Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Hosszas áradásra lehet számítani a Tiszán

Észak-Magyarországon tovább árad a Tisza és a Bodrog, a Hernád viszont apad - közölte a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szóvivője.
A szóvivő elmondta: az erős szél nagy hullámverést okoz, a víz ezért egyrészt átcsap a gáton, másrészt pedig rombolja azt. Újlőrincfalva és Zemplénagárd között harmadfokú a készültség, a gátakat ez idáig 50 ezer homokzsákkal erősítették meg.

Tiszabercelnél tetőzött késő délután a Tisza, a folyóba torkolló Lónyai-főcsatorna vízszintje viszont tovább emelkedik, és az átázott töltések mellett fokozódik a vízszivárgás. A gátak mentén már 30 kilométer hosszúságban észlelnek szivárgásokat a harmadfokú készültséget tartó vízügyi dolgozók, akik több töltésrészen a hullámverés ellen is védekeznek.

Vásárosnaménytól Szegedig nincs a Tiszának olyan kritikus pontja, ahol gátszakadásra vagy a gátkoronát átlépő vízre kellene készülni. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta Tószegen, ahol a Közép-Tiszán végzett árvíz elleni védekezési munkákról tájékozódott.

Eközben az árvízi tudományos tanácsadó testület szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Tiszán várható árhullám megfékezésére nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség, mint amit a dunai védekezés igényel egy hete. Mint Reich Gyula elmondta: a védekezés egyetlen eszköze, hogy a folyót a töltések között tartsák.

A katonaságot is bevetik a Bodrog és a Tisza menti árvíz elleni védekezésben, ahol hosszan tartó áradásra számítanak. A zempléni folyókhoz két kontingens érkezett a reggeli órákban. Egy csapat Sárospatak közelében, a Bodrogon a hullámverés elleni fóliázást végzi el, valamint bordás megtámasztást építenek a töltések mögött. A másik többszáz tagú különítmény Tokaj, Taktabáj és Csobaj térségében a Tisza mentén ideiglenes védműveket hoz létre, emellett itt is alkalmazzák majd a bordás megtámasztást a töltések megerősítésére.

Persányi Miklós környezetvédelmi- és vízügyi miniszter pénteken Tokajban kezdte meg a Bodrogot és a Tiszát érintő tájékozódási körútját. Sajtótájékoztatóján elmondta: a két folyó esetében nem vagyunk még túl az árvízi védekezés nehezén. A következő hetekben hosszan elnyúló áradásra kell számítani, abban azonban bízik, hogy mint ahogyan a védelmi rendszer eddig is állta a sarat, a továbbiakban sem lesz nagyobb gond a Tiszán és a Bodrogon.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapdába csalták a pedofil minisztériumi sajtóst

Felfüggesztették állásából az amerikai belbiztonsági minisztérium sajtófőnök-helyettesét. Brian… Tovább olvasom