Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hogyan választunk magunknak példaképet?

Példaképének mindenki mást tekint: egy eszmét, követendő tulajdonságokat vagy az azokat birtokló személyt. Az ideálhoz hasonulni szeretnénk, követni az általa sugallt példát, mely nem ragad le csak a külsőségekben, még akkor sem, ha éppen Arnold Schwarzeneggerről van szó.
Példaképének mindenki mást tekint: egy eszmét, követendő tulajdonságokat vagy az azokat birtokló személyt. Az ideálhoz hasonulni szeretnénk, követni az általa sugallt példát, mely nem ragad le csak a külsőségekben, még akkor sem, ha éppen Arnold Schwarzeneggerről van szó. Varnus Xaver fanatizmust vél felfedezni a szóban, ezért ódzkodik a kifejezéstől. A BTK HÖK elnöke, Polgár Zsuzsanna pedig nem tudna ideálként tekinteni olyan emberre, akit nem ismer személyesen.

A példakép különös dolog: rendkívül személyes és mindenkinek mást jelent. Arról üzen, hogy milyen értéket vallunk magunknak, esetleg milyenné szeretnénk válni. De mégis kik lehetnek korunk idoljai? A média tündöklő sztárjai éppúgy mint a kimagasló teljesítményeket elért sportolók: megoszlanak a vélemények arról, hogy kik és miért képviselnek nagyobb értéket, ki méltó erre a kitüntető szerepre. Van aki Paris Hiltont tartja vonzónak, míg mást valamiért Teréz anya önzetlensége fog meg.

Nem véletlen, hogy az egyik kereskedelmi csatorna Sztárok a jégen című show-műsora szereplői is népszerűbbek az adás heteiben. Ilyenkor többet látjuk őket, jobban figyelünk rájuk.
– Az emberek változékonyak, az értékek és az eszmék azonban állandóak. Ritka esetben tud az ember egész életén keresztül hűséges maradni ugyanahhoz a példaképhez – vallja a műsor egyik zsűritagja, Varnus Xaver zongoraművész, aki kissé ódzkodik a példakép szótól, hiszen ahogyan ő fogalmazott, fanatizmus van benne. Úgy véli, hogy a példakép nem minden esetben ölt arcot és testet. Vannak, akik magukat az eszméket és az értékeket tartják példaértékűnek. Így van ezzel a zongoraművész is. – Korábban az, ha valaki sztár volt, azt jelentette: felnéztek rá és tisztelték. A mai sztárokat a fiatalok gyakran látják a televízióban, az újságokban. Ismerik őket, kuriózumként tartják számon, de semmiképp sem példaképként tekintenek rájuk – véli Xaver.

– Az a példakép, aki egy kicsit is hozzájárul ahhoz, hogy a világ jobb legyen – vallja Katona Márta, a gyermekklinika koraszülött osztályának vezetője, aki édesapja hatására lépett az orvosi pályára: munkaszeretete, igényessége nagy hatást gyakorolt rá. Így őt tekinti legelső példaképének. – Medikus koromban számomra meghatározó személyiség volt dr. Kulka Frigyes professzor, aki nemcsak igen magas szinten művelte hivatását, de fantasztikus előadásokat is tartott, és sugárzott belőle a szakma szeretete – emlékezik vissza a doktornő. Hozzáteszi: címeket és rangokat rá lehet ragasztani valakire, de az előbb vagy utóbb mindig kiderül, hogy a „király meztelen". Szerinte tudósok, sportolók, művészek és tanárok lehetnek igazi példaképek a fiatalok számára.

Ezzel a gondolattal Varga Attila személyi edző is biztosan egyetért, hiszen hosszú évek óta Arnold Schwarzeneggert tekinti példaképének. – Kisgyerekként, filmekben láttam őt először. Mint a legtöbb fiú-
nak, nekem is tetszett, hogy milyen izmos és erős. Később elkezdtem testépítéssel foglalkozni, és továbbra is őt tartottam etalonnak. Hat alkalommal nyert a Mr. Olympián, ami nem kis teljesítmény – szól elismerően Attila, aki nemcsak külseje, de az életben elért sikerei miatt is jó példának tartja Schwarzeneggert. – Befutott ingatlankereskedőből lett színész. Kennedy elnök unokahúgát vette feleségül és még a kormányzói posztot is megnyerte. Számomra példaértékű, hogy amilyen célokat kitűzött maga elé, sorra el is érte – magyarázza a 2005- ös Super Body verseny ezüstérmese, aki ha politikusi pályára nem is, magyar- és külföldi testépítő versenyekre készül.

Távol áll ettől a világtól a szegedi bölcsészettudományi kar HÖK-elnöke, Polgár Zsuzsanna, aki nagypapáját tartotta példaképének. – Mindig becsületes, a munkát tisztelő, makacs ember volt a nagyapám. Nem kötelezte el magát a kommunizmus idején egyetlen pártba sem, mégis magas beosztásban dolgozott, gazdasági főigazgató volt. Tőle tanultam meg a munka tiszteletét. Mindig arra nevelt, hogy ragaszkodjam az elveimhez, az értékekhez, a becsülethez – érvelt Zsuzsanna, aki sohasem tudna példaképként tekinteni egy olyan emberre, akit nem ismer személyesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom