Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Húsba vág a 13. havi bér

Győr-Moson-Sopron - Átlagosan évi bruttó 150–200 ezer forintot vesz majd ki a Bajnai-csomag a közszférában dolgozók zsebéből azzal, hogy a 13. havi béreket megszünteti. Milyen hatása lesz ennek a közigazgatásban, az egészségügyben vagy éppen az oktatásban? Van még olyan hatása a 13. havi bérnek, hogy a tehetséges közszolgákat megtartja, ám a megszűnése miatt ugyanezek az emberek távoznak a közigazgatásból? A válságkezelő csomagot elemző cikksorozatunkat ezzel folytatjuk.

Egy átlagos győri általános iskolai tanító bruttó 140, egy tanár 180 ezer forintot kap 13. havi juttatásként. Ezt az összeget a havi fizetésükbe építik be arányosan leosztva, a pedagógusok tehát bruttó 11–15 ezer forinttal vihetnek kevesebbet haza havonta a Bajnai-csomag megszorítása miatt (a kézzelfogható nettó bér ennél nyilván kevesebb). Papp András, a győri oktatási iroda vezetője szerint lehet hatása a pluszpénzkiesésnek a szakmára, s nyilvánvalóan nem pozitív irányban. A tendencia ugyanis már most látható: a pedagógusok egy része magánórákkal egészíti ki a fizetését, s kevesen „törik össze" magukat azért, hogy délután a fizetős magánórák helyett inkább szakköröket vagy felkészítőket tartsanak az iskolában. Az elnőiesedő pálya egyben azt is mutatja, hogy a pedagógusi hivatás nem nagyon fér már össze a családfenntartói szereppel – van olyan iskola, ahol a tanáriban már nem is látni férfi kollégát.

A győri polgármesteri hivatalban évi 170–190 ezer forinttal jut kevesebb a munkatársaknak a 13. havi bér kiesése miatt – ennyi ugyanis az átlagfizetés. Dr. Lipovits Szilárd  jegyző bár ugyanazt mondja, mint irodavezető kollégája a közvetett hatásokról (vagyis fennáll a veszélye annak, hogy a tehetséges munkatársak inkább más pályát választanak), de azt is hozzáteszi, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetben erre nem túl nagy az esély.

A pedagógusok most még számolhatnak a 13. havi bérükkel, de hogy eleve nem magas a fizetésük, mutatja a szakma elnőiesedése is. Fotó: Bertleff András
A pedagógusok most még számolhatnak a 13. havi bérükkel, de hogy eleve nem magas a fizetésük, mutatja a szakma elnőiesedése is. Fotó: Bertleff András

Ugyanakkor az is megnyugtató ezen a területen, hogy a fiatalok között még mindig népszerű a közigazgatás: egy-egy álláspályázat esetében előfordul, hogy 90 jelentkező közül választhat a hivatal, s ekkora kínálatból bőven jut tehetséges pályakezdő.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a 13. havi bér szintén bérkiegészítésként szerepel a munkatársak fizetési borítékjában, összege pedig maximum (bruttó) 15 ezer forint: ezt az a közalkalmazott kaphatja meg, akinek alapbére bruttó 180 ezer forint. Dr. Varga Gábor főigazgató hozzátette: az egészségügyben orvosi munkakörökben az említett bruttó 180 ezer forint tízéves munkaviszonyt jelent, míg szakdolgozóknál már több mint 30 éves munkaviszonyban töltött közalkalmazotti időt feltételez. A kórházban a 13. havi bérkiegészítés átlaga orvosoknál bruttó 8–11 ezer forint havonta (éves szinten tehát 96–132 ezer forint); szakdolgozóknál bruttó 5–8 ezer (évente 60–96 ezer forint). Ennyiről kell lemondaniuk.

A számok láttán valóban nem meglepő, hogy Varga doktor szerint a megszorítás nem perdöntő az ő esetükben. „A bérkiegészítések nettó összege olyan alacsony, hogy véleményünk szerint nem fogja növelni a pályaelhagyók számát." A főigazgató ezzel együtt megoldást sürget, szerinte az egészségügyi dolgozóknál a végzettség szerint besorolási garantált alapbér lényeges emelése hatna kedvezően az álláskeresőkre – ez az összeg ugyanis 2007 óta alig emelkedett.

Olvasóink írták

 • 3. Kami45 2009. április 23. 19:21
  „1. hozzászólás xo16zy 2009.04.22. 16:53
  2010, Magyarország:
  Az MSZP kormány gazdaságélénkítő programjának hatására az elmúlt félévben 300.000 munkahely szűnt meg, a gazdaság élénkítéséért 40%-ra emelik az ÁFÁ-t, 30%-al csökkentik a nyugdíjat, megszüntetik a gyest és a gyedet.......”
 • 2. farkasbalintm 2009. április 23. 17:35
  „annyi mindent tudnék most ide leírni, és annyira felesleges, hogy inkább annyit írok csak, hogy "nó komment"”
 • 1. xo16zy 2009. április 22. 16:53
  „2011, Magyarország:
  a Fidesz gazdaságélénkítő programjának hatására az elmúlt félévben 300.000 új munkahely teremtődött. Az állam bevételei ezáltal - és a gazdaság "kifehérítése" által - jelentősen növekedtek, így lehetővé vált az SZJA 25%-os csökkentése és az ÁFA megszüntetése. A GYES, GYED hosszát 5 évre emelték és 150%-kal emelték a családi pótlékot. A közszférában dolgozóknál ismét bevezették a 13. havi - sőt a 14., 15. és 16. és 17. havi - fizetést. A idén a nyugdíjak 50%-os emelésével számolhatunk. Orbán Viktor holnap Brüsszelben tárgyal, ahol 300 milliárd Euro kölcsönt nyújt a Magyar Állam a Nemzetközi Valutaalapnak
  ................................................... nylaf-laf-nyam-nylaf.....................Lévai Anikó: -Hééé! Buksi! Tünés! Ne ébresz fel viktort!! Olyan aranyosan mosolyog, mikor alszik. Biztos szépet álmodik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reszkessetek, vérszívók! - Felzúgtak a szúnyogirtó repülők

Győr-Moson-Sopron - Győrben már irtják a szúnyogokat, ilyen is régen volt. A Szigetközben nehéz… Tovább olvasom