Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Húszmilliós bírság feketemunkáért

A a tervezett szigorítások után szabálysértések „ára" harmincezertől 20 millió forintig terjedhet.

Ősszel elfogadhatja a kormány azt a törvényjavaslatot, amellyel drákói módon büntethetők lesznek a feketefoglalkoztatók. A szabálysértések „ára" harmincezertől húszmillió forintig terjedhet majd. A kisvállalkozások tízmillióig lesznek bírságolhatók. Azokra várnak a legnehezebb idők, akik külföldieket foglalkoztatnak illegálisan.
A tervek szerint akár meg is szüntetheti az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) azt a vállalkozást, amelyet egymás után többször rajtakap a jogszerűtlen foglalkoztatáson - írja a Világgazdaság. Többek között ez áll a munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény átfogó módosításához készült első javaslatban. A részleteket várhatóan nyár végéig pontosítják, és ősszel a kormány elé kerülhet a kész koncepció - teszi hozzá a lap.

Az idén még ötvenezer és tízmillió forint között szankcionálnak a munkaügyi felügyelők, jövőre a kisebb súlyú jogsértések „ára" harmincezer lesz, a durva szabálytalanságok húszmillióba kerülnek. A kisvállalkozások, amennyiben a dolgozói létszám nem haladja meg a 15 főt, kevesebbre lesznek büntethetők, rájuk legfeljebb tízmilliós bírság szabható ki.

Tavaly több mint 22 ezer telephelyet ellenőrzött az OMMF, a szankcionált vállalkozások száma közel nyolcezer volt. Leginkább azoknak a munkaadóknak kell hozzákezdeniük a dolgozói jogviszonyok fehérítéséhez, akik külföldieket alkalmaznak feketén.

A statisztikákat figyelembe véve az építőipar, a mezőgazdaság, a vendéglátóipar és a kereskedelem foglalkoztatását veszi leginkább górcső alá az új javaslat. Itt is szigorodik és differenciálódik a szankciórendszer. Ha a szabálytalanul foglalkoztatott külföldi munkabére ismert, a munkaügyi felügyelők a bér négyszeresét fizettetik meg a renitens vállalkozással. Ha ismét előfordul a kihágás, már a bér nyolcszorosát kell megfizetnie a cégnek.

Amennyiben feketefoglalkoztatáson kapja a vállalkozást az OMMF, és nem ismert a zsebbe kapott fizetés valós mértéke, a felügyelőség a minimálbér nyolcszorosával kezdi a büntetést. Az újabb mulasztáskor a minimálbér tizenötszörösét kell megfizetnie a munkaadónak, méghozzá feketemunkásonként. Vagyis az idei legkisebb keresettel kalkulálva 855 ezer forint büntetést fizethet a szabálytalankodó - írja a lap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb mérnököket keresnek

A Philips kft. Győr legnagyobb üzletága az autóipari, amely az autórádiók piacán olyan nagy vevőknek szállít kazettás, CD-s és DVD-s autórádió-meghajtókat, mint a Siemens, a Becker, a Chrysler és a Visteon cég. A Philips kft. győri üzemében most indították el az úgynevezett kiválósági programot, amelynek célja, hogy a munkahibahatár közelítsen a nullához. Tovább olvasom