Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 16°C

Húsvét a Föltámadás utcában

A Föltámadás utca Szeged-Rókuson az egykori temetőtől a templomig emelkedik, vagy: visszafelé haladva a templomtól a temető helyén épült lakóparkig lejt. A névadó poétalelkületéről Szeged költője, Juhász Gyula is megemlékezett. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogyan élnek ma a Föltámadás utcában – húsvét, a föltámadás örömünnepének idején.
– Föltámadás! Ilyen csodálatos nevű utcában lakom – lelkesedik Farkas Mária, aki több mint három évtizede költözött mostani lakásába. – Tanyán éltünk a szüleimmel, akik mélyen vallásosak voltak, és engem is így neveltek – magyarázza, miért jelent számára oly sokat a lakcíme. De kibuggyan belőle, hogy kellemetlen élménye is fűződik a környékhez: egyszer a házuktól a Kossuth Lajos sugárút felé gyalogolt, amikor két suhanc letépte karjáról a táskáját, a kulcsokkal, iratokkal együtt, és elrohant vele.

Lopott virágok

A templomtól a volt rókusi temető helyén épült lakópark felé lejtős utca forgalmas és szemetes. A régi plébánia sarki épülete elhagyatott, mióta kész a rókusi templom mögötti közösségi ház. Sok elköltöző-átutazó lakó nyomait őrzik az „ikávés" házak: az egyik udvari melléképület ajtaját pokróc helyettesíti, egy másik házfalon kiabál a piros betűkkel odapingált vallomás, miszerint Roland és Barby szerelmespár...

Poéta névadó

„Megvallom, sok szép és ötletes elnevezést találtam. Aki például a rókusi templomba vivő utcát Föltámadás névre keresztelte, az, ha nem írt soha verset, a szíve szerint mégis poéta volt" – írta 1918-ban Juhász Gyula. A költő megfogalmazását idézve és pontosítva Péter László Szeged utcanevei című könyvében azt írja: „az utca a rókusi templomot a rókusi temetővel köti össze, s ez utóbbi adja meg nevének okát." 
– Nem túl biztonságos a környék. Mások szerint azért, mert laknak erre cigányok is. De azok között is vannak ám rendesek, mert annak a két gyereknek a szülei is dolgoznak – mutat az úton kerekező lányra és fiúra, miután fogadta köszönésüket, Kocsis Györgyné Marika. Azt meséli, régebben, amikor húsvéthétfőn becsöngettek hozzá az utcabeli fiúk, még locsolópénzt is adott nekik. Tán e jóindulata is oka annak, hogy a ház előtti kertjéből se a purdék vitték el a virágokat. Egyszer az urával megfigyelték, hogy a negyedszerre kiültetett árvácskáért is visszajött egy autós az éj leple alatt. Aztán döntöttek úgy, hogy füvesítenek, nem idegeskednek az ellopott virágok miatt. A hátsó kertben amúgy is gyönyörködhetnek: a jácint elvirágzott, a tulipán most pompázik. De vázába nem tesz szálas virágot még ilyenkor, húsvétkor se. Az ünnepi készülődésről meg azt tartja, így, hatvanon túl, hogy amihez épp „heppje" van, csak azt csinálja. – Nem kell nekem ahhoz ünnep, hogy süssek a hét fiú unokámnak!

A nagyszüleinél vendégeskedve, kislánykorában járt először a Föltámadás utcában – idézi a múltat Marika. Akkoriban nagyon utálta a húsvétot, mert ötször-hatszor is át kellett öltözni, vödör vízzel és szódával, nem kölnivel locsolkodtak a legények. Ilyenkor könnyedén bejuthattak a lányos házba, mert máskor nemigen értek rá összejárni, ismerkedni.

Mindenki sokat dolgozott. A túloldalon, a 11. szám alatt lakó Jolikáék például a közeli Mars téri piacon azt a virágot, zöldséget adták el, ami megtermett a ház mögötti háromszáz négyszögöles kertben. A 15/A alatt egy cipész élt, a „fordított házban" lakó Diószegi urat meg a bicikliboltja miatt ismerték. De már akkoriban is itt állt az a „parasztvégű ház", ahol Marikáék laknak 1971 óta.

Az ünnep lényege

Mit jelképez a húsvét? Az élet győzelmét a halál felett – véli Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkára. A húsvét feltámadási ünnep. A történet ismert: az isteni áldozat, az emberiség bűneiért vállalt kereszthalál, Jézus Krisztus megfeszítése és harmadnapon történő feltámadása, majd negyven nap utáni mennybemenetele. A húsvét igazi spirituális ünnep, noha mára kissé humanizálódott a vendégvárással, ajándékozással. De igazi lényegére, tartalmára csakis az ad választ, ha megértjük az áldozat, a szeretet, az egymásért vállalt felelősség, a megbocsátás húsvéti üzenetét.  

Generációs ikerház

Társasházak sorakoznak az olyan épületek helyén, melyekre a Föltámadás utcában már csak Marika emlékszik. Most, a tavaszi ünnep előtt is dolgoznak két építkezésen. Az egyik leggondozottabb mégis egy régebbi építésű ikerház. – Rókuson akartunk maradni, ezért építkeztünk 1987-ben közösen a nővéremékkel – néz a gondos gazda szemével a házra Molnár Tóth József. Az utca Föltámadás elvezését nem érti, mert a vele párhuzamos Tavasz utca vitt a már fölszámolt temető főbejáratához. Tudomásul veszi, hogy a földhivatal a régies Föltámadás névhez ragaszkodik, de a Feltámadásba címzett levelek is megérkeznek. A háromgyerekes apa a közeli rókusi templomba ritkán jár, de a gyermekeit ott kereszteltette. Az utcai társalgást rövidre fogva kijelenti: a húsvéti készülődést most kihagyják, mert egy kirándulással ünnepelnek.

– Pénteken kalácsot sütök. Szombaton délelőtt a párom főzi a sonkát és a tojást – sorolja a készülődés rendjét Molnár Tóth úr nővére, Török Lászlóné. Az asszony a kapuban állva arról is szívesen beszél, hogy nagyobbik lánya családja, a csöpp csecsemővel is náluk él. Mindannyian szívesen „babáznak", de húsvétvasárnap, mint más ünnepeken is, Törökné az ugyancsak velük élő édesanyját elkíséri – a templomba.

Jót cselekedni

– A legfontosabb, hogy a húsvét előtti héten még jobbak legyünk, mint máskor. Igyekszem is mindenkivel jót cselekedni – melegszik bele a mesélésbe Farkas Mária, akit a plébánián találunk önkéntes szolgálaton. Ilyenkor érkeznek a nagycsaládosok azért a kenyérért, amit rászorulóként itt kapnak. A köszönet most a jó kívánság: „Kellemes ünnepeket!" – Nagycsütörtök az utolsó vacsora, nagypéntek Krisztus szenvedésének és halálára történő emlékezésnek az ünnepe. Addigra földíszítjük a templomot. Nagyszombat már a húsvéti örömünnep kezdete, a vigília – ismerteti a liturgiát Farkas Mária, aki a rókusi templombeli szent sír földíszítéséből is kiveszi részét – más, ugyancsak pénzbeli fizetség nélkül dolgozó hívőkkel egyetemben. Ők a legszebb liturgiájú napnak a húsvétvasárnapot tartják. A húsvéthétfői locsolkodást meg a Jézus halálához kapcsolódó szertartásból és a tömegesen keresztelkedők emlékéből eredeztetik. Az asztalra kerülő sokféle finom étel szimbolikájáról pedig tudják: például a bárány Jézus áldozatát idézi, a tojás pedig az élet, a remény jelképe.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok járatot törölnek a ferihegyi sztrájk második napján

Várhatóan sokkal több járatot törölnek pénteken a ferihegyi földi kiszolgálók sztrájkjának második… Tovább olvasom