Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Holokauszttagadók: A gárdisták hivatalosan ott sem voltak

Nem a Magyar Gárda főkapitánya Dósa István, akivel kapcsolatban olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy a gárda főkapitányaként részt vett és felszólalt egy holokauszt-tagadó felvonuláson a budai Várban, a hétvégén. A Magyar Gárda közleménye szerint az Igazság menete néven ismert megmozduláson a Magyar Gárda gárdistái hivatalosan nem vettek részt.
Mint ismert, holokauszttagadó demonstrációt tartottak szélsőjobboldali szervezetek, köztük a Magyar Gárda szombat délután a budai Várban. Nagyjából kétszázan gyűltek össze. A demonstráción az is elhangzott: semmi nem igaz a holokausztból. A felvonuláson a Magyar Gárda egyenruháját viselő csoport is részt vett, az egyik szónok Dósa István, a gárda egykori főkapitánya volt.

A Magyar Gárda hétfői közleménye szerint "Dósa István 2008. szeptember 14-i lemondása óta nem a Magyar Gárda főkapitánya. A Magyar Gárda Mozgalom kapitányi testülete - figyelembe véve a Magyar Gárda Egyesület véleményét is - 2008. szeptember 28-án Kiss Róbertet választotta a Magyar Gárda országos főkapitányává, aki tisztségét mind a mai napig betölti."

Az Igazság menete néven ismert megmozduláson a Magyar Gárda gárdistái hivatalosan nem vettek részt - olvasható a közleményben. Kiemelik azonban, hogy a mozgalom nem fogadja el, ha bárkit is alapvető jogaiban, így a szólás és véleménynyilvánítás szabadságában korlátoznak. Ezért nem fogadják el azt sem, hogy "bármely történelmi esemény dogmaként, megkérdőjelezhetetlen tényként legyen beállítva." "Úgy véljük, a történelmi események vitatása, további kutatása vezethet a teljes igazság megismeréséhez, ezért az ezeket gátló törekvéseket történelemhamisításnak, valamint a szólás és véleménynyilvánítás joga durva megsértésének tekintjük" - közli a gárda.

Az ügyben közösség elleni izgatás miatt indított eljárást a rendőrség. Közben kiderült, hogy a gyanúsítottak jelenleg nem köthetőek közvetlenül a gárdához, annak ellenére, hogy az egyik gyanúsított Dósa István a volt főkapitány, a másik férfi pedig egy korábban feloszlatott radikális szervezet vezetője. Bár a gárda közleménye szerint hivatalosan nem vettek részt a megmozduláson, mégis több tucat ember viselte az egyenruhájukat.

2007 júniusában Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyesületként alapította meg és jegyeztette be a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület nevű szervezetet. Ez utóbbi hívta később életre az egyenruhát is használó Magyar Gárda Mozgalmat. Tavaly december 16-án a bíróság első fokon kimondta a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását. Az ítélet nem jogerős.

Az egyesület feloszlatását egyébként a Fővárosi Főügyészség mint felperes kezdeményezte a bíróságon, mert az egyesület tevékenységét alkotmánysértőnek tartotta. A bíróság akkor hangsúlyozta, hogy az elsőfokú ítélet csak a Magyar Gárda Egyesületre, mint jogi személyre vonatkozik, a Magyar Gárda Mozgalomról formai határozatot nem áll módjában hozni. A főügyészség kezdeményezése ugyanis nem erre irányult, és a Magyar Gárda Mozgalom egyébként sem jogi személy.

A Magyar Gárdát egyébként jelenleg Kiss Róbert vezeti, a korábbi főkapitány a gárdisták egy részével kivált a szervezetből.

Olvasóink írták

 • 15. LAZA 2009. április 21. 14:17
  „Szerintem pedig lendvai és gusztus a Jobbik beépitett emberei.
  Ilyen propogandát egy feltőrekvő párt nem kaphatamilyent ez a két személy folytat a Jobbik érdekében.
  Itt még azok is felfigyelnek amikor ez a két ember megszólal akik eddig még csak nem is hallották azt az elnevezést,hogy JOBBIK!
  Kiket is támadnank az ezek a népnyúzók,akik nyomorba döntőtték a Magyar Lakósság túlnyomó többségét?
  Hát a Jobbikot azt a pártot akinek tagjai nyiltan szembe mernek szállni a Magyargyülőlő pártokkal!Akik nyiltan mernek tiltakozni és nevén merik nevezni a gyereket nevezeteswen:,hogy ebben az országban Magyarüldőzés folyik!
  Hol is van az a kopogtató cédula anyjuk? Keresd már elő hadd vigyjem mán hová is? hol is vannak ezek a jobbikosok?
  Biztosan fasza gyerekek lehetnek ha ezek ennyire fének tőlük!”
 • 14. stergi 2009. április 21. 13:30
  „Arvisura.
  A lejáratás mellett még a kopogtatócédulák gyűjtésénél is taktikázás megy a fidesznél.
  Érvelőkártya 9. pontja a Jobbikra vonatkozik:
  http://www.bombagyar.hu/resources/pdfs/blogin_fideszervelo.pdf”
 • 13. Arvisura 2009. április 21. 12:16
  „Comet Itt a válasz a felvetésedre:
  "Feljelenti Gusztost a Jobbik
  Gusztos Péter az elmúlt napokban a Jobbikot többszöri alkalommal neonácinak nevezte. Mivel az 1%-os törpepárt igazat és értelmeset már képtelen mondani a társadalom számára, így maradt neki a hazugság és a hülyeség - írja közleményében Vona Gábor, alább a folytatás.
  A Jobbik ezidáig nem reagált a szélsőséges, a parlamentből rövidesen távozó párt kirohanásaira, de mivel az SZDSZ nemzetellenes politikája egyre durvább és sértőbb hangnemű, így kénytelenek vagyunk a jog eszközeivel fellépni.
  Gusztos Péter ráadásul nem csak rágalmaz, hanem gusztustalanul hazudik is. A szélsőséges képviselő ugyanis nagyon jól tudhatja, hogy a várbeli felvonuláson sem a Jobbik, sem a Magyar Gárda nem vett részt. Azon a Magyar Gárdából lassan egy éve kizárt Dósa István szólalt fel, akinek zavaros tevékenységéért a Jobbik és a Magyar Gárda sem most, sem a jövőben nem kell, hogy felelősséget vállaljon.
  Ellenben a Jobbik is úgy véli, Magyarországon valóban súlyos méreteket öltött a rasszizmus. A Jobbik ezért az Európai Parlamentben és a magyar Országgyűlésben is mindent meg fog tenni, hogy a balliberális padsorokban burjánzó magyargyűlöletet oda száműzze, ahová való: a történelem szemétdombjára. Szamuely Tibor, Kun Béla, Rákosi Mátyás és Farkas Mihály mai, magukat baloldalinak és liberálisnak mondó utódaira nincs szüksége a magyar közéletnek.
  Tenni fogunk a magyargyűlölet ellen!
  Vona Gábor,
  a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke"”
 • 12. flexsnake 2009. április 21. 12:16
  „10. :D furcsa lenne. Éppen most áll 800%on nem? :D a jobbik szavazótábora 3 ember. a többi fél forintért eladná a saját lelkét :D”
 • 11. flexsnake 2009. április 21. 12:16
  „10. :D furcsa lenne. Éppen most áll 800%on nem? :D a jobbik szavazótábora 3 ember. a többi fél forintért eladná a saját lelkét :D”
 • 10. flexsnake 2009. április 21. 12:16
  „10. :D furcsa lenne. Éppen most áll 800%on nem? :D a jobbik szavazótábora 3 ember. a többi fél forintért eladná a saját lelkét :D”
 • 9. Arvisura 2009. április 21. 12:03
  „Comet. ,,A Magyar Gárda a Gyurcsány rezsim (mert a Bajnai féle bábkormány is az) provokatív eszköze,...." Ezt mondja a fidesz, mégpedig azért, mert nagyobb ellenséget lát a jobbikban, mint a szoclibesekben. Szívesen kicsinálná őket, mint ahogy a kisgazdákat is, csak a jobbik nem paktál le a zsidesszel.
  Ez az egész demonstráció provokáció volt, az biztos. Arra volt jó, hogy Hiller és az egész, a cionistákat kiszolgáló társaság azonnal javaslatot tegyen arra, hogy a holokauszt tagadás büntethető legyen, ami eddig nem volt az. Rendkívül érdekes, hogy még a mai napig sem lehet ez ügyben történelmi kutatásokat végezni. Szerintem ez elgondolkodtató.”
 • 8. pampus 2009. április 21. 11:44
  „Hát igen "Robustó" ! Már e nép megszokta, azt amit Gyurcsány mondott úgy csináltak mind, ha kormányoztak volna"! Ezen az alakon lehet azt is mondani, hogy úgy csináltak mint, ha a Magyar Gárda lett volna! Hisz ezt látják a bankjaink működésénél is! Ők is ugy csinálnak mind, ha "devizát adtak volna" a forint helyett és, azt most deviza áron követelik vissza! Sőt azt is csupán virtuálisan teszik, hogy az adósok helyett a napi áron veszik meg a devizát és ugy tesznek mind, ha azt eladnák az adósnak és az adós helyett fizetik be a saját kasszájukba! No persze ezt az el nem végzett munka díját is az adós nyakába varrják! Magyarországon mindent lehet, hisz a bűnüldözés csak tátja a mafla pofáját! No és csak oda mennek, ahova küldik őket!”
 • 7. grg 2009. április 21. 10:44
  „comet: be is perlik gusztust és sz szdszt " SZDSZ nemzetellenes politikája egyre durvább és sértőbb hangnemű, így kénytelenek vagyunk a jog eszközeivel fellépni.
  Gusztos Péter ráadásul nem csak rágalmaz, hanem gusztustalanul hazudik is. A szélsőséges képviselő ugyanis nagyon jól tudhatja, hogy a várbeli felvonuláson sem a Jobbik, sem a Magyar Gárda nem vett részt. Azon a Magyar Gárdából lassan egy éve kizárt Dósa István szólalt fel, akinek zavaros tevékenységéért a Jobbik és a Magyar Gárda sem most, sem a jövőben nem kell, hogy felelősséget vállaljon."”
 • 6. comet 2009. április 21. 09:35
  „Ja, meg ha gárdának és Jobbiknak valóban nincs köze a fölvonuláshoz, akkor perelniük kell a SZDSZmszp aktivistáit nyilvános rágalmazásért .”
 • 5. comet 2009. április 21. 09:24
  „a szélsőjobbos felvonulásért felelősség terheli a rendőrséget is, akik az eseményt biztosították.
  Az is érdekes hogy a Magyar Gárda elsőfokon betiltott egyesületként a Hősök terén parádézhat hivatalosan.
  Meg az is érdekes hogy Fletó utolsó napjaiban szélsőjobbos szervezetnek utaltatott 25 millát.
  A Magyar Gárda a Gyurcsány rezsim (mert a Bajnai féle bábkormány is az) provokatív eszköze, csak feszültségkeltésre, az elnyomó rendőri intézkedések igazolására jó. A tagok nagy része ezt nem látja át, ők többségükben vélhetően felelősséget éreznek a hazájuk iránt, ezt használják ki pont azok akik ellen vonulgatnak, szélsőséges irányba eltolva a mozgalmat. Ez a stratégia nem új, és könnyen felismerhető, sajnos nálunk bejön.
  A Magyar Gárdát fel kell oszklatni, mert nem összetart, hanem szétzülleszt, és ezzel a jelenlegi kommunista rezsimnek dolgozik.”
 • 4. Goldmund 2009. április 21. 08:08
  „Fölvetődik, hogy akik a Gárda egyenruhájában voltak, tagjai-e a Gárdának. Ha igen, akkor értelemszerűen a Gárda felhívhatja a tagjai figyelmét arra, hogy ilyen rendezvényen a Gárda egyenruhájában ne vegyenek részt, a Gárda tagajiként ne nyilvánuljanak meg, legföljebb magánszemélyként. Ha viszont valakik a Gárdától függetlenül beöltöznek fehér ingbe, fekete nadrágba, csizmába, mellénybe, akkor nemigen tehet semmit, hiszen rájuk nincs hatása, ugyanakkor viszont senkinek nem tilthatja meg, hogy így öltözzön.”
 • 3. Robusto 2009. április 21. 07:32
  „Az nem a Gárda volt, hanem "Magyar Gárdának látszó tárgy"...”
 • 2. Deir_Yassin 2009. április 20. 20:20
  „Fájnak a tények ASHER?”
 • 1. ASHER 2009. április 20. 19:23
  „ennek itt megint olyan szaga van mint a hires "bodito-izgato cukorka" a radio elotti zaszloegetesnel!!!!
  szinte hallom;-"igen en beszeltem de ott ilyen cukorkat osztogattak hogy csak na!!"
  aztan persze mint varhato,az ugyved ur megkerdezi a birot hogy zsido-e!!!!
  ilyen estekben mi mas lenne varhato??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit hoz a Bajnai csomag? - elemzőt kérdezett a kisalfold.hu

Jó hír a kötvény- és forintpiacoknak, ha megkezdődik a cselekvés, de kérdés: vajon a megkezdett… Tovább olvasom