Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Huszonnégy fok felett védőitalt kell biztosítani

A munkavédelmi törvény szerint amennyiben akár a zárt, akár a szabad térben végzett munka esetében a hőmérséklet meghaladja a 24 fokot, ivóvíz jár a dolgozóknak – olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium közleményében.

Munkavégzés és hőmérséklet

A tájékoztatás szerint a munkavédelmi törvény egyik végrehajtási rendelete írja elő, hogy a különböző típusú munkavégzések esetében milyennek kell lennie a levegő hőmérsékletének.

Félóránként 14–16 fokos ivóvíz jár a dolgozónak

Amennyiben akár a zárt, akár a szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, félóránként legalább 14–16 fokos ivóvizet. Nem kötelező az ásványvíz, erre célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ennek cukortartalma azonban nem haladhatja meg a négy súlyszázalékot.
Bizonyos munkatípusnál és bizonyos hőmérséklet esetén egy órán belül pihenőidőt kell adni a dolgozóknak, a hőmérséklet növekedése esetén pedig egyre nő az egy órán belüli pihenőidő aránya.
Például közepesen nehéz fizikai munka esetében 30,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 28,5 foknál óránként 25 százalék (vagyis negyedóra) a pihenőidő. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 31,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében pedig 30 foknál már 30 perc a pihenőidő óránként. Közepesen nehéz fizikai munka esetében 32,5 foknál, nehéz fizikai munka esetében 31 foknál már 75 százalék a pihenőidő.

A pihenőidőt minden órában ki kell adni

A közlemény hangsúlyozza: ezeket nem lehet úgy értelmezi, hogy napi 4 vagy 2 órát kell dolgozni, és utána haza lehet menni, hanem azt, hogy a pihenőidőt minden órában ki kell adni.
Kritikus hőmérsékleti határnak számít, amikor a munkavállaló testhőmérséklete meghaladja a 38 Celsius-fokot, ebben az esetben a továbbiakban munka nem végezhető, illetőleg a hatóságnak a munkavégzést meg kell tiltania.
E rendeletek betartását az ÁNTSZ jogosult ellenőrizni, mert a leírtak elsősorban a munka-egészségügy területét érintik. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom