Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hunvald-ügy: a vád tanúja szerint négyszemközt, készpénzben adták át a pénzt

A Hunvald-ügyben a vesztegetési pénzek átadásáról Nagy György, a vád tanúja a pénteki tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon elmondta, hogy az mindig négyszemközt, készpénzben, gyakran az SZDSZ Dob utcai irodájában történt.
"Van egy táskám, az elég sok mindenről tudna mesélni" - jegyezte meg a vád tanúja, aki a nyomozás során gyanúsítottként előzetes letartóztatásban is volt, ám mióta részletes, feltáró jellegű, sok más személyt terhelő vallomásokban számolt be a kenőpénz-átadásokról, már tanúként vehet részt az önkormányzati korrupció, 6-8 évvel ezelőtt vesztegetési pénzért áron alul értékesített VII. kerületi ingatlanok miatt indult büntetőeljárásban.

Mikor pénteken arról faggatta a bíróság Nagyot - aki a vádbeli ingatlanpanamákban a vevői oldalon vett részt - hogy miként tudta előteremteni az ingatlanonként többtízmilliós kenőpénzeket, elmondta: akkoriban ismert ember volt, benne volt például az újpesti sportklub vezetésében.

Elmondása szerint kapcsolatai révén nem volt gond a "befektetési pénzek", sok tíz- vagy akár százmilliós hitel megszerzése. "Be tudott jönni az a pénz, amire szükség volt" - mondta a tanú, aki megjegyezte azt is, hogy épp amikor beindult volna az üzlet, átvette tőlük azoknak a tőkeerős, részben külföldi befektetőknek a képviselője, akiknek magas áron próbálták továbbadni a nyomott áron megvásárolt erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanokat. Így Nagy György és üzlettársai - elmondása szerint - alig valamivel többet kaptak vissza, mint amit az ügyletek során elköltöttek.

Hunvald Györgyről, az ügy másodrendű vádlottjáról, aki Erzsébetváros polgármestere volt, Nagy elmondta, hogy a kerület erős embere volt, ugyanis jól vezette a polgármesteri hivatalt, jól mentek a személyes és az üzleti ügyek, hallgattak rá a képviselők és Nagy feltételezése szerint Hunvald nélkül nem történhetett semmit. Ugyanakkor Nagy emlékezett egy esetre, amikor a polgármesteri hivatal folyosóján kiabálták Hunvaldnak - erzsébetvárosi szocialista polgármester-elődjére célozva -, hogy "téged is megbuktatunk, mint a Szabó Zolit".

Nagy megjegyezte, hogy a Gál György erzsébetvárosi szabad demokrata politikus által vezetett gazdasági bizottság javaslatait a képviselő-testület szinte kivétel nélkül megszavazta szabad demokrata-szocialista, de az is előfordult, hogy szabad demokrata-fideszes többséggel.

A nyomozó hatóság és Nagy György korábbi vallomásai szerint is volt olyan helyi fideszes képviselő is, aki több milliós vesztegetési pénzeket kapott az ingatlanügyletekből.

Czibula Csabának még az eljárás kezdetén nyoma veszett, a legutóbbi sajtóhírek szerint Mexikóban látták. A tanú számos bírói kérdés után sem tudott beszámolni olyan adatról, mely azt támasztaná alá, hogy Hunvald tudott a vesztegetésekről, amivel az ügyészség vádolja, a kenőpénzek átadásáról. A tárgyaláson több eredménytelen szembesítés is lezajlott Nagy, illetve Gál és más vádlottak között az ingatlanpanamákkal kapcsolatban. Nagy fenntartotta, hogy ezek megtörténtek egyes vádlottak közreműködésével, az érintett vádlottak ugyanakkor visszautasították ezt. Nagy még azt is szóvá tette, hogy volt amikor meghiúsult az ingatlan-ügylet, ám Gál mégsem adta vissza a vesztegetési pénzt. Gál ezt is visszautasította.

Gál, Hunvald és a vádlottak többsége az eljárás során javarészt tagadta bűnösségét. A büntetőper tanúk meghallgatásával folytatódik a jövő héten. A sokszázmilliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, többtízmilliós kárt okozó fiktív megbízási szerződések, sokmilliós kárt okozó szociális bérlakás-kiutalások és más bűncselekmények vádjával indult ügy elsőrendű vádlottja Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, aki a másodrendű vádlott Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista politikussal együtt több mint két és fél éve van előzetes letartóztatásban.

A vád szerint a hamis értékbecslésekkel megtévesztett erzsébetvárosi képviselő-testület megszavazta a versenyeztetés nélkül, jóval a piaci ár alatt történő értékesítéseket. A kedvezményezett vállalkozói kör személyesen Gálnak adta a vételi ajánlatokat, majd az ingatlanonként 20-30 milliós vesztegetési pénzt. Mindezt a vád szerint bűnsegédként támogatta Hunvald, holott tudta, hogy az ingatlanokra van vevő reális piaci áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabezárásoktól tart az MSZP az államosítás miatt

Az MSZP szerint iskolabezárásokhoz vezet, hogy állami fenntartásba kerülhetnek az eddig… Tovább olvasom