Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

Horgászszervezetek kezelésébe kerülhetnek a természetes vizek

A tervek szerint horgászati célú halgazdálkodás lesz a természetes vizeken.
Az állam átadná a természetes vizek kezelését a horgászszervezeteknek annak érdekében, hogy azokon horgászati célú halgazdálkodás folyjon - közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerdán az MTI-vel.

Nyitrai Zsolt beszámolt arról, hogy a párt igazgatósága - amely a Fidesz, a kormány és civil szervezetek, illetve társadalmi csoportok között közvetít - konzultációt kezdeményezett a Magyar Országos Horgász Szövetséggel (Mohosz), hogy meghallgassák tapasztalataikat a szeptember óta hatályos, új halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvényről.

Hangsúlyozta, a Fidesz fontosnak tartja, hogy a törvényhez készülő végrehajtási rendelet is a jogalkotó szándékát tükrözze: a halak élőhelyének védelmét, a halállomány természetes megújítását, valamint a horgászturizmus fejlesztését.

Az igazgató közölte: a tervek szerint horgászati célú halgazdálkodás lesz a természetes vizeken, "ez azt jelenti, hogy a természetes vizek kezelője az állam, de ezeknek a kezelését át fogja adni horgászszervezeteknek". Az elképzelés kedvező fogadtatásra talált a Mohosznál - tette hozzá.

Szabó Tibor, a mintegy 350 ezer tagot számláló Mohosz elnöke felidézte, hogy a két éve tartó konzultációkon és az elfogadott törvényben is megnyilvánult a kormány fogékonysága a horgásztársadalom felvetései iránt. Mint mondta, már a törvény is kijelölte azt a célt, hogy a természetes vizeket a horgászok kezelésébe kell adni, és hogy a kereskedelmi célú halászatot - az állományfenntartó vagy a tudományos célú halászaton kívül -, amennyire lehet, vissza kell szorítani. A szövetség örül, hogy a jogalkotó a végrehajtási rendelet kidolgozásakor is odafigyel, hogy ne vesszenek el ezek a szempontok - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. WeiseÖdenburg 2013. november 17. 11:18
    „A Fertő-tó pecásai nagyon fognak örülni ennek,ha megvalósul!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységesítik a ˝bonyolult és érthetetlen˝ rezsiszámlákat

A Fidesz szerint a számlák egyszerűvé és megérthetővé válnak - és göngyölítve mutatják a… Tovább olvasom