Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Homokszobrokat készítettek

Immáron harmadszor tartják meg idén a zsirai értelmi fogyatékosok otthonában az őszi napokat. A lakók tegnap homokszobrokat készítettek, a fesztivál jövő hét szerdáig tart.
Szorgosan tevékenykedő, nyüzsgő sokadalom fogadta tegnap Zsirán az oda látogatókat. Tizenhárom csapat vágott bele a homokszobrok elkészítésébe. A művek jó idő esetén akár karácsonyig is kibírják. A helyi értelmi fogyatékosok otthonának csapata a négy elemet formázta meg. Hordós Erika elmondta, a feladatuk az, hogy bemutassák a földet, a vizet, a tüzet és a levegőt.
A másik megyénkbeli csapat Pásztoriból érkezett. Karácsony János elárulta, a Biblia alapján a világ teremtését öntik szoborba. Igaz, már egy hónapja gyakorolnak, hogy minden rendben menjen. Ahogy látjuk, az összhanggal nincs gond. Mindenki tudja a feladatát.
Az első homokszobrász-fesztivált tizennégy évvel ezelőtt tartották. Ma már közös konferenciát is rendeznek, a Phare CBC határon átnyúló projekt keretében. Hollósi Péter igazgatótól megtudtuk, az intézmény a főváros fenntartásában van, így főként budapesti értelmi sérülteket gondoznak, összesen 280-at. A zsirai kastély mellett három helyen van még kihelyezett otthonuk. Az intézmény nyitott, azaz a lakók szabadon jöhetnek, mehetnek. Sőt, az ide látogató turistákat is szívesen fogadják. A gondozottak vezetik körbe őket az épületben, a parkban. A lakók év közben sem unatkoznak, hét közben színes programok, terápiák vagy munka várja őket. A nyár úgy telt, mint bármelyik családban, még nyaralni is voltak a Balatonon.
– Nagy tervünk, hogy helyben megépítsük, illetve bővítsük a foglalkoztatót – mondja az igazgató. – Szeretnénk további lakóotthonokat létrehozni, hogy a kastélyban ne legyen olyan nagy a zsúfoltság. Nagy esély van arra, hogy mindezek az elkövetkezendő években meg is valósuljanak.

Jövő szerdáig tart a fesztivál

Holnap a Nyomorultakat mutatja be a Komisz Integrált Színtársulat. Szombaton családi napot tartanak, a hétfő a sporté, kedden és szerdán szakmai konferenciák lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkócziné Juditnak élvezet a főzés

A férjétől tanult meg főzni a vásárhelyi Barkóczi Jánosné, aki szakácstudományát azóta is… Tovább olvasom