Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Húsvétra fellendül az idegenforgalom

A hűvös időjárás ellenére húsvétra megtelt lakókocsikkal a termálfürdőjéről híres hegykői kemping. A községvezetés az idegenforgalmi adóból vissza is juttat a turizmusfejlesztési célokra. Az iskola kórusa – összefogás eredményeként – Törökországba utazik.
– Hegykő termálvízre alapozott turizmusa a húsvéti ünnepeken már csúcsra jár, kiemelkedő ilyenkor a szálláshelyek kihasználtsága – tájékoztatott dr. Jakab Zsolt, a falu jegyzője.
– Az elmúlt esztendőben – 2004-hez képest – 27 százalékkal nőtt, s elérte a 76.215-öt a Hegykőn eltöltött vendégéjszakák száma – folytatta a jegyző. – Idegenforgalmi adóbevételeink meghaladták a 17 millió forintot, ami akkor hangzik igazán jól, ha hozzátesszük: minden adóforinthoz további két forintot juttat az önkormányzatnak a központi költségvetés. Az ebből az adónemből származó összegek egy részét – hatmillió forintot – pályázati formában visszaforgatjuk a turizmus szereplőinek idegenforgalmi fejlesztésre. Ezen túlmenően – egyebek mellett – Fertőhomokkal közösen 16 oldalas turisztikai kiadványt készítünk; javában zajlik a falun átvezető kerékpárút építése, s közterületi padok, kerékpártámaszok kihelyezéséről is döntöttünk.

Új elektromos hálózat

A hűvös idő ellenére Hegykő termálvize vonzza a turistákat: a kempingben legalább nyolcvan lakókocsiban van élet. – Felső-Ausztriából immár hetedszer jöttünk Hegykőre – mondja Horst Jäger 72 éves nyugdíjas. – Bármennyire is jó itt lenni, sajnos ez alkalommal kellemetlenségekkel is szembe kellett néznünk, többször gondok adódtak az áramszolgáltatással.
– A szokatlanul hideg idő miatt a lakókocsikban fűteni kellett, s ezt a megnövekedett terhelést már nem bírja a rendszerünk – említi a felvetésre Radovits Anikó, a kemping menedzsere. – A hálózat korszerűsítése céljából különben már tavaly tárgyalásokat kezdtünk az áramszolgáltatóval. Ígéretük szerint nyárra rendeződik a probléma. A fejlesztés és a kiépítés 3,5 millió forintos beruházást jelent a kemping számára.
Radovits Anikó arról is beszámolt, hogy a foglalások alapján idén is jó évnek néznek elébe. Évek óta folyamatosan növekszik a látogatottság: míg 2003-ban nem egészen 28 ezer vendégéjszakát töltöttek náluk, addig tavaly már közel ötvenezret. Tervezik, hogy az év végére fedett medencével bővítik a fürdőt.

Messzi útra készülnek

A hegykőiek idegenforgalmuk dinamikus növekedésére éppúgy büszkék lehetnek, mint dicséretes összefogásukra.
– A helyi vállalkozások, az érintett szülők, a faluból elszármazott hegykőiek és a Pro Kultúra Hegykő Alapítvány felajánlásai révén biztossá vált, hogy az iskola Bolla Géza Énekkara e hónap végén Törökországba utazhat – mondta Zambóné Piacsek Erzsébet karnagy, tanár. – Ez példát mutathat arra, miképpen lehet a jövő generációja érdekében együttműködni, egyszersmind a falut is a nagyvilágban népszerűsíteni. Ilyen messzire még sosem jutott a kar, amiért köszönettel tartozunk mindenkinek, aki támogat bennünket.
– Két éve énekelek a kórusban, s nagyon örülök, hogy kijuthatok Törökországba – mondja ragyogó szemekkel Árki Rebeka 5. osztályos tanuló. – Nővérem, Ildikó is kórustag, ő szintén velem tart.
Hipságh Máté 6. osztályos tanuló mosolyogva említi, az énekkarral megfordult Ausztriában és Szlovákiában, de azt álmában sem hitte, hogy ilyen messzire is elutaznak. Mindenki nagy várakozással tekint az út elé.
A hegykői énekkar tavaly a soproni BW Pannonia M. Hotelben egy isztambuli kórussal lépett közönség elé. Az április 27–30. közötti törökországi út lehetősége nekik – legfőképpen Ömer Yusuf Topcu karnagynak – köszönhető. A hegykőieknek csak a több mint kétmillió forintos útiköltséget kell állniuk, huszonhat tagú delegációjukat török családok látják vendégül. Isztambulban közös hangversenyt adnak Topcuékkal.

Fontos a civil szféra

– A faluvezetés fontosnak tartja a civil egyesületek, szervezetek támogatását, így az iskolai énekkar törökországi útjához is hozzájárulunk, hogy a szülőkre minél kevesebb teher háruljon – mondta Völgyi János polgármester. – Az elmúlt esztendőben 2,1 millió forintot fordítottunk a helyi egyesületek, alapítványok megsegítésére, idén néhány százezerrel többet szánunk ilyen célokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betartja a böjti előírásokat?

Tovább olvasom