Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Hogyan tervezzük meg automata öntözőrendszerünket?

Mielőtt leülünk megtervezni öntözőrendszerünket, mérjük fel az öntözésre szánt területet.

Tudnunk kell a helyes tervezéshez a pontos méreteket, hogy hol milyen növények vannak vagy lesznek, van-e valamilyen akadály az öntözendő területen belül (szaletli, kerti sütő, hinta, csúszda, utak, járdák stb.) ami módosíthatja a szórófejek elhelyezkedését. De tudnunk kell azt is, hogy a vízforrás mennyi vízzel és milyen nyomással képes rendszerünket ellátni, valamint hogy milyen a víz minősége, összetétele. Hisz a rendszer egyik kényes pontja a víz! Egyrészt, ha rosszul számolunk a szórófejek vízkijuttatásával, akkor könnyen előfordulhat az az eset, hogy kész a rendszer, minden jónak tűnik, de a szórófejek nem emelkednek ki és nem öntözik a területet, vagy ugyan működik a rendszerünk mikor kipróbáljuk, de mégis beprogramozás után reggel azt tapasztaljuk, hogy egyes területek kimaradtak az öntözésből s a szivattyúnk hibát jelez. Az első esetben a nyomás nem elegendő a rendszerben, míg a másodikban a kútból túl sok vizet akartunk kivenni egyszerre, de az nem volt képes olyan gyorsan pótolni. Jó esetben a szivattyú érzékelte a vízhiányt és leállt, de ha nem megfelelő védelemmel láttuk el rendszerünket, akkor akár tönkre is mehetett.

Mindenképp tudnunk kell azt is, hogy nem homokos-e a kutunk vize, vagy mennyire vasas, vízköves. A homokszemcsék eltömíthetik a rendszert, a vízkő szintén kicsapódik s eltömíti a finom perforációkat, mozgó részeket, a kicsapódó vas pedig egyrészt szintén tömíthet, másrészt a növényekre, burkolatokra, s bármilyen tárgyra kiválva élettanilag vagy esztétikailag tönkre teheti. Nagyon sok dologra oda kell figyelni, mert egy kicsi hiba is óriási problémát okozhat!

Ha mindent pontosan felmértünk, jöhet a tervezés. Előre mindent megtervezünk, hogy hol helyezkedjenek el a szórófejek, merre haladjanak a földben a csövek, hol legyen az elosztó, miből mennyi kell, hozzávetőlegesen kiszámoljuk. A legfontosabb, hogy úgy helyezzük el a szórófejeket, hogy a területet egyenletesen öntözze be! Ez főleg a fűnél számít, hisz hamar megmutatja, ha valahol kevesebb vizet kap, vagy épp többet. Lényeges, ha megadnak nekünk egy öntözési sugarat – legyen pl. 3 méter – egy fúvókához, akkor az úgy értendő, hogy a fejtől mért 3 méterre már csak 1-2 csepp víz jut, tehát kifelé haladva a szórófejtől csökken a kijutó víz mennyisége. Csak akkor lesz egy adott sávban közel egyenletes a vízkijuttatás, ha egymással szemben helyezzük el a hasonló paraméterekkel rendelkező szórófejeket.

Azt is pontosan ki kell számolnunk, hogy egy időben mennyi szórófej tud egyszerre működni, amit többek közt a szivattyú teljesítménye, a domborzati viszonyok, valamint a fúvókák által egységnyi idő alatt kijuttatott vízmennyiség határoz meg. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy bármilyen típusú szórófejeket nem keverhetünk az egy időben működő öntözési körön belül. A spray és rotoros fejeket (később szó lesz róluk) nem ajánlatos vegyíteni, de még a rotoros fejeknél is, ha eltérő sugarúak vagy öntözésfokúak (90, 180, 270, 360), akkor is pontosan ki kell számolni, melyik típusú fúvókát használjuk hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy aki öntözőrendszert épít a kertjében, kertésznek is lennie kell.  Hisz ha nem tudja hogy a területen levő növényeknek milyen a környezeti igényük és a genetikai tulajdonságuk (növekedés, vízigény stb.), aligha képes pontosan beállítani öntözőrendszerét, s az állandó módosításra szorul vagy rosszabb esetben a hiba már nem javítható, pár év alatt sok helyen nem tudja ellátni az öntözési feladatokat.

Természetesen most még egyelőre mindent csak elméletben terveztünk meg a felmértek alapján, kisebb problémákkal, miközben készül a rendszer, még az ezzel foglalkozó szakember is találkozik, egy laikusról nem is beszélve, tehát a lehető legjobban tervezzünk, hogy aztán minél kevesebb hibát kelljen korrigálni, vagy ne is álljon elő semmi hiba.
Legközelebb az öntözőrendszer elemeivel fogunk foglalkozni. 

Németh Péter okl. kertészmérnök

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom