Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Holokauszt-per: chicagói kereset magyar bankok ellen

- A MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva csütörtökön újabb keresetet nyújtott be Chicagóban a magyarországi holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja, ezúttal több - köztük magyarországi - bank ellen.

A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, bűnrészesek voltak benne, és felbujtottak rá azáltal, hogy kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont.

Az érintett magyarországi bankok szombaton azt közölték az MTI-vel, hogy mivel még nem kaptak keresetlevelet, nem tudnak érdemben nyilatkozni az ügyben. A felperesek, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt 2 milliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt.

Ezenkívül büntető jellegű kártérítést is követelnek, amelynek összegét később állapítanák meg. A csütörtökön iktatott keresetet - akárcsak a másfél hónappal ezelőtt a MÁV-val szemben indított per esetében - Illinois állam északi kerületi bíróságán nyújtották be.

A perirat szerint a bankok kifosztották ügyfeleiket: eltulajdonították a zsidók bankszámláin levő vagyont, valamint a széfjeikben őrzött értékeket, köztük ékszereket, műtárgyakat és értékpapírokat. A felperesek azzal vádolják a bankokat, hogy a nemzetközi jogot megsértve jogtalanul gyarapították vagyonukat a zsidóktól elrabolt értékekkel.

Karsai László történész a MÁV ellen indított perrel kapcsolatban február közepén azt mondta az MTI-nek, hogy a per beindítása megbízhatatlan, a holokauszt után 65 évvel keletkezett visszaemlékezésekre alapoz. A MÁV-ot egy chicagói bíróságon a magyarországi holokauszt áldozatainak 95 örököse perelte be: jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A felperesek 240 millió dollár vagyoni és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Karsai László ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: a per elindítói megpróbálták a vészkorszak azon túlélőit, vagy azok leszármazottait felkutatni, akik "jó pénzért hajlandók voltak összevissza hazudozni", többek között azt, hogy őket a MÁV alkalmazottai kirabolták, vagy ismerőseiket, rokonaikat meggyilkolták.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke ugyancsak februárban az MTI-nek azt mondta, a magyarországi zsidóság túlnyomó részének meggyilkolásáért, vagyonuk elkobzásáért az akkori magyar társadalom túlnyomó része felelős, ezért a felelősséget a magyar államnak kell viselnie.

A Mazsihisz elnöke rámutatott: a magyar állam a felelősségét elismerte a holokauszttal összefüggésben egyrészt az 1946. évi XXV. törvényben, másrészt az 1947. február 10-én megkötött párizsi békeszerződésben.

Az állam ennek megfelelően vállalta, hogy kompenzációt nyújt a zsidó közösségnek, és ez a folyamat ma is zajlik Magyarországon. A Mazsihisz elnöke arról is beszélt, hogy a kártalanításról szóló tárgyalások az állammal húsz éve folynak, "egyes kormányok aktívabban, más kormányok kevésbé aktívan gondolkodtak erről", de a folyamat nem szakadt meg a rendszerváltás óta.

Utalt arra is, hogy 2007-ben, kormányhatározat alapján, létrejött egy ezzel a kérdéssel foglalkozó vegyesbizottság.

Megjegyezte, hogy a magyar állam a nem vagyoni károk terén a világon egyedülálló módon "a zsidó emberek meggyilkolásával okozott károk bizonyos részével szembenézett", és a meggyilkoltak testvéreinek vagy leszármazottainak hajlandó volt, ha nem is túlságosan nagy összegű, de mindenképpen számottevő kártalanítást fizetni.

Olvasóink írták

 • 9. csompi1 2010. március 29. 13:38
  „valami89 2010.03.28. 11:22
  A másik cikknél írtam le reggel, de ide illik, úgyhogy bemásolom, detto ez a véleményem:

  " lehetetlenné tették a holokauszt túlélőinek és örököseiknek, hogy valaha is visszatérjenek otthonukba vagy üzleti tevékenységükhöz az egykori Nagy-Magyarország területén"
  HOPPÁ!
  Most elszólták magukat! NAGY MAGYARORSZÁG területe!!
  Ha a nemzetközi bíróság jogosnak találja a követelést, akkor értelemszerűen azok a területek is visszajárnak eredeti tulajdonosainak, elvégre a kollektív bűnösség elve nem létezhet.....”
 • 8. bonita2 2010. március 28. 13:38
  „Az orszagunk kozeleben itt ahol elunk van egy sziget CURACAO. A baratnomek jonnek ide "telelni" Amsterdabol es veluk toltunk par hetet a szigeten. Valaki ismeros a sziget tortenelmevel? Hallott az Eszak Amerika "haromszog kereskedelmerol?" Zsido inter sziget kereskedelmerol? Aha! Igy mar ertem Feldmajer ur.”
 • 7. valami89 2010. március 28. 11:22
  „ha ők perelhetnek ilyenért, mi mikor fogunk Trianonért?”
 • 6. Reális 2010. március 28. 10:20
  „Az a baj,hogy már most jelentős pénzbe kerül az államnak a zsidó mohoság!Demokraták ébresztő!”
 • 5. Árpád-házi 2010. március 27. 21:04
  „Mocskos egy élőlények ezek!”
 • 4. meir 2010. március 27. 20:21
  „szerintem,hulyeseg az egesz!!!
  "ha"ok -(pereskedok)-elfogadjak az esetlegesen,megitelt penzt,akkor ok eladjak ezzel a hozzatartozoikat a gyilkosaiknak!!! jogossa teve a leolesuket!!
  a magam reszerol NEM fogadtam el egyik "jovateteli"hulyeseget sem!!!-es NEM is fogadok el ilyen ugyben senkitol semmit!!!”
 • 3. pancser 2010. március 27. 19:43
  „Nem kell mindjárt tücsköt bogaraqt kiabálni. Szerintem perelni lehet, csak minek. semmilyen felelősséget nem vállalhatok sem én, sem a magyar állam, amelynek polgára vagyok. Magyarországot kifosztották, kérjék vissza a lopott holmit a szovjet hadseregtől, akik mindent zabráltak. Sztem tudatos provokáció zajlik, nem illő dolog az áldozatok émlékével visszaélni. Nagyanyám kitől kérje az oroszok által eltulajdonított biciklijét meg a karóráját? Egyetlen amerikai városra nem hulltak magyar bombák, ugyanakkor Győrt ők viszont megszórták rendesen. Kérjünk mi is az okozott károkért nem kevés dollárt? Egy dologra igen jó ez a per: az antiszemitizmus felszítására.”
 • 2. Reális 2010. március 27. 18:39
  „Ez már a pofátlanság teteje!Ezzel az erővel pereljük be az mszpét a kommunista padlássöprések miatt,meg az erőszakos tészesítések miatt!”
 • 1. Muaddib 2010. március 27. 18:09
  „És akkor csodálkoznak, hogy utálják őket!
  A harácsoló k.... .......t !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkéseltek egy fiatalt Szegeden

Alig fél nappal a bűncselekmény elkövetése után a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették két szegedi férfit. Tovább olvasom