Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

˝Hová tűnik a befizetett nyugdíjjárulék?˝

Magyarország - A magán-nyugdíjpénztári egyenlegen hozamot nem lehet találni, sőt, a befizetett tőke is elveszett. A probléma a pénztárak szerint a gazdasági válság terméke, valójában azonban ügyes állami húzás – állítja Szakács Imre.

– A munkáltató által befizetett nyugdíjjárulék hosszú hónapokon keresztül az államkincstár számláján pihen – tájékoztatott Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő.

– A magán-nyugdíjpénztári rendszer 1998-ban indult. Az akkori szabályok szerint kötelező volt az új munkavállalók számára a belépés, csak a pénztár kiválasztása volt szabad döntés. A rendszer egyszerű volt: a járulékot a munkaadó minden hónapban közvetlenül a pénztárnak utalta.

Így működött 2007-ig: 2008 januárjától bevezették a központosított tagdíjbevallási és -befizetési rendszert. A központosítás annyit tesz, hogy először az APEH által az álamkincstárnál vezetett pénztári számlákra kerül a pénzünk, majd egy azonosítást követően írják jóvá pénztári egyenlegünkön. Az átfutásnak 52 napon belül meg kellene történnie, elvileg...

Szakács Imre a Magyar Nemzet cikkét idézve elmondta, általában 9 hónapig – esetenként 1 évig – az állam használja a pénzünket. A hosszú utalási idő magyarázata: nem tudják beazonosítani a tagdíjat.
Ebben az esetben pedig törvényesen fektetik be és használják egészen addig, míg az azonosítás meg nem történik. A járulékunk tehát nem kerül azonnal a számlánkra. Így történhet meg az, hogy pénzünk nemhogy hozamot nem termel, de még a tételes befizetés is eltűnik, veszteséget könyvelnek el számunkra. Ez a probléma Magyarországon mintegy 3 millió embert érint.

– A veszteséget a gazdasági válsággal és az árfolyamváltozásokkal magyarázzák, miközben teljesen más az ok: pénzünkkel az államháztar-
tást finanszírozzák. Németh György szociológus-közgazdász szerint már néhány napos átutalási késéssel is jelentős mértékben finanszírozható az államháztartás, tehát a mielőbbi beazonosítás egyáltalán nem érdeke az államnak. A hónapok alatt összegyűlt, általuk használt összeg pedig meghaladja a 100 milliárd forintot. A helyzet tarthatatlan, az állam az állampolgárokat rövidíti meg. A szeptemberi parlamenti ülésszak kezdetekor felkeresem a pénzügyminisztert, hisz legalább a befizetett tőkének garantáltnak kell lennie – vélekedett Szakács Imre.

Olvasóink írták

 • 14. papaib65 2009. augusztus 15. 18:07
  „Én utána néztem, nekem szerencsére csak egy havi díjjal nem egyezett, az meg az átfutási időbe belefér...
  Minden esetre jó szemétség, hogy ezt meg merik, meg lehet tenni...”
 • 13. Reális 2009. augusztus 14. 10:18
  „Szerintem a zsidók zsebébe, onnan kábítószeresek és a buzik zsebébe,vagy a cigányvezetők zsebébe,onnan meg játékgépbe,kocsmába és kábítószerre!Ilyen a magyar kisember összekuporgatott pénzének törzsfejlődése!”
 • 12. janika 2009. augusztus 14. 07:53
  „"Naháááát" ki feszített a cigányok közt Győrságon? Az is egyféle "durranás", vagy nem? Vissza kell hódítani a szavazókat az MSZP-től, vagy nem? Még,hogy régen szerepelt?”
 • 11. Baradlay 2009. augusztus 14. 07:10
  „gordonka zsebebe!!!!!! Buta a kerdes!!!!!!!”
 • 10. Imcsi 2009. augusztus 13. 23:23
  „"legalább a befizetett tőkének garantáltnak kell lennie " Nekem az kevés!”
 • 9. pmc 2009. augusztus 13. 22:34
  „hova tünt a pénz ?
  a soros, meg a haverjai eltőzsdézték”
 • 8. Nahááát 2009. augusztus 13. 20:08
  „Látom Szakács Imre régen szerepelt a sajtóban, kellett valami "nagy durranás". Egy félinformációkra alapozott, Magyar Nemzet-ben megjelent cikket idézni, hát nagy politikai teljesítmény. Én szívesebben vennék egy beszámolót, mit tett le az asztalra, az elmúlt években, mint közgyűlési elnök és országggyűlési képviselő. Az sem baj, ha csak a "jó" dolgokról beszélne, az elherdált (finoman fogalmazva) megyei pénzekről pedig hallgatna. Legalább mondana vmit arról, mit tett az elmúlt években a milliós fizetésért?”
 • 7. BsBe 2009. augusztus 13. 18:11
  „Az állam mi vagyunk mi polgárai a nép??? ugyan már, de nem ebben az országban.
  Hol vagyunk már attól, hogy mi vagyunk az állam..
  mi csak a nép és kussssss magasról t...jnak ránk, addig számítunk, amíg mindent ki lehet venni a zsebünkből és ha már nincs mit, vagy nem tetszik, ahogy a kedves exminiszterelnök is mondta, ha nem tetszik lehet menni”
 • 6. janika 2009. augusztus 13. 13:15
  „Az állam mi vagyunk mi polgárai a nép! Viszont a tehetségtelen politikusok és a kapzsi spekulánsok azok terjesztik, hogy Ők az Állam és nekik mindent lehet! Sajnos sokan így is gondolják, mivel a hatóságok nekik szolgálnak és nem a népnek, akiket illene megvédei ezektől!”
 • 5. FireBellum 2009. augusztus 13. 13:02
  „Egynapit kések a befizetéssel, legyen törlesztés vagy számla díj. M...nak késedelmi kamattal, pótdíjakkal, duplán számlázzák az utalásdíjat. Itt miért nem történik meg ez? Államnak mindent lehet?”
 • 4. thermoline 2009. augusztus 13. 11:30
  „Én szeretném tudni,hogy a magánnyugdíj befizetéseken kívül pl mire használják fel az elvárt adót,különadót,egészségbiztosítási járulékot,tételes egészségügyi hozzájárulást,százalékos egészségügyi hozzájárulást,munkaadói járulékot,munkavállalói járulékot,és vállakozói járulékot. és korkedvezmény biztosítási járulékot amit minden hónapban bevasalnak rajtam ha dolgozom ha nem.”
 • 3. Freddy01 2009. augusztus 13. 11:05
  „Rablógyilkos, sikkasztó, bűnöző, korrupt banda, az összes bank.
  Ezekkel szemben hirdetne a kormány, és a törvényhozás zéró toleranciát..
  A magyar embert ezer, és ezer kötelezeséggel árasztják el, és húzzák le mindenhonnan.
  Ezt a tetű magánnyugdíj pénztárt is jogilag tették kötelezővé.
  Akkor miért nem szavatolják legalább a befizetett összeget ?
  Az állampolgár miért nem küldhet, ajánlott, tértivevényes levelet a banknak, hogy felmondom a szerződést, és a befizetett összeget, és annak kamatait 8 napon belül fizessék ki ?
  Vagy ez csak a redvás bank privigéliuma ?”
 • 2. stunde2 2009. augusztus 13. 10:09
  „Ez teljesen alkotmányellenes! Miért nem fordul az Alkotmáybírósághoz Szakács Úr?”
 • 1. login 2009. augusztus 13. 09:47
  „F*sza... Nem értem hogy lehet ez? Az összeset le kéne ültetni, aki ezért pénzt rak zsebre, azokat is akiknek ezt kellene ellenőrizni. El nem tudom képzelni, hogy csinálhatják ezt ílyen pofátlanul?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzleteket is bezártak a feketemunkások miatt

Nyugat-Dunántúl - Többségbe került az üzletekben az alkalmi munkavállalók foglalkoztatása, ez azzal… Tovább olvasom