Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Honvédségi lőterek a földalapnak

Az alapba mintegy 270, önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlant, legelőként, szántóként használható egykori lőteret, gyakorlóteret ad át az idén a Magyar Honvédség.
Országszerte mintegy 270, önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlant, legelőként, szántóként használható egykori lőteret, gyakorlóteret ad át az idén a Magyar Honvédség a Nemzeti Földalapnak hasznosításra – jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter a Nógrád község határában lévő, használaton kívüli lőtéren tartott sajtótájékoztatón kedden.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a területeket pályáztatással húszéves haszonbérletbe adják fiatal gazdáknak és gazdálkodó családoknak. A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják.

„A szocializmus idején száz-százötvenezer magyar katona készült a harmadik világháborúra, s bár ezek az idők szerencsére elmúltak, a honvédségnél ott maradtak a feleslegessé váló erőforrások, miközben a Magyar Honvédség nem ingatlangazdálkodó cég" - mondta a honvédelmi miniszter. Az elmúlt hónapokban 41, a nógrádihoz hasonló lőteret, gyakorlóteret már átadtak a Nemzeti Földalapnak, s az idén további, mintegy 230 ingatlan kerül az agártárcához - tette hozzá a miniszter.

Fotók
A honvédelmi tárca vezetője az MTI-nek elmondta: a honvédség hatalmas költségektől szabadul meg, ami a területek az őrzéséből, karbantartásából adódott. „Emellett eltörpültek az esetleges bevételi díjak" – tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az agrártárcának átadott földterületek Magyarország védelmi képességét nem befolyásolják, viszont átláthatóbbá teszik a gazdálkodást.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte: a honvédségi területek átvételével folytatódik a Földet a gazdáknak program. Ebbe több tárcát és állami cégeket is bevonnak, így az autópályák környékén kisajátított, de nem használt területeket, illetve a MÁV tulajdonában lévő, már nem használt iparvágányokat is.

A művelés alá vett földek bővülésétől a gazdálkodók számának növekedését és a helyben élők gyarapodását várják – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője megjegyezte: e földterületek jogi helyzetét időszerű volt tisztázni, mert ezzel valós segítséget nyújthat a kormány az agárvállalkozóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Bosnyák tér felújításának második ütemét

A második ütem pedig 1700 négyzetméter megújítását jelentette, erre 172 millió forintot fordított… Tovább olvasom