Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Húsz éve alakult meg az APEH

Húszéves a mai magyar adórendszer, és éppen két évtizeddel ezelőtt alakult meg a mindenki által csak APEH-ként emlegetett adóhivatal. A kerek évfordulóra emlékező adószakemberek örömében az adózó polgárok többsége valószínűleg nem osztozik, de talán kíváncsi arra, hogyan született meg ez az intézmény, és azóta milyen változásokon ment keresztül.
Bár személyi jövedelemadót és általános forgalmi adót, vagyis szja-t és áfát csak húsz éve fizetünk, a modern kori magyar állami adószervezet ennél hosszabb múltra tekint vissza. Az 1960-as évek végi új gazdasági mechanizmusként emlegetett szocialista reformintézkedések hívták életre az évtizedek óta funkcióját vesztett adóigazgatást. A Pénzügyminisztériumban (PM) megalakult a Bevételi Főigazgatóság, és létrejött négy területi igazgatóság. A revizorok Szegeden is elkezdtek dolgozni, először a Somogyi Béla utca egy kis házának hátsó udvarában rendezték be irodájukat. Ekkor még elsősorban a költségvetés és az állami vállalatok közötti elszámolás és ellenőrzés volt a feladatuk. A szövetkezetek és a kisebb vállalatok kontrollját a tanácsi adóhivatalok végezték.

Szaporodó feladatok

Újabb jelentős szervezeti átalakítás 1982-ben történt, amikor megalakult a PM Ellenőrzési Főigazgatósága. Ennek Csongrád megyei igazgatósága – 83 szakemberrel – a Londoni körúton kapott helyet. Ez a szervezet ellenőrizte a téeszek, az ipari szövetkezetek és a nagyvállalatok pénzügyi gazdálkodását, 1984 után pedig a gmk-kat is. A szocializmusban a kisiparosok, kereskedők és magánszemélyek adóztatása és kontrollja az adómegállapító hivatalok és a tanácsok hatáskörébe tartozott.

A rendszerváltást megelőző években bevezetett jelentős adóreform részeként jött létre 1987. július 1-jével a PM Ellenőrzési Főigazgatóságának jogutódjaként az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A szervezet három szintre tagolódott: a központi hivatal irányította a 19 megyei és egy fővárosi igazgatóságot, ez utóbbiak pedig az adófelügyelőségeket. Öt évvel később a felügyelőségek beolvadtak az igazgatóságokba, így már csak két szint maradt a szervezeti struktúrában. Ekkor már új helyen székelt az APEH a megyében, hiszen 1988-ban a Londoni körúti épületet átadták a katolikus egyháznak, és a hivatal beköltözött a Kossuth Lajos sugárúti volt Délép-irodaházba, ahol ma is működik.

A szervezet vezetői

Az elmúlt húsz évben nyolc APEH-elnök váltotta egymást: Sütő Dezső, Minarik György, Pitti Zoltán, Kékesi László, Simicska Lajos, Vida Ildikó, Király László György és a jelenleg hivatalban lévő Szikora János. A Csongrád megyei igazgatóság élén 2007-ig négyen dolgoztak: Horváth Gyula, Csányi László, Ványai László és Papp István. Év elejétől Tamásné Czinege Csilla irányítja a regionális igazgatóságot.

A későbbiekben további szervezeti átalakításon ment keresztül az adóhatóság. 1999-ben nyomozati jogkörrel ruházták fel, s megalakult az APEH Bűnügyi Igazgatósága és annak területi nyomozó hivatalai. Ezeket aztán 2002 végén megszüntették, és feladataikat a Vám- és Pénzügyőrség nyomozóhivatalai vették át. Az adóhatóságra bízták viszont az ezredfordulótól a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékok beszedését.

Régiós központok

Az idei év újabb jelentős változást hozott az APEH életében. Az európai uniós elvárásokhoz igazodva a közigazgatást régiókba szervezik, és ennek részeként az eddigi megyei adóigazgatóságok összevonásával hét régiós központot alakítottak ki. Az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága három megyét, Bács-Kiskunt, Békést és Csongrádot felügyeli. Az adóhivatal hatásköre is tovább bővült: ettől az évtől már az illetékeket is az APEH szedi be.

Kevesebb kézi munka

Az elmúlt húsz évben jelentősen nőtt az adót fizető polgárok és vállalkozások száma, amivel az adóbeszedő szervezet is kénytelen volt lépést tartani. Míg az 1980-as évek végén a főkönyvelők által bevitt pénzügyi mérlegeket kézi munkával egyeztették az apehosok, ma már elektronikusan, az interneten keresztül vallanak az adózók. A statisztika által nyomon követett időszakban, 1992-től a tavalyi évig a társas vállalkozások száma 125 százalékkal – 7916-ról 17 ezer 883-ra – nőtt a megyében. Az APEH dolgozói létszámának bővítésével igyekezett lépést tartani a megnövekedett feladatokkal. Induláskor 218 munkatársa volt a megyei igazgatóságnak, s a régiós átszervezés előtt a csúcsot 470 fővel akkor érte el, amikor a járulékok beszedésének feladatát is megkapta. Ezután két lépcsőben csökkentették a létszámot, 2005-ben 411-en dolgoztak a megyei hivatalnál. A regionális igazgatóság pedig 1379 fő-
vel alakult meg, három megye apehosaiból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portugália önti formába a német elnökség reformszerződését

Mától lép hivatalba az Európai Unió új soros elnöksége. Portugália Németországot váltja, és a fő… Tovább olvasom