Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Holnap éjfélkor lejár az idő

Rendkívüli nyitva tartással, reggel 9-től este 6-ig várják az adózókat holnap az APEH megyei igazgatóságának győri, soproni és mosonmagyaróvári ügyfélszolgálati irodái.
Az utolsó roham előtt: Néhány száz a sok ezer bevallásból. Segítség kell a feldolgozásukhoz.
A szja-bevallások benyújtásának határideje ugyanis március 20-án lejár, csütörtökön éjfélig kell az adóíveket postára adni. Keddig mintegy 75 ezer csomag érkezett az adóhatósághoz, s még mintegy 30–40 ezret várnak. Az adóhatóság 31 ezer adózónak utalt vissza pénzt a megyében, összesen 1,160 milliárd, átlagosan 36 ezer forintot. A visszaigényelt összeget 2–3 héten belül kapták és kapják meg az adózók.
A szja-bevallások feldolgozásához az APEH megyei igazgatósága az idén is igénybe vesz segítséget. Az év elején ugyanis rendkívüli a leterheltség. A 100 ezernél több szja-bevalláson kívül az év első hónapjaiban érkezik be a tavalyról elszámolt mintegy 40 ezer bevallás, folyamatosan érkeznek a forgalmiadó-bevallások és májusig nyújtanak be mintegy 15 ezer társaságiadó-bevallást is. Az adatrögzítést külső cég végzi, a megbízatást közbeszerzési pályázaton nyerte el.

Dr. Horváth Szabolcs, az APEH megyei igazgatóságának információs vezetője a Kisalföldnek elmondta, az idén az szja-bevallások mintegy 30 százalékát az adózók már interneten nyújtják be. Tavaly ez az arány 13 százalék volt. A legtöbb hibát az adójóváírás igénybevételével kapcsolatban követték el az adózók. A 104–105 sorokat a kedvezmény érvényesítéséhez feltétlenül ki kell tölteni. Fontos az is, hogy a családi kedvezmény esetén az eltartott gyermekek adatait a 4. számú mellékletben feltüntessék. Az adóbevallás aláírás nélkül érvénytelen, bizonylatokat viszont nem kell csatolni, csupán megőrizni otthon öt évig. A bevallással kapcsolatos kérdésekre a 06-80/630-063-as számon adnak felvilágosítást az ügyintézők. Győrben a 2-es számú vasúti postán este 8 óráig tartanak nyitva s fogadják a személyi jövedelemadó-bevallásokat – tudtuk meg Forrás Ervin postafőnöktől.

Aki elmulasztja a határidőt, igazolási kérelemmel nyújthatja be később bevallását, indokolva a késedelem okát. Az egyéni vállalkozók, illetve gazdasági társaságok február 15-ig nyújtották be bevallásukat. Mint az elmúlt években, szinte kivétel nélkül eleget tettek kötelezettségeiknek. A mintegy 30 ezer gazdasági társaság és szervezet közül 8 ezer olyan volt, amelyben az alkalmazottak után is nyújtottak be bevallást.

Kapcsolódó cikkek >>

Számláink és az adóhivatal (2003-01-28) >>
Tudnivalók az 1%-os felajánlásról (2003-02-03) >>
Az APEH postázza az íveket (2003-01-17) >>
Bonyolultabb adóbevallás (2003-01-13) >>
EVA: jövőre (2002-05-27) >>Eva: további teendők (2003-01-24) >>
Adócsalás: Kettős bevallások (2002-03-22) >>

Kapcsolódó oldal>>

1% kinek, hogyan?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos fellépés a lakásmaffiák ellen

Az Országgyűlés lakásmaffia-tevékenységet feltáró albizottsága felkéri az országos… Tovább olvasom