Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hónig Péter: haladéktalanul változtatni kell a közösségi közlekedésen

Haladéktalanul változtatni kell a közösségi közlekedésen a hatékony működés érdekében - mondta Hónig Péter közlekedési miniszter csütörtökön a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakmai rendezvényén.
Utalt arra, hogy jövőre a közösségi közlekedésben volumencsökkenés várható, a vasút esetében ez elérheti a 8 milliárd forintot is. Elmondta, hogy 37 mellékvonalat vizsgálnak, de döntés még nem született ezek sorsáról. A tervek szerint a hosszú távú közlekedésben a vasutat preferálják. Számításaik szerint az országos vasúthálózaton az új menetrendben 10 perccel csökken majd átlagosan a menetidő az ütemes közlekedésnek köszönhetően - miniszter elmondta, a. Hónig Péter megismételte, hogy jövőre 40 milliárd forinttal kevesebb forrást terveznek a települések közötti közösségi közlekedésre.

A közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint az idén 330 milliárd forintot fordítottak a helyközi közösségi közlekedésre, amely a GDP 1,3 százaléka. Ebből a költségvetésben a közlekedési minisztérium fejezetében 195 milliárd forint szerepel, amelyet költségtérítésként és veszteségtérítésként adnak a szolgáltatóknak, a többi a MÁV Cargo privatizációs bevétel egy részéből, illetve a fogyasztói árkiegészítésből származik.

A miniszter elmondta, hogy jövőre az idei 195 milliárd forint költségvetésben lévő támogatás csökkenne 40 milliárd forinttal, amelynek hiányát hitellel kellene pótolni, és további 48 milliárd forint hitelre lenne szükség a cégek szervezeti átalakításának lebonyolításához három év alatt. Hónig Péter kitért arra, hogy a közösségi közlekedésről szóló kormányhatározatban szereplő ütemben haladnak a munkák.

Szerdán döntés született a MÁV-átalakításának koncepciójáról. Eszerint a vasúti személyszállítást újraszervezik, de a részletek kidolgozása még folyamatban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középiskolai Vállalkozói Klubok program indul

A középiskolások projekttervezési, döntéshozatali, időbeosztási, konfliktuskezelési és egyéb hasznos… Tovább olvasom