Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Hová folyik az esővíz, ha jön a zuhé?

Győrben tavaly kétszer volt „irgalmatlanul nagy zuhé”, utcákat, pincéket öntött el az esővíz, a tűzoltók alig győzték a szivattyúzást. Most miért bontják el a még meglévő záporleeresztőket is? – kérdezik olvasóink.
Bontják a győri Petőfi híd belvárosi oldalán lévő záporleeresztő műtárgyat, most akkor minden nagyobb esőnél el fogunk úszni? – kérdezik a Munkácsy utcában lakók, akiknek az elmúlt pár évben volt már néhány kellemetlen élményük a hirtelen jött zuhék után. A város több részén is vannak kritikus helyek (például a Gárdonyi-iskolánál vagy a Fehérvári úton), ahol a csatornák csak bizonyos idő elteltével tudják elnyelni a gyorsan jött sok vizet.
Mint a Pannon-Víz rt.-nél megtudtuk, a Petőfi hídnál lévő záporleeresztő már öt éve nem működik, a túlfolyónak a csatornahálózattal való kapcsolatát 2001-ben a vízügyi igazgatóság előírásai alapján megszüntették. Most a még megmaradt műtárgyat bontják el, ne legyen útban, ha funkciója már úgysincs.

Három helyen maradt

Az úgynevezett záporleeresztők célja, hogy hirtelen nagy esőnél az egyébként egységesített (csapadék- és szennyvíz) csatornahálózatot mentesítsék, vagyis a hálózat kapacitásánál több vizet a folyókba vezessék. Környezetvédelmi okokból azonban változtak, szigorodtak az előírások, így mára Győrben is már csak három helyen van leeresztő. Az egyik Újvárosban a Kazamata utcai átemelőnél (a rác templomnál), innen a Rábába juthat a víz. (Az elmúlt vasárnap szükség is volt a megnyitására.) A Rába ennél több „terhelést” nem kaphat, ezért szűnt meg a Petőfi hídnál lévő leeresztő.
A másik két engedélyezett helyen az átemelőkből szükség esetén a Mosoni-Dunába juthat az egyébként szennyvízzel keveredett csapadék. Az egyik ilyen hely a belvárosi „elevátorháznál”, a másik pedig az ETO-stadion vonalában lévő úgynevezett dél-nádorvárosi átemelőnél van a folyóparton.

Kell a visszacsapó szelep

Van a megyeszékhelyen több hely, ahol hirtelen nagy eső után megáll az úton a víz, és kell akár egy vagy másfél óra, amíg a csatornában el tud folyni. Lehetne persze a csatornákat nagyobb átmérőjűre is cserélni, de az túl nagy ár az évi néhány rendkívüli alkalmat számolva. Új építkezéseknél egyébként már nincsenek keresztmetszeti gondok.
Igazi gondot azonban nem az jelent, ha az úttesten felhőszakadásszerű eső után ideig-óráig megáll a víz, bár kétségkívül igen kellemetlen a közlekedőknek. Csakhogy ez a víz átcsaphat a járdaszegélyen és befolyik a pincékbe: ilyenkor már csak a szivattyúzás segít.
Még rosszabb, amikor a lakásokba „visszanyomul” a szennyvíz például a vécén keresztül. Ahol ilyesmi történik, egyszerű a magyarázata: az épületben nem működik vagy nincs is a csatornalefolyón visszacsapó szelep, így nem állja útját semmi a túlduzzadt csatornában lévő túlnyomásnak. Az ilyen helyeket az elmúlt években feltérképezte a vízmű és ajánlásai nyomán sok helyen beépíttették (vagy megjavíttatták) a visszacsapó szelepet.

Árvíz ellen betonnal töltik

A természet ettől függetlenül is időről időre megmutatja, ki az úr... Visszatérve a Munkácsy utcára: a korábbi lefalazást és a környéken lévő csatornarendszert 2004-ben ipari búvárokkal ellenőriztették: a lefalazást megfelelőnek minősítették. Most a túlfolyóvezeték töltést keresztező szakaszának mindkét végét elzárják, a falazatok közti teret betonnal kitöltik, nehogy egy árvíz a Rába felől innen betörjön a belvárosba. A vezetéken lévő zsilipaknát megszüntetik, földdel feltöltik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom