Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Hús és férj puhára főzve

Tóth Józsefné Erzsike mindig olyan ételt kínál vendégeinek, amiben benne foglaltatik a szíve, lelke is.

A mosonmagyaróvári Tóth Józsefné Erzsike pulykamelltortáját korábban már bemutattuk lapunkban, s a receptverseny zsűrijében lévő mesterszakácsoknak annyira elnyerte a tetszését, hogy a húsétel biztosan szerepel majd a Kisalföld szakácskönyvében.

Erzsike férje horvát származású, akik eléggé svábosan főznek, vagyis sok főzelék, káposzta és tészta került az asztalra. Erzsike nemcsak a férjétől tanulta el a fogásokat, hanem Bezenyén járva Józsi rokonainál és ismerőseinél, mindig megemelte a fedőt, hogy mi rotyog alatta, s ha valami újdonságot látott, megkérte a háziasszonyt, avassa be a részletekbe.

Erzsike hangsúlyozza, ha valaki szeret valakit, akkor minimum annyit megtesz neki, hogy kedve szerinti ételt tesz  elé az asztalra. Esetében a főzés nem nyűg, kötelesség, örömmel teszi, hiszen nála a szeretet egyértelmű jele és bizonyítéka. Ezért készíti el az ételt, hogy ajándékként nyújthassa át. A tevékenységet átjárja a szeretet, hiszen ez a mottója az életnek: lehetnek milliói az embernek, ha nincs ez az érzés, boldogsága sincs.

Erzsike számára rendkívül fontos, bármikor érkezik hozzá valaki, meg tudja olyan étellel, süteménnyel kínálni, amiben benne foglaltatik az ő lelke, a vendég nemcsak a megszokott formulával találkozik: kávé, üdítő vagy ásványvíz. Erzsike úgy véli, hogy az ő karizmája az adás. És ennek kapcsán egy társadalomkritikát is megfogalmazott: karácsonykor az emberen gyakran eluralkodik a stressz, mert úgy gondolja, elvárásoknak kell megfelelnie, hogy amit ajándékoz, annak nagynak és drágának kell lennie. Pedig egy kis dolognak sokkal jobban lehet örülni, ha az szívből jön.

A kilencvenes évek közepén a fia Szegedre járt egyetemre, s bizony igencsak megrakottan indult vissza hétvégén az alföldi városba. Miután a kollégisták megkóstolták Erzsi néni zacskós sült húsát, mondták, hogy ők is olyat szeretnének enni. Természetesen anyagilag állták a költségeket. Amikor Tóthék mentek fiuk diplomaosztójára, a többi diák ujjongva fogadta Erzsi nénit, hogy végre megismerhetik őt, és így személyesen tudták megköszönni a finom falatokat.

Életének volt egy olyan időszaka, amikor faluról falura járva egy biztosító üzletkötőjeként dolgozott, elmondása szerint szerették az emberek. Előfordult, hogy szedte össze a pénzt, s valaki nagy bankóval fizetett, nem tudott számára visszaadni. Amikor délután hozta a visszajárót, a néni meleg rétessel fogadta: „Magának sütöttem, olyan becsületes arca van, tudtam, hogy még ma visszajön."

Vásárlás során Erzsike kötelező jelleggel megnézi a termék összetevőit, hogy milyen ízfokozó, tartósítószer, ételfesték van benne, mennyire hemzsegnek a termék címkéjén az  E betűk. Nem volt korábban annyi gyomor-, bél- és egyéb problémával küzdő ember, mint most. Csodálkozva kérdezi, mi köze egy kenyérnek az adalékanyagokhoz? Nagyanyáink csupán lisztből, vízből, élesztőből és sóból készítették a kenyeret. Éppen ezért az egészségünk annyit megér, hogy ne agyontartósítószerezett és színezett készételeket fogyasszunk, hanem természetes alapanyagokból főzzünk szeretteinknek és magunknak, hiszen akkor tényleg tudjuk, hogy valójában mi is kerül a szervezetünkbe.

Gyermekként ő még megette az avas szalonnát, mezítláb futkosott áprilisban, nem volt semmi baja. Ezzel szemben egy mai gyermek ilyen esetben azonnal megfázna. Erzsike hiszi, hogy a gyermekeknél az allergia kialakulásában és az immunrendszerük legyengülésében nagy szerepet játszik az a sok adalékanyag, ami belekerült az élelmiszerekbe ebben a haszonorientált és fogyasztáscentrikus társadalomban. Így lehet, hogy azoknak a fiatal anyáknak, akik kényelmi és gyorsasági szempontból inkább készétel konzervvel etetik gyermekeiket – ahelyett, hogy főznének –, utódaik a későbbiekben nagy árat fizethetnek az egészségükkel, hiszen már fiatalon olyan méreganyagok rakódnak le a szervezetükben, amelyeknek nincs ott a helyük. S mint köztudott, az életben a szeretet mellett az egészségnél nincsen fontosabb...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most érdemes aranyba fektetni

Piaci szakértők szerint a következő időszakban is vonzó célpont lehet a biztonságos befektetési… Tovább olvasom