Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hülyét csinálhatnak a lógós diákok a rendőrökből?

A rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen - erről Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén, ahol ellenzéki és kormánypárti képviselők is aggályosnak tartották a belügyi tárca törvénymódosító javaslatát.
A bizottság a rendőrségről szóló törvény módosítását tárgyalta meg, amely többek között azt tartalmazza, hogy ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr - az iskolával való előzetes egyeztetés után - az igazgatóhoz kísérheti őt. "Hitelt érdemlő igazolást" az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő a vitában azt kérdezte, hogy bármiféle kényszerintézkedést alkalmazhat-e majd a rendőr az iskolába kísérés elérése érdekében, akár bilincset, vegyi eszközt vagy szolgálati kutyát. Úgy vélte, ha a rendőr megfogja a gyerek karját és bekíséri az iskolába, az már kényszerintézkedés, ha viszont nem alkalmazhat ilyet, akkor a "gyerekek hülyét tudnak majd csinálni" a rendőrökből. Szerinte az egyik és a másik is rossz megoldás. Az MSZP-s Ipkovich György is azt kérdezte, pontosan mit jelent a "bekísérés".

A fideszes Varga István jogszabály jogpolitikai céljával nem értett egyet és feltette a kérdést: "Mit tetszenek csinálni, ha elfut a gyerek?"

A fideszes Turi-Kovács Béla is azt mondta: súlyos aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az amúgy is erősen megingott elismertségű rendőrségnek egy ilyen "üldözéses verseny után" egy faluban vagy kisvárosban tarthatatlan lenne a helyzete. A kormánypárti politikus az indítvány alapos átdolgozását javasolta, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy egy "normális fejlődésű fiú gyermek" esetében elképzelhetetlennek tartja, hogy pecázni vagy focizni ne lógjon el az iskolából. Mint mondta, ha az ő gyerekkorában már létezett volna ez a szabályozás, akkor őt magát is többször bekísérték volna a rendőrök. Grúber Attila (Fidesz) egyetértett a javaslat céljával, mert úgy vélte, reagálni kell arra a helyzetre, hogy a plázákban délelőtt tömegesen vannak általános iskolás gyerekek, ugyanakkor utalt arra, hogy az amúgy is létszámhiányos rendőrségnél gondokat okozhat, ha "egyfajta taxi üzemmódban" kell majd behordani a gyerekeket az iskolába.

A fideszes Mátrai Márta üdvözölte a javaslatot és úgy vélte, a jogszabályváltozásról szóló információkat az oktatási tárcán keresztül el kell juttatni az iskolákba és a szülői közösségekhez. Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára Bárándy Gergely hozzászólásával kapcsolatban közölte: 14 éven aluli gyerekkel szemben semmi olyan kényszerítő eszközt nem alkalmazhat a rendőr, mint például egy bűncselekményen tetten ért felnőtt esetében. "Nyilván itt nem lehet szó semmiféle vegyi eszközről, bilincsről és egyebekről" - jelentette ki.

Az államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva a "bekísérést" úgy határozta meg mint "egyfajta intézkedési lehetőséget", ami nem azt jelenti, hogy a rendőr "verekedést provokáljon egy jó testi felépítésű 13 éves gyerekkel", "de meglegyenek azok az eszközei, akár úgy, hogy testi erőt alkalmaz, tehát megfogja a kezét, és azt mondja, hogy velem jössz".

Szerinte egy "normálisan" az utcán közlekedő, tömegközlekedési eszközre váró gyereket a rendőr nem feltétlenül állít majd meg, de ha azt látja, hogy "órák óta cselleng a plázában", akkor valószínűleg meg fogja szólítani. Emlékeztetett arra is, hogy a rendőrnek bűnmegelőzési célból most is lehetősége van arra, hogy 14 éven aluli gyereket igazoltasson.

A javaslatot végül általános vitára alkalmasnak találta a bizottság kormánypárti többsége.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. pancser 2012. július 03. 17:40
  „B.J.MÓVÁR. Ne viccelj már. Abból a gyerekből aki azt csinál amit akar, betörő, bűnöző lesz, viszont aki meg megtanulja, hogy dolga van abból adófizető polgár.”
 • 22. antistar 2012. július 03. 12:35
  „10.gte325 2012.07.02. 19:59
  Gratulálok!
  Jöjjön le az aranyered a politizálástól!
  Unalmas már, hogy egy két idióta mindenbe belekeveri a politikát.”
 • 21. Megakrieger 2012. július 03. 09:13
  „megint olyanok beszélgetnek sőt: szavaznak majd a témáról, akik nem értenek hozzá, lövésük sincs, össze - vissza vagdalkoznak a szavakkal és majd születik egy újabb minden ésszerűséget nélkülöző, gyakorlatiatlan és betartathatatlan jogszabály...”
 • 20. Jandex 2012. július 03. 07:55
  „18. @Gabben 2012.07.03. 07:00
  Miért ütné egymást a kettő? /A fülénél fogva beviszi a suliba de nem bilincsben vagy "testápolóval" kényszerítve, villany???? /”
 • 19. @Gabben 2012. július 03. 07:03
  „amúgy meg az egészet a gyökerénél kell megoldani ami nem más mint a Szülők!!!
  sajnos sok mostani szülő ugyan olyan hü*lye mint a gyereke "akinek nem inge nem veszi magára"”
 • 18. @Gabben 2012. július 03. 07:00
  „A rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen ez egy kicsit üti egymást nem??????????”
 • 17. lakoss1 2012. július 03. 01:27
  „1.Lívia66 2012.07.02. 14:21
  ------------------------------------------------------
  Nekem is ez az agyament Turi-vélemény verte ki a biztosítékot.............”
 • 16. BJ.MÓVÁR 2012. július 03. 00:29
  „Ezek tényleg mindenkivel megutáltatják magukat! Már gyerekkorban elkezdik a zaklatást, kényszermunkára,rabszolgaságra szoktatást!! Egyfolytában rendszabályozni ,zaklatni akarják az embereket,az élet minden területén!!”
 • 15. Dwatson 2012. július 02. 23:21
  „Ez része a "kéthetes" rendcsinálásnak? Gyerekek és hajléktalanok ellen már egész jól áll a rendőrség!”
 • 14. megmindiggyöri 2012. július 02. 22:28
  „Itt Németo-ban ez a következőképpen zajlik: (Nem azt mondom, h. ez az egyetlen üdvözítő út, csak példa.) A gyerek, ha nem megy iskolába, nem kell orvosi igzolás, de a szülőnek reggel fél 9-ig értesíteni kell az iskolát, h. a gyerek beteg. Ha ezt nem teszi, az iskola hivatalból értesíti a rendőrséget, h.keressék a gyereket. Arra hivatkoznak, h.egy csomó kicsi gyerek egyedül jár iskolába, és mi van, ha egy pedofil áldozata lett. Szóval a rendőrség elkezdi keresni a gyereket, elmennek a lakásra, ha ott találják, akkpor elviszik az iskolába. Ha nincs otthon senki, felhívják a szülőt, h. hol lehet a gyerek. Pl. a lányom sokat szerepel színházban, néha délelőtt gyerekelőadásokon is.A színház mindig ad kikérőt, amire megkapjuk az engedélyt a távolmaradásra. Egyszer egy szereplés alkalmából egy másik gyerek iskolája elfelejtette, h.megadta az engedélyt, hiányolták a gyereket, felhívták a rendőrséget, az a szülőt, aki mondta, h. a gyerek a színházban szerepel. De eljőttek a színházba, és megnézték, tényleg ott van-e. Senki nem háborgott, hanem azt mondták, jó, h. ez van, mert ha tényleg valami történik a gyerekkel, időben elkezdik keresni. De az utcán sétáló gyereket soha nem zaklatnak, elvégre lehet turist is pl.”
 • 13. Lone_wolf.. 2012. július 02. 22:23
  „10. Ne hidd hogy a rendőrök nagy része egy szalmaszálat is keresztbe tenne orbán érdekében ha komolyra fordulna a helyzet.”
 • 12. orchis 2012. július 02. 22:15
  „Igen, hülyét fognak csinálni ilyen módon a rendőrökből is.
  Mint ahogy a tanárok egy részéből is hülyét csinálnak. Semmi eszköz nincs a kezében, ki nem küldheti, el nem veheti a telóját, amivel játszik, hozzá se érhet. Mert kérem, a gyereknek jogai vannak. Kötelességekről senki se beszél.
  A többi (és igenis ezek a normális gyerekek) meg nem tud tanulni a néhány hülyétől. Persze, lehet 1-est adni, meg buktatni (és akkor további egy évet kell szívni vele) sőt lehet adni igazolatlant, meg igazgatóit, de kirúgni már nem. Azt a t. szülő megvétózhatja.

  NEM A RENDŐRSÉGET KELLENE BELEKEVERNI, HANEM AZ ISKOLA ÉS A TANÁROK TEKINTÉLYÉT (ÉS FEGYELMEZÉSI ESZKÖZTÁRÁT) VISSZAADNI.”
 • 11. nága 2012. július 02. 20:37
  „Az intézkedés nagyon helyes lenne, a kivitelezés - sajnos - nehezebb lesz. A gyerekek és ifjak kb. 70 %-a mára nagyon "elfajult". Mit értek ez alatt? Pl. ivás, cigizés, drogozás, lógás, csavargás, diszkó, tombolás, értelmetlen rombolás stb., ezeken kívül semmi sem tudja lekötni őket. Felelősök? A mindent ráhagyó, nemtörődöm szülők és a túlzott liberalizmus.
  Aztán ez a réteg majd nyavalyogni fog, hogy nem tud elhelyezkedni, ill. csak minimálbért keres. Pedig ha az idejét az iskolában és tanulással töltötte volna, ill. ha "fülne a foga a munkához", akkor átlagosan még ma is meg tudna élni. Aztán irigylik majd azokat az általuk "strébernek" tartottakat, akik tanultak is az iskolában, aztán valamilyen szakmájuk vagy netán diplomájuk is lett. Tetkóval, lila hajjal, testékszerekkel, bohócruhákkal manapság már egy irodában sem lehet elhelyezkedni - nagyon helyesen. Szóval, ha a rendőrök nem is mindig és mindenkit tudnak rákényszeríteni a helyes útra, majd a "nagy élet" szelektál és akkor a lógók nagy része "falakba fog ütközni".”
 • 10. gte325 2012. július 02. 19:59
  „7. antistar, örülök, hogy ilyen remek képességeid vannak, meg elég vastag bőr az arcodon ahhoz, hogy ismeretlenül megítélj másokat, miközben a döglött kutya nem szólított meg. Én csak arról beszélek, hogy 1; ez nem a rendőrség dolga, 2; ez a szarházi orbán ilyen mondvacsinált indokokkal duzzasztja fel a rendőrséget, hogy aztán szükség esetén a saját hatalmának megvédésére használja fel őket.
  Ha nincs önálló véleményed, kímélj meg attól, hogy az enyémet minősíted.”
 • 9. pancser 2012. július 02. 18:16
  „A gyereknek meg kell tanulnia, hogy iskolába kell járni és vannak kötelezettségei. Most már tudom, hogy az illető képviselő helye üres akkor pecázni ment és még sem rúgják ki. Ha ezt a multinál megtenném, akkor .......”
 • 8. farvik 2012. július 02. 18:16
  „Érdekes... Én soha nem lógtam az iskolából, mégis normálisnak tartom magam. És ezzel szerintem a 80 százalék így van. Túri Kovács egy pontpontpont”
 • 7. antistar 2012. július 02. 17:26
  „1.Lívia66 2012.07.02. 14:21
  3.demeter 2012.07.02. 16:24
  Jól látjátok!

  4.ekkenekepen 2012.07.02. 16:50
  5.gte325 2012.07.02. 16:51
  Ti viszont úgynézem azok közé tartoztok, akik inkább horgásztak suli helyett!”
 • 6. Ambar 2012. július 02. 17:11
  „Szerintem a helyes megoldás az igazoltatás lenne és az iskola illetve a szülőnek küldött értesítés a lógás időpontjáról!Más rendőri intézkedés csak azt éri el hogy utálni fogják a rendőröket a hatalmat!Ha a család nem tesz vagy nem akar tenni akkor úgysem ér el semmit a rendőrség.Az igazolatlan hiányzást meg jelenleg is büntetik bizonyos idő után családi pótlék elvonással.Néhány bliccelés ,meg gyerekcsíny pedig előfordul.Mit látnak a gyerekek a felnőttektől.A sok képmutatás ,cinizmus ,a mindennapos korrupció a gyűlölködés a hatalommánia ezt látják maguk körül.Sajnos.Legfontosabb szerep a családé.Nem kell rendőrállamot építeni, még akkor sem ha a bűnözés már az eget veri.Megoldás:a társadalmi viszonyokat kellene javítani!. Munkát,fedelet, megélhetést biztosítani a családoknak!”
 • 5. gte325 2012. július 02. 16:51
  „ezért aztán érdemes fenntartani az orbán-hadsereget, és ha már minden gyerek benn ül az iskolapadban, akkor mehetnek traffipaxozni. grat.”
 • 4. ekkenekepen 2012. július 02. 16:50
  „jobb lenne ha érdemi bajokkal kergetődzne ez a barom rohadtnarancsos csőcselék ilyen hülyeségek helyett.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy órát kell várniuk a személyautóknak a kilépésre Záhonynál

Négy órára emelkedett a személyautók várakozási ideje a záhony-csapi határállomás kilépőoldalán… Tovább olvasom