Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

Hogyan mássz ki az árharcból?

Hogyan kerüld el az árharcot kis- vagy középvállalatoddal, vagy ha már beleestél, hogyan szabadulj ki belőle?

Kevés dolog nyomoríthat meg egy kis- és középvállalatot annyira, mint az árharc, a profit folyamatos csökkenése.

Érdekes folyamatok mennek végbe egyes iparágakban. A fordítás 10-15 éve remek megélhetést biztosított, ha ma eldobok egy hógolyót, legalább két fordítót talál fejen, ráadásul az árak folyamatosan csökkennek, és ezzel együtt mintha a szolgáltatás minősége is egyre silányabb lenne.
A nyelvoktatás is hasonló: emlékszem, hogy 1984-ben, amikor beiratkoztam az első nyelvtanfolyamra, az iskola 3. emeleti recepciójához a lépcsőn le egészen az utcáig állt a sor, és elég borsos volt egy-egy tanfolyam ára is. Mára Dunát lehet rekeszteni a nyelviskolákkal, az áraik nevetségesen alacsonyak, és a legtöbbre a szegényes berendezés jellemző (fénymásolt tankönyvek, stb.) - észrevehetően pénztelenségben szenvednek.

A cikk szerzője, Wolf Gábor szeptember 7-én és 10-én tart marketing-tervezési tréninget Győrben. Információ: 96/422-508 
De mi a helyzet a webdesign-nal? Vagy a számítógépek eladásával? A fejvadászattal, könyveléssel, nyomdai munkákkal, a szállítmányozással, az irodaszerekkel, és még estig sorolhatnám?
Mindre jellemző, hogy egyre több a piaci szereplő, és egyre alacsonyabbak az árak. Ilyen nyomás mellett a vállalatok kénytelenek árat csökkenteni. Legalább is azt hiszik.
Az árharc mindenkinek rossz: rossz a versenyző cégeknek, mert tönkreteszi a profitjukat; rossz a munkavállalóknak, mert a költségcsökkentés miatt elveszthetik az állásukat; de elsősorban a vásárlóknak rossz, mert az árharcok miatt a minőség csak másodrendű szempont és így egyre több a gyatra termék és minimál-szolgáltatás.
Szükségszerű ez? És hogyan lehet elébe menni, vagy kikeveredni ebből a profit "halálspirálból"?

DO YOU SPEAK MARKETING?

"Egyre kevesebb a vevőnk. A sok konkurens, az alacsony árak miatt egyre több régi ügyfelünket veszítjük el. Mit csináljunk? (villanykörte kigyullad a fej felett) Aha! Hát persze: csökkentsük mi is az árainkat, hátha akkor több vevőt szerzünk vissza!"
Ez itt a probléma alapja: az ÁRON KÍVÜL milyen marketing eszközök vannak a tarsolyodban arra az esetre, ha a konkurencia miatt elkezd csökkenni a forgalmad?

A legtöbb cég reflex-szerűen az árhoz nyúl. Miért? Mert több szót nem ismer a marketing szótárban. A fordítók, a webdesignerek, a nyomdászok, a könyvelők, a PC boltosok mind-mind remek szakemberek lehetnek a saját területükön, de ha nem értenek a marketinghez, ha szegényes az arzenáljuk, akkor versenyhelyzetben mind csak az árral tudnak manipulálni. Azon kevesek, akik gazdagabb marketing eszköztárral rendelkeznek, képesek a legnagyobb versenyben is magasabb árakat szabni, nagyobb profittal dolgozni, és valahogy mégis jól el vannak látva vevőkkel. Mi az ő titkuk, hogyan csinálják???

VAJON AZ ÁR A LEGFONTOSABB?

Egyáltalán nem garantált, hogy egy árleszállítás növekedést hoz az eladásokban. A célközönségnek jó eséllyel nem az ár a legfontosabb szempontja, hiszen igényesek lehetünk a minőségre, a formatervezésre, a szolgáltatás gyorsaságára, a céged megbízhatóságára, stb.
Ezért mielőtt leengednéd az áraidat, kérdezd meg a célközönségedet:
- mi a 3 legfontosabb szempont, ami szerint választ?

Itt sokan esnek abba a hibába, hogy házon belül összeül a vezetőség, és megpróbálja a célközönség helyett kitalálni, hogy mik lehetnek ezek a szempontok. Sose tégy ilyet, ne próbálj meg okosabb lenni a vevődnél abban, hogy mi jó neki! Érdemes megkérdezni, mert mindig meglepő és tanulságos válaszokat kapunk egy ilyen felmérésből.
Egyszerű eszköz, mégis a cégek töredéke veszi csak a fáradságot, hogy felmérje a piacát, igényeiket. A többieknek marad az árral való hadakozás.

Adjunk egy fontosabb szempontot a vevők kezébe, mint az ár. Ha mindenki csak az árat kommunikálja egy iparágban, ha mindenki az árral manipulál, akkor szegény vevőknek sem lesz más kapaszkodójuk, más szempontjuk, így ők is az ár alapján fognak dönteni.
Adj nekik egy fontosabb, érdekesebb szempontot, világítsd meg a portékádat egy új szemszögből, kommunikáld bőségesen, és már emelheted is az áradat anélkül, hogy forgalomcsökkentéstől kellene tartanod.

MIT SUGALL AZ ÁR?

Az, hogy egy magasabb ár magasabb minőséget sugall, olyan közhely, hogy bele sem kell mennünk. Azon az egész egyszerű, de alapvető emberi tulajdonságon alapul ez, hogy nagyobb értéket tulajdonítunk annak, amiért nagyobb áldozatot kell hoznunk.
Játssz el a gondolattal, hogy mi történne, ha egyik napról a másikra az összes áradat megdupláznád? Ne vigyorogj, komolyan kérdem. Vajon vevőid mekkora hányadát veszítenéd el, és cserébe hány olyan ügyfelet szereznél, akiben a magas ár a biztonság, a kiemelkedő minőség megnyugtató és vonzó érzetét kelti?

HÁZI FELADAT: ÁREMELÉS

Itt a recept röviden:
1. Találj egy szempontot, ami fontos a célközönségednek, és aminek a terméked / szolgáltatásod meg is felel. Kezd el ezt egyértelműen kommunikálni. Ez kulcsfeladat, enélkül nem fog működni a stratégia.
2. Emeled meg az áradat, hogy az legalább 15%-kal magasabb legyen, mint a közvetlen konkurensedé - ez már elég ahhoz, hogy ne csak árbeli, hanem minőségbeli különbséget is sugalljon.
3. Emeld meg a marketing költségvetésedet az előző pontban nyert 15% felével, így egyrészt több pénzed van a marketingre, másrészt még mindig jobb a profitod, mint korábban.

Ez utóbbi csoport ráadásul a legjobb szájreklám, hiszen tudatuk racionalizálja a vásárlást: nemcsak önmaguknak, de mindenki másnak is megmagyarázzák, hogy azért vettek egy csöves erősítőt másfél millióért, mert (akinek van füle hozzá) annak leírhatatlan a különbség. Csak kérdezz meg egy Harley tulajdonost, hogy miért nem inkább egy vadiúj Yamahát vett.

De ha a vevő azt látja, hogy csak 15-20-50%-kal magasabb az árad, mint a konkurensedé, vajon hányan fogják azt gondolni a versenytársadról, hogy "Te jó ég, ez ennyivel olcsóbb? Ezzel valami gáz lesz, jobb a biztonság, inkább vegyük meg a drágábbat."
Legyünk őszinték magunkhoz: a kérdésre, hogy mit választanánk, ha bármilyen márkájú tévét megvehetnénk, miért vágjuk rá a legtöbben, hogy Sony? Autóra, hogy BMW vagy Mercedes? Órára, hogy Omega, bőröndre hogy Samsonite, whisky-re, hogy Chivas Regal? Vajon vettük-e valamikor a fáradságot, hogy megvizsgáljuk az egyes TV márkák mögötti elektronika meghibásodási mutatóit, az autók alvázának a szakítószilárdságát, az órák rugójának élettartamát, a bőröndhöz használt műanyag anyagfáradási mutatóit, vagy a whisky-gyártáshoz használt patak vízminőségét?
Persze, hogy nem foglalkoztunk mindezzel, hiszen az agyunknak van egy ennél sokkal kényelmesebb, sokkal könnyebb kapaszkodója: "drágább, következésképp jobb minőségű"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek

Olimpia

A NOB szemlebizottsága befejezte kínai látogatását, s a testület vezetője,… Tovább olvasom