Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Hogyan süssünk wokban?

Egyre többen vásárolnak wokot, amelyben ínycsiklandó, egészséges ételeket készíthetünk.

A sikeres sütéshez két dolog kell. Wokedény és nagy láng alatta. A tágas, kúpos aljú wokban az élelmiszerek állandóan visszacsúsznak az edény faláról a közepére, ahol a legmagasabb a hőmérséklet, ezért néhány perc alatt megpirulnak és átsülnek, miközben pompás, ínycsiklandó füstös aromát árasztanak.

Kevés olaj, nagy láng

A sütéshez csak nagyon kevés olajra van szükség, és annak a kevésnek sincs ideje felszívódni a gyorsan ide-oda mozgatott nyersanyagokba.
Mivel a wokban sütés rendkívül gyors folyamat, minden hozzávalót elő kell készíteni, mielőtt munkához látunk. (A hús akkor puhul meg a leggyorsabban, ha a rostok irányára merőlegesen vékonyan felszeleteljük.)

Szabadtéren a nyílt láng felett vagy erős lánggal működtethető gázkészüléken az üres wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat és körbeforgatjuk az edényt, hogy az olaj az oldalát is érje. A sütéshez választott olaj legyen magas forráspontú, és ne legyen túl erőteljes ízű, nehogy elnyomja az alapízeket. Ilyen pl. a földimogyoró- és a napraforgóolaj, az erősebb ízű olívaolajjal szemben.

Első a hús

Elsőként általában a húst tesszük a wokba. A pácolt húsról a pácot teljesen le kell itatni, különben a hús abban párolódik, és nem sül. Ez a veszélye annak is, ha túl nagy adagot teszünk egyszerre a wokba. A kis adagot a sütőedény közepéről az oldala felé tologassuk, rövid ideig hagyjuk pirulni, hogy a pórusok összezáródjanak, és a hús ne ragadjon le az edény aljára, és ne essen szét, amikor megfordítjuk. Amikor a hús megpirult, rendszerint félretesszük.

Két adag sütése között szükségessé válhat, hogy a wokot időnként újra felforrósítsuk, hogy megtartsa hőmérsékletét.

A húst újabb hozzávalók, pl. zöldségek, tésztafélék követik, a középről az oldalak felé való tologatás módszere szerint. Azután a húst felmelegítésre visszatesszük a wokba, miközben összekeverjük a többi hozzávalóval. Általában az ízesítők azért kerülnek a főzés vége felé az ételbe, mert ilyenkor kezdődik az a folyamat, amelyet az ízek összeérésének nevezünk. Másik fontos indok, hogy ha az olyan sós ízesítőket, mint pl. a szójaszósz, korábban az ételbe tennénk, a só hatására más hozzávalók levet eresztenének és elveszítenék frissességüket.

A wokban sült étel hűlés közben veszít az ízéből, ezért legjobb tűzforrón elfogyasztani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárok érkeznek

Labdarúgás

Érdekes mérkőzés helyszíne lesz július 3-án Sopronhorpács. A helyi… Tovább olvasom