Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Huszonhét év

a polgári védelemnél

Szák Mihály, a soproni polgári védelmi kirendeltség-vezetője huszonhét évet töltött el a testületben, ebből tizenegyet Sopronban. Egyik legemlékezetesebb esete az volt, amikor egy 500 kilós bomba miatt tizennégyezer embert kellett kitelepíteni.
– 1996-ban kiöntött az Ikva – idézi fel a tíz évvel ezelőtt történteket. – Összeült a védelmi bizottság, s tanácsaimmal segítettem a védelmi bizottság vezetőjét, Gimesi Szabolcs polgármestert. Az összehangolt, gyors és határozott cselekvésnek köszönhetően sikerült elkerülni a nagyobb bajt. Ennél is emlékezetesebb 2001. május 8-a, amikor egy 500 kilogrammos bombát találtak az egyik soproni építkezésen. Példátlan gyorsasággal kellett mintegy tizennégyezer embert kitelepíteni. – A tűzszerészeknek köszönhetően azonban a helyszínen sikerült hatástalanítani a második világháborús robbanószert, majd másnap egy elhagyott homokbányában felrobbantani. Országosan is különleges volt ez az eset, ugyanis a német gyújtóberendezéssel rendelkező orosz bombát olasz repülőterekről felszálló angolszász gépek dobták le. A tűzszerészek úgy ítélték meg, hogy a gyújtószerkezetet a helyszínen kell kiszerelni, csak így lehett szállítani.
Szák Mihály szerint a polgári védelemben az egyik legfontosabb alapelv, hogy a hatékonyságból semmilyen körülmények között sem szabad engedni. Éppen ezért mindvégig jó kapcsolatot ápolt a települések polgármestereivel, illetve jegyzőivel. Ugyanilyen fontos azonban, hogy veszély esetén a lakosságot pontosan kell tájékoztatni a kialakult helyzetről, mert csak akkor várható, hogy az emberek együttműködjenek a különböző hatóságokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom