Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Hulladékmentesítő projekt a Nagyhagymás-Békási-szoros vidékén

A Székelyföld és Moldva határán lévő Nagyhagymás-Békási-szoros Nemzeti Park két településén nincs semmiféle hulladékgazdálkodási rendszer.

Műanyag és dezodoros palackok ezrei, használt gumiabroncsok, kőolajszármazékokat tartalmazó palackok, láb és fej nélküli babák, sörös dobozok, állattetemek csúfítják és szennyezik azt a vidéket, amely inkább a szem gyönyörködtetésére és a természet élvezetére szolgálna: a Székelyföld és Moldva határán lévő Nagyhagymás-Békási-szoros Nemzeti Park két településén nincs semmiféle hulladékgazdálkodási rendszer.


Márpedig ha az ottaniak életkedvét nem akarják tovább csorbítani, és a turistákat is idővel oda akarják csalogatni, előbb-utóbb meg kell oldani ezt a problémát. A Kis-Békás-patak a Nagyhagymás-hegység déli részén, a Jávárdi-csúcs alatt ered. Innen a patak északi irányba folyik, áthalad Háromkút és Kis-Békás településeken, majd a Békás-szorosban, a Pokol Torkának nevezett részen egyesül a Békás folyóval. Az összefolyást megelőző utolsó négy kilométeren egy páratlan szépségű szoros alakult ki, amelyet a névadó patakról Kis-Békás-szorosnak neveztek el.

A két említett településen a térség ökológiai állapotának helyreállítását egy tavaly novemberben indult projekt keretében kezdték meg.

Hulladékgazdálkodási rendszert építenek ki, rehabilitálják a környezetet, és ami a legfőbb, megszabadítják a fullasztó hulladéktól a Kis-Békás-szorost, előkészítve azt a jövőbeni turisták fogadására is. Ezen dolgozik a tusnádfürdői székhelyű Hargita Öko Alpin Klub, a terv megvalósítását Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányai támogatják.

Pál István projektfelelős az MTI-nek elmondta, hogy áprilistól tervezik a Kis-Békás völgyének kitakarítását, a vízmosások útjába védőrácsokat kívánnak elhelyezni, hogy a hulladék ne kerüljön ismét a völgybe, a természetvédelmi területre.

A program végső fázisában, a nyár folyamán a szoroson áthaladó turistaút kiépítését tervezik, felújítják a turistajelzéseket, újjáépítik az áradások által elsodort pallókat, ugyanakkor kilátó- és pihenőhelyeket építenek.

Olvasóink írták

  • 1. GMC 2010. február 07. 22:40
    „Szerintem itt valamit elromtottak , mert ez a hir nem a belföldi rubrikához tartozna , hanem a külföldihez me´rt a székelyföld nem magyarországhoz tartozik hanem Romániához !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évnyitó frakcióülést tart hétfőn az MSZP

Évnyitó frakcióülést tart hétfőn az MSZP - erősítette meg Mesterházy Attila frakcióvezető az… Tovább olvasom