Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Horányi Milkós: Az élet: a cirkusz

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze Karinthy Frigyes Cirkusz című művéről beszél.
„Szeretek olvasni, csendes lámpafénynél, otthon. Gyerekkorom óta olvasok és gyűjtöm a könyveket. Magyar és világirodalom, vers és próza egyaránt, csupa olyan könyv, amit érdemes kétszer is elolvasni, tovább gondolni, beszélgetni róla. Egyre jobban becsülöm a tömören, röviden megírt, mégis nagy mondanivalójú könyveket. Hatalmas alkotás például Szolzsenyicin: Iván Gyenyinovics egy napja, Hemigway: Az öreg halász és a tenger, Steinbeck: Lement a Hold. Ezekben a könyvekben a végső lényeg megtalálható.

Számomra a mércét az univerzális zseni, Karinthy Frigyes elbeszélése, a Cirkusz jelenti. A cirkusz allegória: az életet, a világot jelenti, az ember küszködését, erőfeszítését a létért, önmaga megvalósításáért, azért, hogy 'látva lássák'.

Az elbeszélés hőse kilép az életbe, de az, ami e fiatalemberben szép és értékes lenne, nem kell senkinek. Mert az életre, a maga valóságában, nincs vevő. Csak a felfokozott hajsza, a létért való küzdelem, az izgalom, az életveszély keresése, a szenzáció adható el. A fiatalember keményen küzd, megedződik, és végre ott állhat az élet színpadán, de addigra már az arca keskeny és ráncos. Fellép a közönség előtt egyedül, lélegzetelállító és életveszélyes produkciójával. Felkúszik az ingatag építmény csúcsára, és az építmény tetején állva, halálos veszélyben, egyensúlyozva előhúzza a hegedűt, amely embereknek szóló üzenetét hordozza.

'...felhasználva a rémület csöndjét, amely odalent kitátotta a szájakat, s marokra fogta a szíveket... lassan és remegve játszani kezdtem a melódiát, amit régen, régen, régen hallottam egyszer zengeni és zokogni a szívemben.' – rögzíti a főhős az élet nagy pillanatát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adómentes iskolakezdési támogatás a munkáltatótól

Az iskolakezdés közeledtével egyre több cég ad a dolgozójának adómentes iskolakezdési támogatást. Tovább olvasom