel Oroszország felől újra elindult a nyugati irányú gázszállítás.
A miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az egyes kategóriába tartozó üzemekre vonatkozó gázkorlátozás feloldása akkor lesz lehetséges, ha a kategória 7 millió köbméteres összfogyasztását jelentősen meghaladó keleti gázimport érkezik Magyarországra.

Az eddigi károkat firtató kérdésekre reagálva a miniszter közölte: nem az a kérdés, hogy milyen károk voltak, hanem hogy milyen károk maradtak el. Hozzátette, hogy Szlovákiához, Bulgáriához és Szerbiához képest Magyarországon minimális károkat kellett elkönyvelni.

Kedden az ország várható gázfogyasztása 63-65 millió köbméter körül alakul, ebből 53 millió köbmétert hazai tározókból, 4 milliót nyugati importból, a fennmaradó mintegy 9 milliót pedig hazai termelésből fedezik - ismertette Molnár Csaba. Hozzátette, hogy a magyar-német együttműködés keretében megvalósuló déli tranzitforgalom csorbítatlanul folyik majd, 4,7 millió köbméter gáz érkezik Szerbiába, 1,5 millió Bosznia-Hercegovinába, végül 1 millió Horvátországba.

Molnár Csaba újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy amennyiben a magyar állam részéről jogos volt a gázfogyasztás ideiglenes korlátozása bizonyos fogyasztói körben, akkor a törvények szerint az érintett cégeknek kártérítés igénylésére nincs lehetőségük.

Az időjárási kilátásokról a miniszter elmondta, hogy túl vagyunk a tél leghidegebb napjain, az egész hét folyamán felmelegedés várható.

Az energiaügyi miniszterek hétfői brüsszeli tanácsülésével kapcsolatban Molnár Csaba beszámolt arról, hogy a magyar delegáció három sarkalatos pontot hangsúlyozott: a tagállamok egymás közötti szolidaritását a gázellátásban, az európai áram- és gázhálózatok összekötésének fontosságát, valamint az energiaforrások diverzifikációjának szükségességét.

Olvasóink írták

  • 3. Fedayn 2009. január 14. 10:33
    „Küldjék a gázt máshova!Pl. oda ahol tankokkal járnak manapság!Ott örülnének neki!”
  • 2. kisördög 2009. január 13. 18:00
    „ide jah majd valamikor,háát ez már sokkk!!! zárják el a vizet is villanyt is stb.......minek????”
  • 1. PrettyWoman 2009. január 13. 16:42
    „Én még mindig azt hallottam ma a hírekben, hogy nem jön a gáz, az ukránok miatt. Ezek egymást ölik, mi meg itt maradunk gáz nélkül. Ilyen hidegben. Marha jó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fagyhalál, ezúttal Szabolcsban

Ismét halált okozott a hideg időjárás, ezúttal Szabolcsban. Saját házának udvarán találtak ismerősei… Tovább olvasom