Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Húsevő növények

Hihetetlen, de a rovarevő növények, amelyeket eddig legfeljebb üvegházakban, arborétumokban és ismeretterjesztő filmekben láthattunk, hozzáférhetővé váltak a nagyközönség számára - Magyarországon is! Sőt: tartásuk még csak nem is túlzottan bonyolult.

Ha tényleg húsevő, akkor megeszi a párizsit is?

Nem, illetve nem szabad ilyen dolgokkal etetni, ugyanis a tartósítószer és a hasonló dolgok károsíthatják a növényeket! Ha etetni akarjuk őket, kizárólag élő kistermetű rovarokat - légy, muslica, stb. - fogjunk nekik és helyezzük egy csipesszel a csapóba vagy a kancsóba. Vénusz légycsapója esetén, miután a csapó újra kinyílt, a maradékot óvatosan csipesszel el kell távolítani.

Mindenképpen meg kell fogni a rovarokat?

A válasz : nem, a növények a vegetációs időszakban (tavasztól őszig) nyugodtan lehetnek az ablakpárkányon, így egyrészt megfogják maguknak a "szükséges betevőt", másrészt ha nem kapnak rovart (mert olyan helyen tartjuk őket - szobában vagy terráriumban) az ültető közeg természetes bomlása során keletkező tápanyagok elegendők a növény számára.

Téves nézet, hogy ha tápoldatot adunk a növénynek, nagyobbra nő. Ez nem igaz, sőt, egyáltalán nem szabad tápoldatozni ezeket a növényeket, mert gyökérkárosodást, levéltorzulást idézünk elő, és valószínűleg a növény el is pusztul.

A leggyakoribb húsevő növények

Vénusz légycsapója

Vénusz légycsapója
Talán a legismertebb, és rovarfogó technikáját tekintve a leglátványosabb húsevő növény. A rovarcsapda működése a következő : minden kifejlett csapó belsejében "szörszálak" találhatók. Miután a rovar beszállt a csapóba, legalább két ilyen érzékelőhöz kell hozzáérnie, és a csapda bezárul. Ezután egyre szorosabbra záródik és emésztőenzimek segítségével a csapda falán keresztül a növény felszívja a tápanyagot.
Egy-egy csapó körülbelül 4-5 rovart fog meg, és dolgoz fel mielott elöregszik. Miután az emésztés befejeződik a csapda szétnyílik, ilyenkor óvatosan egy csipesszel kilehet szedni a maradékot. (A természetben a szél elvégzi ezt a feladatot.) Vigyázzunk, nehogy újra működésbe hozzuk a csapdát, mert feleslegesen nem szabad ingerelni a növényt!

Kancsóka

Kancsóka
A legtöbb ember úgy gondolja, hogy húsevő növények csak az igazán mély dzsungelekben élnek, hatalmas méreteket érnek el és halálos veszélyt jelentenek az óvatlan emberekre/állatokra. Nos, ezek nagy része egyedül a kancsókákra igaz. A kancsókák Borneó, Ausztrália északi partjai, és Ázsia dzsungeleiben élnek. Tényleg óriásira képesek megnőni, és ha az emberre nem is, de a kistermetű állatokra (rágcsálók, madarak, stb.) komoly veszélyt jelentenek. A legnagyobb példányok akár 9-10 méteresre is megnőnek, és akkora kancsókat növesztenek a leveleik végén, amelyekben több liter(!) folyadék van. (Ezzel képesek egy kifejlett patkány megemésztésére is!)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igényelhető a vállalkozási hitel

A kis- és középvállalkozások számára létrehozott Széchenyi-kártyát tegnaptól lehet igényelni. Az egy… Tovább olvasom