Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Hozzájárult az V. kerület a német megszállás emlékművéhez

Az önkormányzat a szerdai rendkívüli testülei ülésen adott tulajdonosi hozzájárulást a szabadság téri műemlékhez, 11 igen, 3 nem voks ellenében.
Tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén.

Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is. Mint mondta, látja a komoly indulatokat a kérdésben, de ezeket inkább a választási kampánynak tudja be, és álláspontja szerint inkább az eredeti üzenetre kell tekintettel lenni.

A polgármester szerint az 1944 márciusa után történtekért felelősek az akkor még helyükön lévő államhatalmi szervek, amelyek például a deportálásokban segítettek; az emlékmű nem a rendszer segítőiről szól. Álláspontja szerint most van az ideje az emlékmű felállításának, a kormány nem akarta sérteni senki jóérzését, és erős túlzásnak tartja azt az állítást, hogy a történelem újraértelmezése folyik.

Pásztor Tibor (MSZP) méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük. Kifogásolta az emlékmű elnevezését, ami véleménye szerint a nemzetközi közösséget is sérti, és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák egy "szélsőjobbos kegyhely" létrehozását.

Az ülésen Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviseletében provokációnak nevezte az emlékmű felállítását és közölte: nem lehet összemosni a munkaszolgálatosok és az őket gyilkolók nevét. Azt kérte: külön emléktáblát helyezzenek el, ami elmagyarázza az eseményeket.

A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem voks ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiai molesztálásával gyanúsítanak egy hódmezővásárhelyi férfit

Fiai molesztálásával gyanúsítanak egy hódmezővásárhelyi férfit, az ügyészség kezdeményezte előzetes letartóztatását. Tovább olvasom