Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Horger Antal hadakozásai

Horger Antal, a szegedi egyetem „fura ura" neve ma leginkább arról híres, hogy annak idején eltanácsolta a tanári pályáról József Attilát. Az egykori nagy hírű nyelvész a „művelt nagyközönség nevében" volt igazgatója perében a vád tanújaként lépett fel, s Radnóti Miklóst is megpróbálta megrendszabályozni.
Horger Antal 1920-ban. Nagy nyelvész, de kisstílű ember
Horger Antal a szegedi egyetem „fura ura"-ként tanácsolta el a tanári pályáról József Attilát, annak Születésnapomra című verséért. Amúgy Horger a magyar hangtörténet, a szófejtések és a székely nyelvjárás vizsgálatával máig ható kutatásokat végzett. A magyar igeragozás története, A magyar szavak története vagy az Általános fonetika című munkája ma is a nyelvtudomány alapművének számít.

Az igen szigorú professzornak ismert Horger 1943 szeptemberében az Esti kurír című lapnak a következő szavakkal idézte fel József Attilát: „József Attila... József Attila... Sovány, nagyhajú fiatalember volt, igen vakmerő verseket írt a Délmagyarországba. Mondom neki nagy szelíden... amice, mások is írtak már fiatal korukban verseket, mégis tisztességes ember lett belőlük!"

Horger, aki a költővel való afférja miatt került a halhatatlanok közé. A szegedi egyetemre magyar–francia–filozófia szakra beiratkozott József Attila önéletrajzában is felidézte a történteket, hiszen minden kedvét elvette a tanulástól, hogy Horger Antal, akinél nyelvészetből kellett volna vizsgáznia, magához hívatta 1925. március 25-én, és „két tanú jelenlétében... kijelentette, hogy belőlem, míg ő megvan, sohasem lesz középiskolai tanár, mert olyan emberre – úgymond –, ki ilyen verset ír, s ezzel elém tárta a Szeged című lap egyik példányát, nem bízhatjuk a jövő generáció nevelését."

Az említett vers egyébként páratlanul sikeressé vált már a maga korában. Hét cikkben is méltatták, s Hatvany Lajos az egész háború utáni nemzedék dokumentumának nevezte.

A Magyar Kultúra című folyóiratban 1935-ben Horger Antal ismét megsuhogtatta azt a bizonyos honvédő szablyáját: „Sem a nyelvtörténet, sem a logika szempontjából nem helyeselhető, hogy protestáns honfitársaink továbbra is ragaszkodjanak az elavult keresztyén alakhoz. Ha elejtjük azt a megokolásul egyedül szolgáló, de kevés értelemmel bíró érvet, hogy a keresztyén szóhasználatnak tüntetés a célja, akkor nincs semmi ok a keresztény magyarság elnevezésbeli egységének megbontására."

Horger Antal jellemvonása, mely szerint tüntetés minden, ami a művelt közönség megszokott rendjét megzavarja, persze már korábban is kiütközött, 1919 májusában ugyanis kommunista igazgatót neveztek ki a fővárosi Erzsébet Nőiskola élére, ahol Horger akkoriban tanított. A „fura úr" a tanácsköztársaság bukása után tartott testületi értekezleten kijelentette: mivel véget ért a vörös farsang, ezért úgy nemzeti, mint tudományos és erkölcsi szempontból egyaránt a testületre oktrojált vezetőt el kell távolítani.

Horger hamar a tettek mezejére lépett – ahogy Bihari Mór tanulmánykötetében feltárta –, s írásban jelentette fel igazgatóját a Budapestet megszállás alatt tartó román hadseregnél, majd a vád tanújaként is fellépett a bíróságon, ezzel is hozzájárulva a vádlott nyolcévi fegyházbüntetéséhez.

Az akkor már az iskolát igazgató Horger a periratok szerint nyelvészként a tárgyaláson azt rótta fel elődjének, hogy az az igazgató titulust a vezető megszólítással, a tanár szót a nevelővel helyettesítette, szocio- lógiaórán pedig Krisztust Marxszal hasonlította össze.

Az 1919 őszén már akadémiai tag Horger 1922-ben került a szegedi egyetem nyelvészeti tanszékének élére, s kevésbé ismert, de Radnóti Miklós ügyében is szót emelt. Radnótit Pirul a naptól az őszi bogyó című verséért 1931-ben nyolcnapi elzárásra ítélte a Budapesti Királyi Büntetőtörvényszék, s elkoboztatta a kötetet. A költő naplójában utalt arra, hogy Horger a kari ülés elé vitte a dolgot, s ott Radnótit csak Sík Sándor szava mentette meg. Horger a verset tartalmazó Újmódi pásztorok éneke című kötet megjelenése után pedig, egy kollokviumon, állítólag Radnóti minden egyes szavába belekötött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom