Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Horányi Miklóst javasolja főügyésznek Sólyom László

Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolta kedden legfőbb ügyésznek az államfő - közölte a köztársasági elnök sajtófőnöke. Horányi a Délmagyarországnak korábban úgy nyilatkozott, hogy pályafutása szakmai elismerése lenne, ha rá esne a választás.
Sólyom László még korábban ígéretet tett arra, hogy a választás első fordulójáig nyilvánosságra hozza jelöltje nevét, és az ügyben nem egyeztet a pártokkal.

"Sólyom László köztársasági elnök a mai napon javaslatot tett az Országgyűlésnek, hogy Horányi Miklóst válassza meg legfőbb ügyésznek" - írja Wéber Ferenc. Emlékeztet rá: az Országgyűlés 2000. májusában választotta legfőbb ügyésszé Polt Pétert, akinek mandátuma 2006. május 16-án lejár. Az Alkotmány szerint a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés.

Mint írja, Sólyom László köztársasági elnök álláspontja szerint "Horányi Miklós képzettségét, felkészültségét, és képességeit illetően megfelel a jogszabályokban megállapított, illetve azoknak az egyéb követelményeknek, amelyek szükségesek a legfőbb ügyészi teendők törvényes és hatékony ellátásához". A köztársasági elnök jelöléséről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Horányi Miklós lapunknak, a Délmagyarországnak március 22-én úgy nyilatkozott, hogy pályafutása szakmai elismerése lenne, ha rá esne a választás, s ha a köztársasági elnök felkérné, elvállalná a jelöltséget.


Horányi Miklós korábban büntető bíróként dolgozott, 1979 és 1991 között a Legfelsőbb Bíróságon, 2000 és 2003 között önálló osztályvezető ügyészként a Legfőbb Ügyészség sajtóirodáját is vezette és több egyetemen, főiskolán is oktat.

Horányi Miklós 1941. április 27-én született Budapesten. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd egy évet segédmunkásként dolgozott. Egyetemi diplomát és doktori címet az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett 1965-ben. Ezt követően a Pesti Központi Kerületi Bíróság fogalmazója, titkára, 1967-től bírája.

1975-től a Győri Járásbíróság elnökeként, 1979-től a Legfelsőbb Bíróság büntető ügyszakos bírójaként tevékenykedett. A bírói munka mellett 1989-től az újonnan létrehozott független bírósági szakszervezet országos elnöke.

1991-től az Első Amerikai Magyar Biztosító Rt. vezető jogtanácsosa, személyzeti igazgatója - magánjogi és munkajogi területen -, majd 1995 és 2000 között az Európa Biztosító Rt. igazgatósági tagja és vezető jogtanácsosa. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájának önálló osztályvezető ügyésze. Horányi Miklós 2003-tól a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője.

Az ELTE Jogtudományi Továbbképző Intézetében 1995-1996-ban munkapszichológiát, vallástörténetet és vallásfilozófiát tanult és biztosítási szakjogász képesítést szerzett.

Horányi Miklós 1979 óta tanít, a Rendőrtiszti Főiskolán, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, illetve a Károli Gáspár Református Egyetemen oktatott. 2005. augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt kitüntetést. 


hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mol eladta gázüzletágát

Lezárult március 31-én a Mol Földgázellátó Rt. és a Mol Földgáztároló Rt. társaságok százszázalékos… Tovább olvasom