Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Huszonhat munkahely szűnik meg

A költségvetés hiányának csökkentése és az intézmények működésének racionalizálása volt a legfontosabb döntés a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén. Március elsejétől emelkednek a szemétszállítás díjai.
Több Kapuváron érdekelt cég, így a Greenergy Zrt., a Flóra Gyógyfürdő és a Rekultív Kft. beszámolóival kezdődött a kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülése. Nagy Lajos, a Rekultív Kft. ügyvezető igazgatója a plénum előtt elmondta: emelkednek a szemétszállítás díjai. Március elsejétől a hatvanliteres edény esetében bruttó 1176 forinttal, százhúsz literes edénynél pedig 2184 forinttal kell egy évben többet fizetni. A szemétdíjban a heti egyszeri ürítés (a lakótelepeken heti kettő, az ünnepek alatt plusz egy), az egyszeri éves lomtalanítás foglaltatik benne. Az ügyvezető szerint idén fejlesztik a helyi szelektív hulladékgyűjtést és vélhetően megépül az első hulladékudvar is.
Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok beszámolójában ismertette a tűzoltók elmúlt évi munkáját. Hozzátette: idén várhatóan megérkezik az új fecskendős autó, melynek az önkormányzat által biztosított önrésze tizennégymillió forint.
A testület második nekifutásra tárgyalta a város idei költségvetését. Az első forduló után nem érkezett módosító javaslat, így a képviselők 3,2 milliárd forinttal elfogadták Kapuvár idei büdzséjét. A hiány 334 millió forint lesz, melyet hitelből fedeznek. A fejlesztési hiány 89 millió forint, a többi a működés hiánya. Ez utóbbiról Hámori György polgármester kijelentette: nem lehet ennek mértékén csodálkozni, hiszen a büdzséből közel nyolcvan százalék bérköltségre megy el.
A racionalizálási intézkedések nyomán több intézményben létszámcsökkentést terveznek. A művelődési házban egy nyolc- és egy négyórás munkatárstól válnak meg, a családsegítőknél két dolgozóval csökken a létszám. A Király-tó Óvodából és a Széchenyi-iskolából egy-egy konyhai dolgozó elbocsátását tervezik, míg a kórház három lépcsőben építi le a létszámot. Az első ütemben megszüntetnek 17 betöltetlen álláshelyet, majd március végétől 13 szerződéses és nyugdíjba vonuló munkatársuktól válnak meg. A következő ütemben, június végén újabb 7 nyugdíjba vonulóval csökken a kórház létszáma. A polgármester kijelentette: az önkormányzati biztos munkájának és a kórház új vezetésének köszönhetően az intézményben sikerült csökkenteni a hiány növekedésének ütemét. A megtakarítások csak a következő évtől éreztetik hatásukat, az elbocsátott dolgozók végkielégítésének összegére pályázatot nyújt be a z önkormányzat.
A testületi jóváhagyást igénylő ügyek közt a képviselők hozzájárultak a néptánciskola bérleti díjának ötvenszázalékos mérsékléséhez. Indoklásként elmondták: az állami normatív támogatás csökkenésével veszélybe került az iskola működése, a város más formában amúgy sem tudja támogatni a néptáncosokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom