Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Huszonkét milliárd forintba kerül az adófizetőknek az MTV-székház

Az adófizetők nettó 22 milliárd forintjába fog kerülni a Magyar Televízió Kunigunda utcai székház-beruházása.
Az adófizetők nettó 22 milliárd forintjába fog kerülni a Magyar Televízió Kunigunda utcai székház-beruházása - jelentette be Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke és Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kommunikációs igazgatója csütörtökön.

Az óbudai székházban tartott sajtótájékoztatón Balogh László arról beszélt, hogy ez az összeg negyede-harmada, mint amennyiért - az eredeti szerződés szerint - negyven évig bérelhették volna az objektumot. Mint hozzátette: ez idő alatt bruttó 130 milliárd forintot kellett volna fizetni, ám még akkor sem került volna az állam tulajdonába az ingatlan. Szabó László azt közölte, nyilvánosságra kívánják hozni a korábbi, és a jelenlegi székház-szerződések dokumentumait, ám ehhez előbb nemzetbiztonsági vizsgálat szükséges. ű
ű
Elmondta, az MTVA-nak másfél éve van arra, hogy megvásárolja az ingatlant. Jelezte: a vásárláshoz banki hitelt kívánnak felvenni, ezért erre rövidesen közbeszerzési pályázatot írnak ki.

Olvasóink írták

 • 3. kisem 2011. augusztus 20. 09:00
  „A technikai berendezések költségei a PPP kiváltás szempontjából elhanyagolhatóak, azok költségvonzata így is, úgy is jelentkezne. Itt csak az ingatlanról van szó.
  Az viszont érdekes, hogy a nyilatkozók szerint a vételár negyede-harmada a 40 év alatt kifizetendő bruttó 130 milliárdnak. Vagy ők nem tudnak számolni vagy egy új matematikai rendszerben határozták meg az arányokat. De sokkal valószínűbb az, hogy durván eltúlozták a 40 évre kalkulált bérleti díjat. De ez csak a pórnépnek szóló hangzatos, egyúttal félrevezető üzenet, más szerepe nincs.
  Annak viszont lenne, hogy a már említett éves amortizációs teher a működés alatt végig jelentkezik, mint ahogy az üzemeltetés és a karbantartás jellegű költségek is. Azt még nem is említve itt, hogy a hitel futamideje függvényében a THM-költségtöbblet sem 5 forint 10 fillér.
  Szóval, a számok, a tervek(?) felületes ismerete alapján is úgy tűnik, hogy a hitel futamideje alatt jóval többe fog kerülni a dolog, mint az eredeti konstrukció szerint, s ráadásul most éppen szorít a cipő.”
 • 2. load 2011. augusztus 20. 05:13
  „1. kisem
  Ráadásul a 22 milliárdot kölcsönökből fogják fedezni.
  Az ingatlan kölcsönök hitelkamata mos 10% körüli.
  A néhány 10 éves futamidő alatt az épület is avul.
  A televíziós stúdió és távközlési technika nagyon gyorsan modernizálódik. A kamerákat most operatőrök mozgatják, de az új korszerű stúdiókban már automaták, távirányítással.
  Mire a hiteleket kifizetik, az épület alkalmatlan lesz modern televíziós központnak.”
 • 1. kisem 2011. augusztus 18. 20:19
  „Előljáróban annyit, nem vagyok közgazdász, de ...
  Azt lehet vitatni, észrevételezni, hogy a több ezer négyzetméter alapterületű ingatlan havi nettó ~215 millió forintos bérleti díja aránytalan-e, hogy az e fölött még kifizetendő rezsiköltségekkel együtt nem eredményez-e veszteséges működést.
  De ugyanígy az az álláspont is vitatható, amely szerint az ingatlant a mostani havi bérleti díj durván százszorosáért megvásárolják, de ezzel egyidőben folyamatosan fedezetet kell biztosítani az üzemeltetésre, a fenntartásra, majd a szükségszerű felújítási munkákra. Ha elfogadjuk a tervezett vételárat, a nettó 22 milliárdot, valamint az 1,5%-os amortizációt, akkor csak ez a tétel évente 330 millió forint, amely több, mint a mostani egyhavi díj.
  Szóval, csak csínján a PPP-konstrukciós beruházások termékeinek megvásárlásával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kederültetvények: drogterjesztő-hálózatot számolt fel a rendőrség

Összehangolt rendőrségi akcióval sikerült elfogni egy kenderültetvényeket üzemeltető és drogot… Tovább olvasom