Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Honosítás - Öt nap alatt több mint négyezer kérelem

Az egyszerűsített honosítási eljárás indulása óta eltelt öt nap alatt 4102 kérelem érkezett - tájékoztatta Wetzel Tamás miniszteri biztos és a Nemzetpolitikai Államtitkárság szombaton az MTI-t.
Érkezett beadvány Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből is. A pénteki 14.00 órás adatok alapján - összesen 4102 egyszerűsített honosítási kérelmet adtak be, ez a szám meghaladja a tavaly egész évben beadottak számát. A tájékoztatás szerint ezek fele már Budapesten, feldolgozás alatt van. A közlésben kitérnek arra is, hogy a világ minden tájáról érkeznek be kérelmek, ezek közül a jelentősebbek - a környező országok külképviseleteit nem számítva -: London, New York, München, Bécs és Dublin.

További érdekességként említették, hogy ezen a héten Abu Dzabin kívül Dohából, Isztambulból és Buenos Airesből is érkezett be állampolgársági kérelem. Egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-tól lehet benyújtani. A kérelmek 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, több mint 90 külképviseleten, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban adhatók be. Wetzel Tamás miniszteri biztos az MTI-nek korábban azt mondta, hogy az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.

A mostantól alkalmazandó törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok.

A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérmét bocsát ki a nemzeti bank

Emlékérmét bocsát ki a magyar EU-elnökség alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Tovább olvasom