Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Holnaptól futball-láz!

A holnap kezdődő labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait megszerző Magyar Televízió arra számít, hogy a lakosság egyharmada is kíváncsi lesz egyes mérkőzésekre.
„ A Magyar Televízió azt várja, hogy a lakosság tizenöt-harminc százaléka lesz kíváncsi a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseire " – közölte érdeklődésünkre Suba Katalin, az intézmény sportosztályának szerkesztője. Ez többszöröse lenne a köztévé átlagos nézettségének.

A feleségek is nézik ?

A szakember arra számít, hogy a férfiak szenvedélye a barátnőket és a feleségeket is a képernyő elé ülteti. „ A legtöbben nyilván a jokohamai döntőt, valamint a két elődöntőt tekintik meg, de sokakat vonzhat az is, ha például az előző címmeccs »visszavágója«, a Franciaország – Brazília összecsapás korábban összejön, amire egyébként van esély " – tette hozzá.
Az MTV munkatársa mindezt annak ellenére állítja, hogy a Koreában és Japánban megrendezendő, világszerte óriási érdeklődéssel várt sportesemény az időeltolódás miatt nem a magyar életvitelhez igazodik. A találkozókat jellemzően délelőtt fél kilenc és délután fél négy között rendezik. Az m1 valamennyi kilencven (és százhúsz) percet élőben közvetíti, az esti főműsoridőben összefoglalót sugároz, illetve újra leadja a nap mérkőzését. Suba mindenesetre megjegyezte: a szerkesztőségükhöz beérkező telefonhívások számából arra következtetnek, hogy nagy várakozás előzi meg a mundialt.
Az azonban szinte bizonyos, hogy a „ dologidőben " zajló mérkőzések alacsonyabb nézettségre számíthatnak itthon. Erre jó példa a 2000. őszi sydneyi olimpia: a hajnali, reggeli és délelőtti műsorok, valamint az esti ismétlések egyetlen alkalommal sem kerültek a húsz legnézettebb adás közé. Sőt, az emlékezetes október 1-jei „ aranyvasárnapon " a Slágertévé volt az m1 legsikeresebb produkciója.
„ Adataink szerint tavaly a reggel nyolctól délután négy óráig tartó idősávban a hazai lakosság átlagosan tizenkét százaléka nézett valamilyen tévécsatornát. Természetesen valószínűsíthető, hogy a mérkőzéseket sugárzó adó nézettségének részesedése nő, de ennek pontos mértéke előre nem látható " – tudatta lapunkkal Tancz János, a műszeres televíziós közönségméréssel foglalkozó AGB Hungary kommunikációs munkatársa. P úgy vélekedett: a viszonylag kedvezőtlen kezdési időpontok miatt a vébé feltehetően nem okoz akkora volumenű emelkedést az össznézőszámban, mintha késő délután vagy este lennének a meccsek.

A külföldi foci népszerűbb

Az AGB Hungary mérései arról tanúskodnak, hogy 2001-ben a hazai focira átlagosan 430 ezren (a potenciális tévénézők 5 százaléka), míg a külföldire 660 ezren (7,5 százalék) voltak kíváncsiak. (A férfiak között két-három százalékkal magasabb arányt mértek.) Egy-egy világesemény azonban ennél sokkal inkább képes felvillanyozni a sportrajongókat. A két évvel ezelőtti futball Európa-bajnokság alatt a kereskedelmi csatornáktól egyébként messze leszakadt közszolgálati tévé három héten keresztül „ csúcsra járt " , s több alkalommal „ megverte " az RTL Klubot és a TV 2-t. A Franciaország – Olaszország döntőt például a felnőttek csaknem fele nézte meg.
Tancz nem vállalkozott a nézettség becslésére, azt azonban megjegyezte, hogy egyes csapatok – elsősorban néhány dél-amerikai válogatott és a futballnagyhatalmak – mérkőzéseit általában megkülönböztetett figyelemmel kísérik a nézők. Ebből a szempontból hátrányként értékelte, hogy a magyar tizenegy nem jutott ki a harminckettes döntőbe.

Jóval több tévékészülék fogy

A fokozódó érdeklődést bizonyítják a tévéeladások is. Takács Csaba, egy győri szakáruház üzletvezető-helyettese elmondta, idén májusban mintegy negyven-ötven százalékkal több készüléket adtak el, mint máskor. Ebben a hónapban a szokásosnál több videó is gazdára talált. A kereskedelmi szakember a tendenciát egyértelműen a foci-vb-vel hozta összefüggésbe. Szerinte két ok miatt nő az értékesítés. Sokan azért vesznek új tévét, mert attól tartanak, a régi elromlik, mások viszont a családi veszekedéseket elkerülendő ruháznak be második készülékre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő a költségtakarékosság

A Mofém Rt. adózás előtti eredménye tavaly javult, gazdálkodása mégis veszteséges volt. A… Tovább olvasom