Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Honosítás - Martonyi: alaptalanok voltak az aggodalmak

Már látszik, hogy alaptalanok voltak a kedvezményes magyar honosítási eljárással kapcsolatos korábbi aggodalmak - mondta Martonyi János kedden az InfoRádiónak nyilatkozva.
Nem arról van szó, hogy bárki államhatárok megváltoztatásában vagy területekben gondolkodna - jelentette ki a külügyminiszter a rádió Aréna című műsorában a két napja kérelmezhető kedvezményes honosítás tapasztalataira vonatkozó kérdésekre. Hozzátette: "mindenkit meg kell nyugtatnunk, azt hiszem, mindenki be fogja látni, hogy itt semmiféle aggodalomra nincs ok, itt semmiféle magyar irredentizmus nincsen".

Azt mondta, elemi emberi igénynek tesznek eleget, amelynek a térség országai már eleget tettek. Martonyi János szerint az egyszerűsített honosítási eljárás esetében arról van szó: a magyar identitásukat átérző emberek ne legyenek megfosztva attól a lehetőségtől, hogy a magyar állampolgárságot felvegyék, magyarországi letelepedés nélkül. A magyar diplomácia vezetője úgy fogalmazott: az első napok tapasztalatai azt mutatják, óriási lelki-érzelmi jelentősége van a kérdésnek, megható jelenetekre került sor Szabadkán, Csíkszeredán, Kolozsvárott és másutt. Elmondta, eddig ebben a három városban jelentkeztek a legtöbben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a szomszédos országokban, hanem a világ bármely országában élő magyarokról is szó van, akik eddig nem kérhettek magyar állampolgárságot, illetve útlevelet, mivel ők vagy a felmenőik nem a jelenlegi Magyarország területéről származnak. A távoli országok között említette Argentínát, Ausztráliát és az Egyesült Államokat. Arra a kérdésre, lesz-e Magyarországnak az ügy miatt konfliktusa Szlovákiával, azt mondta: véleménye szerint nem lesz ilyen konfliktus. Megjegyezte, úgy tudja, Szlovákiában eddig csak egy vagy két ember folyamodott állampolgárságért.

Elmondta, mindig is arra számított, hogy a Felvidéken viszonylag kevesen fogják igényelni az állampolgárságot, "tudniillik nincs rá igazán szükségük". Azt mondta, más kérdés, hogy azt a szlovák törvényt, amely szerint automatikusan elveszti a szlovák állampolgárságát az, aki egy másik állampolgárságot kérelmez, még nem módosították. Hozzáfűzte: "elég egyértelmű, hogy ez a módosítás meg fog történni". A módosítással a szlovák szabályozás ki fogja mondani, hogy egy másik állam állampolgárságának nincs jogi hatása Szlovákia területén - mondta.

A kettős állampolgárságnak gyakorlati jelentősége a miniszter szerint elsősorban a Szerbiában és Ukrajnában élő magyarok, és nagy jelképes jelentősége mindenekelőtt az erdélyi magyarok számára van. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a választójog megadásában gondolkodik-e a kormány, Martonyi János azt mondta: ez egy következő kérdés, amelyről feltételezhetően a parlament dönt majd, és erről különböző elképzelések vannak. Kifejtette, hogy a legtöbb országban, ahol a kettős állampolgárságot elismerik, valamilyen formában szavazati jogot is adnak, de bizonyos korlátok alkalmazásával, például meghatározzák azoknak a képviselőknek a számát, akiket a külföldön élő állampolgárok megválaszthatnak. Szerinte erről a kérdésről a választójogi törvény módosításakor lehet majd dönteni.

A külügyminiszter kijelentette: most az a lényeg, hogy az állampolgársági kérelmeket Magyarország befogadja, és ez a folyamat sima, zavar nélküli legyen, mindenki, köztük szomszédos országok és azok kormányai megelégedésére.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2011. január 06. 14:14
  „pfatlanka!
  mellesleg,; egy olyan erzelmu mai kormanytol, mint a 44-es deportalgatok,el sem fogadnam-(NEM KERVENYEZTEM,es NEM IS ALL SZANDEKOMBAN!! nekem eleg az IZRAELI!!!)-meg akkor sem ha fizetnenek erte!!
  most azok adnak vissza nagykepuen,akik 70-evvel ezelott elvetettek a zsidorendeleteik alapjan!-es ne gyertek itt azzal hogy a nemetek igy meg ugy!!
  az 1939 evi Majus ho-ban kiadott 1-so zsidotorveny idelyen hol voltak a nemetek Magyarorszagon??a II.-ik Vilaghaboru csak 1939 Szept.01-en robbant ki!!
  Magyarorszagot meg csak 1944 Oszen szallta meg a Wehrmacht!!
  ismetelten!!-olyanrol <moderálva> amit Ti magatok szemelyesen akkor es ott at is eltetek!!”
 • 3. Pofátlan 2011. január 05. 17:25
  „meir!
  Te meg sem érdemelted a magyar állampolgárságot!
  Senki nem kényszerített téged meir, hogy alijázzál Erec Jíszraélbe!
  Te magad, szabad akaratodból vándoroltál ki, így elvesztetted a magyar állampolgárságodat.
  Remélem meir, hogy azok után, hogy mennyit uszítasz vélt sérelmeidre való hivatkozással a magyarság ellen, nem fogod merni igényelni a magyar állampolgárságot!”
 • 2. meir 2011. január 05. 14:20
  „Na es elvesziteni hogyan lehet minel elobb azt az "allampolgarsagot"??,erre adjon akarki megfelelo ertelmes valaszt!!-mar HA tud!!”
 • 1. Julianusz 2011. január 05. 09:15
  „Ebben a kérdésben is az üvöltő lázító erősebben kongatta a vészharangot, nehogy akadjon néhány értelmes ember, aki a valódi értelmét meghallja, megértse ennek a gesztusnak.
  Természetesen a környező országokban, mindez régi bevált gyakorlat, de nálunk nehogy vmi normális elkezdőjön, mert máris hujjogunk a világba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: az Európai Bizottság vizsgálata lehűti majd a kedélyeket

Martonyi János arra számít, hogy az Európai Bizottság által a magyar médiatörvényről lefolytatandó… Tovább olvasom