Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Hulladékok:

szabályozás és hasznosítás

A hulladékhasznosítás 2006-ra jelentős fejlődésen ment keresztül, az ágazat jogi és gazdasági alapjai pedig megfelelő hátteret biztosítanak a hosszú távú fejlődéshez – mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára az uniós hulladékgazdálkodásról szóló nemzetközi szakkonferencián tegnap.
Rakics Róbert hangsúlyozta: az országos, regionális és helyi hulladékgazdálkodási terveknek köszönhetően az elmúlt 4 évben minden területen csökkent a hasznosítatlan hulladék mennyisége. Hozzátette: a települési szilárdhulladék-hasznosítás részaránya 3 százalékról pár év alatt 15 százalékra nőtt. Ismertetése szerint az elektronikai és elektromos hulladékok volumene nő a legdinamikusabban, a többi típusnál háromszor nagyobb, évi 8 százalékos a bővülés. Az államtitkár sikernek nevezte, hogy a 2005-ben termelődött 120–130 ezer tonnából a tervezett 10 ezer tonna helyett 16 ezer tonna e-hulladékot kezeltek a hasznosítószervezetek. A sikeres hasznosítási folyamat alapjának nevezte a gyártók felelősségének növelését: az elektronikai termékeket gyártó szervezetek már a tervezés folyamán nagy hangsúlyt fektetnek a hulladéktermelés alacsony és az újrahasznosíthatóság magas arányára. A jövőről szólva elmondta: júliustól életbe lép a veszélyes anyagok felhasználását korlátozó uniós rendelet, a további cél pedig a műanyag-hasznosítás arányának növelése és a környezetbarát gyártmányfejlesztések ösztönzése.
Baráth Etele európai uniós ügyekért felelős, tárca nélküli miniszter a szakmai tanácskozáson a hulladékkezelés második Nemzeti Fejlesztési Tervben való szerepét hangsúlyozta. Ismertetése szerint a második Nemzeti Fejlesztési Terv keretében rendelkezésre álló mintegy 7000 milliárd forint 15 százalékát lehet majd környezetvédelemre fordítani, így várhatóan annak fele jut majd a hulladékkezeléssel kapcsolatos fejlesztésekre 2007-től.
Jelenleg 20 milliárd forintos központi támogatással 4 hulladékgazdálkodási projekt fut, 2007-ben pedig újabb 20 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre – közölte a miniszter. A politikus az ágazat kapacitásáról szólva kiemelte: a pályázati pénzek esetében 1 euró támogatás 1,5 euró működő tőke bevonását eredményezi. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom