Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Humánus állatmegsemmisítő nyílik Csongrád megyében

Az elmúlt időszakban több nagy járvány is veszélyeztette az állatállományt Bács-Kiskun és Csongrád megyében, valamint a magyar-román határ közelében. Itt a madárinfluenza, a szlovák-magyar szakaszon pedig a vaddisznók sertésbetegsége tizedelte az állományt.
Az ehhez hasonló járványok megelőzésére és a beteg állatok humánus megsemmisítésére járványügyi központot adott át Gráf József miniszter Békéscsabán.

Ebben az uniós szabványok szerint készült megsemmisítőben egyszerre öt tonna fertőzött állatot tudnak megsemmisíteni. A tavalyi madárinfluenza idején ezek a berendezések már működtek Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Gráf József miniszter szerint "Ha ezek véletlenül országos méretűvé válnak, akkor kell egy olyan régiós központ, ahol teljesen zártan meg tudják valósítani azokat a feladatokat, amik kiválnak a közigazgatásból, és speciális járványügyi feladatok."

A központ átadásán a szakminiszter hangsúlyozta: mivel a járvány nem ismer határokat, ezért összefogásra van szükség a szomszédos államokkal.

"A román kollégák a magyar kollégákkal már több, mint 2 éve jó együttműködési kapcsolatban vannak, kölcsönös látogatások biztosítják ezt, és azt hiszem, nem kell majd járványügyi kérdésekben a helyszínen beavatkozni" - tudatta Horváth Levente, Arad megyei alprefektus.

Amikor nincs járvány, az épületben állatorvosokat, falugazdászokat képeznek, járvány idején pedig a szakemberek konkrét utasításokat adnak az államigazgatásnak és az állategészségügyi hatóságoknak a teendőkről.

A szaktárca idén 2 milliárd forintot különített el az állatbetegségek megelőzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor Bernadett édesapjáról, bulvárról, meztelenségről

Gregor Bernadettre mindig figyelni kell: a szegedi származású színésznőt egy férfimagazin májusi… Tovább olvasom