Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Holnaptól már fizetjük a vizitdíjat

Az egészségügyi ellátórendszerben február 15-től vizitdíjat kell fizetni. Dr. Amberger Erzsébet, soproni városi tiszti főorvos arra hívja fel a figyelmet, mindenki tájékozódjon, milyen előírások vonatkoznak rá, hiszen meglehetősen széles a mentesülők köre.

Amikor kell vizitdíjat fizetni

A körzetbe tartozó betegek háziorvosi rendelőben való ellátása esetén 300 forint a vizitdíj, rendelőn kívüli betegellátás esetén 600, a nem a körzetbe tartozó beteg ellátása esetén szintén 600 forint. Ezer forint viszont a vizitdíj az indokolatlan ügyeleti ellátás igénybevételekor – mondta el a Kisalföldnek dr. Amberger Erzsébet, soproni városi tiszti főorvos. A vizitdíjat a háziorvosi rendelőkben Sopronban készpénzzel lehet befizetni, az orvosi ellátás igénybevétele előtt. Vizitdíjat kell fizetni minden orvos és beteg között megvalósuló gyógyító vagy diagnosztikai célú találkozás alkalmával, beleértve a receptírást, a nem kötelező védőoltások beadását, beutalók írását, kontrollvizsgálatokat is, valamint az egészségügyi szakdolgozó által a betegen végzett diagnosztikai célú ellátást, például vércukor- és vérnyomásmérést, EKG-készítést.
Amennyiben rosszindulatú daganatos beteg nem a daganat miatt jelentkezik vizsgálatra, például fáj a torka, dereka, gyógyszert írat egyéb betegségére, beutalót kér nem a daganattal kapcsolatban, ugyanúgy vizitdíjat kell fizetnie. A cukorbetegség kezelése vizitdíjmentes, de nem az a cukorbetegek egyéb betegség miatti ellátása. Tehát amennyiben cukorbetegsége miatt jelentkezik, megy laborba, szemészetre, íratja cukorbetegség elleni gyógyszereit, nem kell fizetnie vizitdíjat. Abban az esetben viszont, ha egyéb betegsége miatt jelentkezik az orvosnál – például megfázás –, ugyanúgy vizitdíjat kell fizetnie. A súlyos depresszió kezelése vizitdíjmentes, de nem az a súlyos depressziós beteg egyéb kezelése. Amennyiben a beteg nem a depresszió miatt jelentkezik vizsgálatra, szintén vizitdíjat kell fizetnie.

Amikor nem kell fizetni

Nem kell fizetni 18 éves kor alatt az ellátásért. Úgyszintén nem a kötelező járványügyi intézkedéssel összefüggő ellátásért, a népegészségügyi célú szűrővizsgálat igénybevételekor, a terhesgondozással, gyermekágyas anya gondozásával kapcsolatos ellátásért. Térítésmentes a sürgős szükség esetén nyújtott jogszabály szerinti ellátás (pontos feltételek kérésre a rendelőben megtekinthetők), valamint az orvos által elrendelt injekciós kúra, kötözés, ha azt nem orvos végzi.

Kiemelt betegség, állapotok

Nem kell vizitdíjat fizetni a rosszindulatú daganatos megbetegedések miatti ellátás, valamint a vesebetegek dialíziskezelése (művesekezelés) és az azzal összefüggő vizsgálatok esetén. Úgyszintén mentesek a díjfizetés alól a véralvadás rendszerének veleszületett betegségeiben szenvedők. Térítésmentesek a véradással összefüggő vizsgálatok, a cukorbetegség kezelése, a szerv- és szövetátültetésre várók, a szerv- és szövetátültetésen átesettek gondozása, a HIV-fertőzés és AIDS-betegség kezelése, valamint az egyes pszichiátriai betegségek kezelése (jogszabály szerint).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom