Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Horváth Csabáné Mentes Edit

Volt tanítványa szerencsésnek tartja magát, hogy annak idején Edit néni volt az osztályfőnöke.

Horváth Csabáné a vitnyédi Petőfi-iskola matematika–fizika–számítástechnika szakos tanára. Volt tanítványa ajánlotta, aki szerencsésnek tartja magát, hogy annak idején Edit néni volt az osztályfőnöke.

Horváth Csabáné  a pécsi tanárképzőt elvégezte, Vitnyéden kezdett és azóta is ott tanít. A katedrát csak gyermeke születésekor hagyta el rövid időre. A pályaválasztásánál nem volt kétséges nála, hogy pedagógus lesz. Ma is jó szívvel gondol egykori tanáraira, az általánosból Czinder Györgyné, a középiskolából Herczegh Mária nevét említi. „Ha most ezerféle más lehetőséget kínálnák fel nekem, akkor sem változtatnék, tanár maradnék" – mondja Horváth Csabáné. „Életkedve" egyedül a szükséges bürokrácia miatt megy el néha, úgy érzi, a papírmunkára fordított időt inkább a gyerekekkel kellene tölteni.
Meg az is – derül ki később –, amikor régi tanítványok SMS-t küldenek, amikor a buszmegállóban megkocogtatják a vállát, vagy éppen a hetedikesek verset írnak neki és névre szóló, bekötött naplót kap karácsonyra.

Edit tanár néni szerint ha valamikor, akkor most van szükség igazán türelemre a diákokhoz.
– Amikor tanítani kezdtem, teljesen más problémákkal kerestek meg, mint manapság. Ma már a gyerekek nem tudnak csak az iskolára, a tanulásra, a játékra koncentrálni, hiszen odahaza hallják, hogy a szülők bizony sok gonddal kénytelenek megküzdeni. Abban kell segítenünk, hogy minél több terhet levegyünk a vállukról.
Horváth Csabánénak az osztályterembe lépve mindig eszébe jutnak volt pécsi oktatójának szavai: a pedagógus soha ne felejtse el, hogy ő is állt a katedra másik oldalán. „Én egész eddigi pályámon ehhez a bölcsességhez tartottam magamat" – jegyzi meg.

"Szerencsések vagyunk"

Horváth Csabánét volt tanítványa, Vörös Károly ajánlotta a Kisalföld kampányába. A fiatalembernek négy évig volt osztályfőnöke Edit néni. Ő most a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulója.
– A legjobb tanár volt a suliban, szerencsések vagyunk, hogy ő volt az osztályfőnökünk-jellemezte kedvencét Vörös Károly. – Sokszor nem is a tanárunk volt, hanem a legjobb barátunk, akivel el lehetett beszélgetni, megértette a problémáinkat és ha tudott, segített is. A legtöbbször sikerült neki. Most is tartjuk a kapcsolatot, egy-egy sms-el, levéllel, telefonhívással keressük egymást. Még most is van ránk ideje. Neki köszönhető, hogy nagyon jó osztályközösségünk volt Vitnyéden, nekem leginkább a kirándulások maradnak emlékezetesek. Azt pedig, hogy tanítani is tudott, bizonyítja, hogy tantárgyaiból valamennyien megálljuk a helyünket a középiskolában.

„Szívesen mennek óráira a gyerekek"

Zsámbokiné Buday Anna, a vitnyédi Petőfi iskola igazgatója örül neki, hogy a Kisalföld legújabb kampányának egyik győztese az ő intézményéből került ki. Mint mondta, noha Horváth Csabáné a diákok körében nem a legkedveltebb tantárgyakat tanítja, a gyerekek mégis szívesen mennek óráira.
– Pályakezdése óta figyelhetem Horváth Csabáné munkáját, hiszen azóta nálunk dolgozik-mondta Zsámbokiné Buday Anna. – Csak elismeréssel szólhatok róla, nem véletlen, hogy a gyerekek megszeretik nála a matematikát, a fizikát, számítástechnikát. Mint osztályfőnök nagyon sok plusz programot szervez diákjainak, nem sajnálja tőlük az idejét. Volt tanítványai is szívesen jönnek vissza hozzá, ami jelzi, mennyire kötődnek Edit nénihez. A pedagóguskollégák körében is népszerű, ő a közalkalmazotti tanács elnöke és távollétemben engem is ő helyettesít.

Róla mondták

Nyikos Nikolett
– Szeretem az óráit, jól magyaráz, könnyen megértjük az anyagot.

Nagy Tibor
– Nagyon kedves tanár néni, minden gondunkkal, bajunkkal meg lehet keresni.

Németh Zsófia
– A magánügyekkel is nyugodtan fordulhatunk hozzá, megértő, barátságos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom