Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Hűsítés forró forintokon

A hidegért meg kell fizetni. Nem is akárhogyan. Bár a piacon körbenézve már viszonylag emberi áron is találunk légkondicionáló berendezéseket.

Kevesen gondolnák, de már a XIX. században alkalmaztak „légkondicionálókat": levegőt fújattak át jégtáblákon, vagy az épület huzatosabb helyeire raktak jégtáblákat. A múlt század elején már gépesített megoldások kerültek előtérbe. A komolyabb, hermetikus kompresszorral működő légkondit az 1930-as években készítették, s 1960 után mutatták be az első folyadékhűtésű kompresszormotorokat.
A lakossági felhasználásra készült berendezések között a mobilklímák a legegyszerűbbek. A vásárló a hóna alá csapva hazaviheti a mobilklímát, csatlakoztatja a konnektorhoz és már működik is. Csupán a 100 milliméteres gégecsövet kell a szabadba kivezetni, ahol a kondenzhő távozik. A készülék nagy hátránya, hogy a kondenzhő kifújásával – a fizika törvényei szerint – vákuum keletkezne a helyiségben.

 Hogyan működnek?
A split rendszer működésének lényege, hogy a kompresszor a keringő hűtőgázból folyadékot állít elő, amit befecskendez a beltéri egységbe, ahol az elpárolog. Köztudott: a párolgás hőelvonással jár. A ventilátor átfújja a hideg lamellákon a levegőt, ami ezáltal lehűl. Vagyis a működési elv ugyanolyan, mint a konyhai hűtőgépeké.
Természetesen valahonnan szökik be friss levegő a „zárt térbe", ami valószínűleg kültéri meleg levegő lesz. Ezt folyamatosan kell még hűteni, így az energiafogyasztás szempontjából kifejezetten költséges a mobilklíma üzemeltetése – mondja az Air Frigo El Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László. Ha a hőmérséklet 30 fok felett van, sokszor a gép saját magát sem tudja lehűteni: a hőkioldó működésbe lép, a berendezés leáll. Ezt a típust a szakkereskedések nem szívesen forgalmazzák, mivel gyakoriak a vásárlói panaszok, inkább a nagyobb áruházláncokban lehet beszerezni.
Az ablakklímát egy ablakszárny helyére szerelik be, de a falba is be lehet építeni. Lényeg, hogy a gép „háta" a szabad levegőn legyen, így a kompresszor hűtése megoldott.
A split (osztott) klímák esetében a kültéri és a beltéri egységet csövek kötik össze, s hatásfok szempontjából a legjobb gépek, infra távvezérléssel. Minél magasabbra szerelhetjük fel a lakásban a split klímát, annál jobb lesz a hatásfok, hiszen a hideg levegő sajátossága: lefelé tör, míg a meleg felfelé nyomul, így a levegő átforgatása tökéletesebb. A multisplit gépek esetében a kültérihez akár negyven beltéri egység is csatlakozatható.

Mivel működnek a gépek?

Az első fejlesztésű klímagépek még az R–12 és R–22 freongázzal működtek, amelyeket részben a környezetvédők nyomására vontak ki a forgalomból. Bár a szakmán belül is általános vélemény, hogy az előző generációs hűtő- és klímaberendezések kitűnően sikerültek. (Ha belegondolunk, számos hasonló gázzal feltöltött hűtőgép 40 év után is tökéletesen üzemel. Kicsit hangos, de megbízható!) Az új környezetbarát gázok problémája, hogy 4 különböző fajsúlyú gázból keverik ki őket. Ha elszökik valamennyi a rendszerből, az egészet le kell fejteni, mivel nem lehet pontosan tudni, melyik komponensből mennyi távozott a rendszerből. Sajnos újra kell tölteni a rendszert. És ez nem két forintba kerül!
Az oldalfali gépek a legelterjedtebbek, könnyen szerelhetőek és karbantarthatóak. A kazettás gépek a plafon közepére felszerelve kitűnően átforgatják a szoba levegőjét, mindenhol egyenletes lesz a hőmérséklet. A légcsatornás gépek külön tervezést igényelnek, hiszen felrakásuk csak ott oldható meg, ahol van álmennyezet, különben a felső szintről kell lecsövezni. Ezt utólag elég nehéz megoldani, így az új házak tervezésénél nem árt figyelembe venni, milyen fajtájú légkondicionálás mellett tesszük le a voksot! A hőveszteség kiküszöbölésének érdekében a légcsatornás gépeknél külön figyelmet kell fordítani a csatornarendszer szigetelésére! Egyik oldalon a befúvó, a másikon a visszaszívó rendszer van a helyiségben kiépítve. Ennél a rendszernél a hőmérsékletet nem lehet olyan jól szabályozni, mint az oldalfali vagy a kazettás gépeknél. Ezt a típust főleg üzemcsarnokoknál, bevásárlóközpontokban alkalmazzák. A parapetmennyezeti klíma hasonló az oldalfalihoz, csak ennek vízszintes a kifúvása, nem alsó állású. Ezt is nagyobb helyiségekben alkalmazzák. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlátszó kabát Japánból

Japánban sokaknak van munkája de a javarészüknek általában semmi dolga sincs. Innen ered az… Tovább olvasom