Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Horgászokra várnak a pontyok

Az eddigi gyakorlattól eltérően idén háromszor telepítenek halat a megyei horgászszövetség vizeibe. Legutóbb a „ nőnap tiszteletére ” összesen 1071 kilogramm ponty került a Mosoni-Duna-holtágba és a Zátonyi-Dunába.
– Évek óta gondolkodunk azon, hogy nem egyszerre kellene kihelyeznünk az összes halat. Ha többször, kisebb tételekben halasítunk, akkor nem kell akkora hangsúlyt fordítani az őrzésre, és elkerülhetnénk azt a gyakorlatot is, hogy a horgászok rövid idő alatt az egész mennyiséget visszafogják, és év közben már halhiányra panaszkodnak – fejtette ki Takács Antal, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke.
Az elképzelést idén tett követte. Először február 18-án, majd március 8-án telepítettek halat a két „ IB ” -vízbe, március végén pedig várhatóan újabb adag „ piaci méretű ” , azaz méretes ponty kerül a vizekbe. Így idén a Mosoni-Duna-holtágba és a Zátonyi-Dunába is külön-külön 4300 kilogramm pontyot, illetve 3000 – 3000 előnevelt süllő- és csukaivadékot eresztettek szabadon.
A nőnapi telepítés során összesen 1071 kilogramm ponty került a vizekbe. Ezt a tételt szakmai berkekben csak Mohosz-halként emlegetik.
– Mivel az országos tisztségviselői jegyekkel a szövetség vizein is lehet horgászni, az ezekből befolyt bevételt a horgászszövetség visszaosztja a megyei szervezeteknek. Megyénk az összeg két százalékára jogosult, és mi a pénz helyett inkább halat kértünk – mondta el Takács Antal.
Az újszerű megoldás nemcsak a telepítés időbeli széthúzására, hanem az uszonyosok méretére is hatással van. A változás jegyében tavaly tavasszal ötezer darab egynyaras, ősszel pedig kétezer kétnyaras dunai nyurgapontyot telepítettek mindkét vízbe. A szövetség számításai szerint az ősszel kihelyezett kétnyaras pontyok az év második felétől már jó halnak számítanak és nagymértékben javítják a horgászok fogási esélyeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Polgár Enikő

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom