Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Hogyan vadásznak a denevérek?

Tudtad, hogy a Magyarországon élő denevérek egyáltalán nem veszélyesek az emberre, és egészen különleges módon vadásznak?

Ma már mindenki tudja, hogy a denevérek az emberre nézve teljesen ártalmatlan teremtmények: semmilyen kárt nem okoznak, és mivel rovarokkal táplálkoznak még hasznot is hajtanak a kártevők elleni küzdelemben.

Különleges vadászmódszerük van a rovarok elejtésére, ultrahangokat bocsátanak ki és a visszaverődő hanghullámok alapján tájolják be áldozatukat. A "radaros" módszer rendkívül sikeresnek mondható, minden mozgó célpontra rácsapnak.

Radaros légivadászok

Az ultrahangot a legtöbb faj a nyitott szájüregén keresztül bocsátja ki, ebben kivételt képeznek a patkós-denevérek, mivel ők az orrukat használják erre a célra. Abban viszont nem különböznek, hogy fejüket körbejáratva, fülük szapora mozgatásával fogják be a minden irányból érkező visszaverődött magas frekvenciájú hullámokat.

Kizárólag rovarokat esznek, ezen belül viszont nem válogatósak a szúnyogoktól kedve a nagyobb termetű lepkékig mindent elfogyasztanak. Csak naplemente után, sötétedéskor és éjszaka vadásznak.

Védjük őket!

A hazánkban megtalálható denevérek mind védettek. Nemcsak azért vannak kevesen, mert a tudatlan emberek irtják őket, hanem azért is, mert egyre inkább eltűnnek a biztonságos élőhelyek, ahol otthonra találhatnak. Régen például ezek a kis állatok szívesen laktak templomtornyokban, öreg épületekben, mára azonban ezekből egyre kevesebb van. Azért a denevérek megtalálják a rejtekhelyüket: gyakran a magas panelházak repedéseibe bújnak, ott vészelik át a hideg telet.

A hazai 26 denevérfajból 6 fokozottan védett: pisze denevér; kereknyergű patkósdenevér; csonkafülű denevér; nagyfülű denevér; tavi denevér; hosszúszárnyú denevér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban a francia diszkók

A szolid, barátságos zenés bárok lassan kiszorítják a hagyományos diszkókat Franciaországban. Tovább olvasom