Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Hogyan működnek a fényvédő készítmények?

Minden napozószerben fizikai és kémiai fényvédők találhatók. A fizikai finom mikropor a napfényt visszatükrözi a bőrről, mintha annak a felszíne parányi tükrökkel lenne bevonva. A fényvédők másik komponense kémiai, rabságba ejtik a hám felső rétegébe becsapódó nagy energiájú fényfotonokat, ezáltal azok genetikai károsító hatása nem jön létre.
Ideális, minden követelménynek megfelelő fényvédő szer nem létezik. A fizikai komponens nem mindig terül el egyenletesen, izzadás, fürdés hatására leázik, túlságosan lezárhatja a bőrfelszínt. A kémiai fényvédő lassan elbomlik, átalakulási termékei allergizálhatnak.

Faktorszámuk azt jelzi, hogy használatuk alatt hányszor több idő múlva jelentkezik a kivörösödés, mint fényvédő alkalmazása nélkül. Ha tehát a napégés valakinél 20 perc múlva jelentkezik krém nélkül, akkor egy tízes faktorú fényvédővel 200 perc után alakul ki ugyanolyan fokú leégés, mint a készítmény nélkül. Azonban védelmet csak abban az esetben érünk el, ha nem a tűző napon leégés nélkül eltöltött idő növelésére használjuk, hanem a fénykárosodás mérséklésére alkalmazzuk azokat. Ne felejtsük el, hogy a legbiztosabb fényvédelem a túlzásba vitt napozás és a szoláriumozás kerülése. Igaz, így nem leszünk napbarnítottak, de bőrünk egészségét, szépségét, fiatalságát sem áldozzuk fel a napfény oltárán.

Nyaralás előtt mutassuk meg bőrünket szakembernek, hogy megnyugtasson bennünket, nincs olyan elváltozás rajtunk, amely a nap provokáló hatására elrákosodhat.

Dr. Wentzely Edit
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: A házasság szövetség

Burkoltan bírálta a spanyol szocialista kormány egyházi körök által hevesen támadott társadalmi… Tovább olvasom