Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Hozzák nyilvánosságra a bizottsági beszámolón elhangzottakat

Az MCF Roma Összefogás Párt arra kéri Szili Katalin házelnököt, járjon közbe, hogy a romák elleni támadások ügyében tartott csütörtöki, rendészeti bizottsági zárt ülésen elhangzottakat - a szolgálati titkok kivételével - hozzák nyilvánosságra a társadalom megnyugtatása érdekében.

Ifj. Bogdán János, a roma politikai szervezet elnökhelyettese az MTI-nek szombaton elmondta: levélben fordulnak az Országgyűlés elnökéhez, hogy segítse elő, hogy a szakbizottság előtt, a romagyilkosságokkal kapcsolatban elhangzott információk kerüljenek nyilvánosságra, ugyanis az ügyben tapasztalható hallgatás tovább ronthatja a közbizalmat, a közbiztonságot és a társadalom hiteles, objektív tájékoztatását.

Az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese azt mondta: megértik, hogy az ügyben vannak és lehetnek szolgálati titkok, de mint fogalmazott, ezek kivételével minden más információra joggal tarthatnak igényt a romák és a nem romák egyaránt, ugyanis Magyarországon nagy a félelem a romák és a társadalom egy részének körében a brutális gyilkosságok miatt.

A romák elleni támadások ügyében csütörtökön tartott zárt ülést az Országgyűlés rendészeti bizottsága, amelynek összehívását Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezte. A tárcavezető a bizottság elnökéhez intézett levelében, a 2027. december 31-ig tartó szolgálati titokra hivatkozva kérte zárt ülés elrendelését. Draskovics Tibor kezdeményezését azzal indokolta, szeretne nagyon részletes, a rendőrség által ismert valamennyi részletre, általuk kidolgozott feltételezésre kiterjedő tájékoztatást adni, de ezek a nyilvánossággal nem oszthatók meg a nyomozás érdekeire tekintettel.

A zárt ülés elrendelését a bizottság tagjai egyhangúlag megszavazták.
A testület fideszes elnöke, Lázár János alaposnak nevezte az ott elhangzott tájékoztatást, véleményük szerint azonban az elhangzottaknak csak töredéke volt szolgálati titok, ezért ha a Fidesz megkapja az állampolgárok támogatását, és kormányra kerül, mindent megtesz annak érdekében, hogy az ülés anyaga - a szolgálati titok kivételével - nyilvánossá váljon.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, aki részt vett a testület ülésén, az ott elhangzott információkra utalva az MTI-nek azt mondta: a zárt ülésen, a bizottság előtt nem hangzott el újdonság, olyan információ, amit a sajtóból ne ismerhetett volna bárki.

Bencze József országos rendőrfőkapitány Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter jelenlétében szerdán tartott tájékoztatást a cigány kisebbségi önkormányzati képviselőknek és roma szervezetek vezetőinek a romák elleni bűncselekmény-sorozattal kapcsolatban.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. A 45 éves Balogh Máriát pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán temették el a kormány, parlamenti pártok képviselői és roma szervezek vezetői jelenlétében.

Olvasóink írták

 • 12. TeknőcErnő 2009. augusztus 10. 17:19
  „Milyen nagy a buzgalom a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok ügyében. Ha viszont így lehet csoportosítani az eseteket, akkor nyilvánosságra kellene hozni a nem romák sérelmére elkövetett gyilkosságok adatait is, különös tekinetttel a romák által elkövetettekre. Érdekes és tanulságos lenne, az biztos.
  Egyébként ha a rendőrség immár 130 fős nyomozó csoporttal, külön elemző és szakértő hadsereggel, külföldi és titkosszolgálati segítéggel valamint 100 millió nyomravezetői díjjal sem tud eredményre jutni már hosszú ideje, akkor megkérdőjelezhető néhány rendőri vezető szakmai alkalmassága.”
 • 11. kolombela 2009. augusztus 10. 16:12
  „Reális 2009.08.10. 12:57
  A bűnnek nincs szine, legfeljebb csak árnyalata: sötét. A bűn elkövetőjének ellenben van színe. Általában az is sötét.”
 • 10. Reális 2009. augusztus 10. 14:52
  „Köztörvényes bűnözők vezetik a cigányságot!Megvizsgálni az összes vajda vagyonát!”
 • 9. Reális 2009. augusztus 10. 12:57
  „Hozzák csak nyilvánosságra!Aztán kiderülne,hogy a bűnnek van színe!”
 • 8. kivagyokén 2009. augusztus 10. 11:09
  „A legegyszerűbb, nem tudok semmit csinálni (nem érdekel, nem érdekem) azt mondom TITOK!! Aztán mindenki tehet egy szivességet....”
 • 7. Goldmund 2009. augusztus 10. 08:10
  „A kormány célja nem a tisztánlátás elősegítése, hanem a minél nagyobb köd kavarása. Így ui. lehet tovább rasszistázni, hergelni a közvéleményt, szélsőjobbal riogatni. Ezért biztos vagyok benne, hogy nem fogják nyilvánosságra hozni.”
 • 6. Túrabakancs 2009. augusztus 09. 20:55
  „Vitriol2!
  Már lassan senki rendőri vezető és elemző nem beszél rasszista indítékról, de te még mindig ezt szajkózod! Nem gondolod hogy ez
  az igazán gyűlölet keltő amit te csinálsz? Nézd meg a közvélemény-
  kutatásokat ezzel az üggyel kapcsolatban, és akkor el fogod szégyellni
  magadat ezekért a kijelentésekért. <moderálva>”
 • 5. vitriol2 2009. augusztus 09. 15:26
  „"ti-a-bi" arrol a gyülekezetről irtál ahol az egyik vezér- fidesz szerint is- ügynök volt, azokrol irkálsz akik együtt menetelgettek a nyiltan nyilas bandákkal, azokrol akik "megállapodást "kötöttek több szélsőjobbos bandával köztük a mtyarSAgárda alapitoival, vagy a terrorista "senkyházyval".lehetne sorolni <moderálva>”
 • 4. vitriol2 2009. augusztus 09. 14:45
  „1. ti-a-bi 2009.08.08. 17:03 -nak

  elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást.
  tudod haver a biroságot nem az adott kormány "irányitja, ja és beszélj már ...... roma -gyilkolásáirol is”
 • 3. Freddy01 2009. augusztus 09. 11:10
  „Legyen már elég ezekből a titkosításokból.. Nem elég, hogy napi szinten pofán hazudnak bennünket.
  Az olajügyeket is azonnal hozzák nyilvánosságra...
  Selejt hulladék politikusok..”
 • 2. Túrabakancs 2009. augusztus 08. 20:29
  „Ha nyilvánosságra hoznák a SEMMIT, na abból lenne igazán nagy felháborodás és káosz.”
 • 1. ti-a-bi 2009. augusztus 08. 17:03
  „Szerintem is legyen nyilvános, had derüljön ki az igazság.

  Igaz utána, néma csönd jön azoknál akik ma jajgatnak!

  A Magyar Önvédelmi Mozgalom több hazafias szervezettel közösen, augusztus 23-án, vasárnap, 16 órától emlékezik Kecskeméten a Szabadság téren.

  A MÖM részéről beszédet mond Kovács Géza tiszteletbeli elnök.
  A rendezvény után gyertyagyújtással közösen fogunk megemlékezni a cigánybűnözés névtelen áldozatairól, ezért hozz magaddal Te is egy szál gyertyát és gyújtsd meg a kegyelet lángját!

  Magyar Önvédelmi Mozgalom

  2009. augusztus 8.

  Előzmény:
  1993. augusztus 23-án Kecskeméten az akkor 16 éves Kiss Norbertet a helyi Kanalas és Sztojka család támadta meg ok nélkül, fényes nappal Kecskemét belvárosában. Rövid hajsza után ugyanúgy végeztek vele, mint a csákvári 21 éves Csete Ferenccel a zámolyi bűnöző klán. Az ártatlan áldozatokat mindkét esetben aljas módon, többen agyonverték. Kecskeméten a gyilkos első fokon hét évet kapott, melyet az 1994-ben hatalomra jutó MSZP-SZDSZ kormány által irányított igazságszolgáltatás három és fél évre csökkentett. Kecskeméten és Zámolyon a felbujtó, az indulatokat gerjesztő, az erőszakos cselekvésre ösztönző személyek az elkövetők családjához tartozó nőrokonok voltak mindkét esetben. Kecskeméten a felbujtó Kanalas Mária három hónap (!) börtönbüntetéssel megúszta szégyenteljes cselekedetét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó időnk lesz a hétvégén - Irány a strand!

Szombaton főként a Dunántúlon helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Vasárnap a… Tovább olvasom